Хроника

Директор ЕПС жени дао директорску плату, шурака унапредио

Директор Електропривреде Србије Мирослав Томашевић по доласку на челну позицију у ЕПС-у својој супрузи дао је директорску плату. И ту није крај. Унапређен је и њен рођени брат који ради у Рударском басену “Колубара”. Иако су унапређења и повећања коефицијената уследила по доласку Томашевића на чело ЕПС-а, из овог јавног предузећа у одговорима на питања “Нове” тврде да у овим случајевима није било сукоба интереса.

У наредним месецима биће познато да ли ће Мирослав Томашевић, који је на функцији в.д. директора заменио Милорада Грчића, и остати на тој позицији имајући у виду најаву самог председника Србије Александра Вучића да ће управљане предузећима из енергетског сектора препустити Норвежанима.

До тада на челу ЕПС-а, по свему судећи, остаје Мирослав Томашевић.

Иако је најављен као човек из струке и неко ко долази из компаније, Томашевић је одлукама и потезима по доласку на чело ЕПС-а, врло брзо изазвао незадовољство код дела запослених. Управо они су у незваничним разговорима за „Нову“ указали на Томашевићев непотизам.

Како су рекли, Гордана Томашевић, супруга Мирослава Томашевића, у ЕПС-у обавља посао шефице Сектора за заштиту животне средине, а свега две недеље након његовог именовања за директора њој је повећан коефицијент (плате) на 6,5, чиме је практично добила директорску плату.

Према речима саговорника, тај коефицијент одговара коефицијенту директора сектора у том јавном предузећу, иначе радног места која је тренутно упражњено.

На питања која су упућена директору Мирославу Томашевићу, из ЕПС-а одговарају да је током рада његове супруге у ЕПС-у њен коефицијент мењан у неколико наврата, али да нема речи о сукобу интереса.

*************************************
– Последња промена била је усклађивање коефицијената запослених на пословима шефова служби упоредиве сложености и одговорности, у првом реду шефова у секторима у којима позиције директора нису попуњене. Оваква промена урађена је за више запослених. Ни у једном елементу њеног радног статуса нити биографије не може бити говора о сукобу интереса – пише у одговорима који су достављени из ЕПС-а. Колики је био коефицијент и на колико је повећан нису одговорили.

Из тог предузећа навели су још и да је Гордана Томашевић обављала послове шефа неколико служби у ЕПС-у, а да је до септембра 2013. радила је у огранку РБ „Колубара“. И то није једино напредовање захваљујући породичним везама.

Како пише „Нова“, од доласка Мирослава Томашевића на чело ЕПС профитирао је и његов шурак Горан Петковић, рођени брат његове супруге Гордане. Петковић је постављен на функцију координатора унапређења система квалитета у „Колубари“.

Саговорници наводе да је претходно био старешина класирнице у делу Колубаре – Прерада, а да је након тога прешао у површински коп Поље Б, као сменски машински инжењер са коефицијентом плате 3,0.

Извор наводи да је по доласку Томашевића на место директора ЕПС, Петковић добио решење за координатора, због чега му је повећан коефицијент на чак 7.

Тако је и он добио плату у рангу директорске.

На питање директору ЕПС зашто је унапредио рођеног брата своје супруге и да ли ту има сукоба интереса, из тог предузећа одговарају да су његово „стечено радно искуство и знање били препорука за ангажовање на пословима координатора у Дирекцији РБ Колубара“.

– У оба случаја нема сукоба интереса. Родбинске везе нису биле предност, али не би требало ни да буду отежавајућа околност нити препрека за развој радне каријере било ког човека – наводи се у одговорима ЕПС.

Како додају, Петковић ради на инжењерским пословима у РБ „Колубара“ већ 29 година.

– У огранку „Колубара Прерада“ провео је 21 годину, од приправничког стажа, а затим радећи на пословима од руковаоца погонске станице до старешине смене и старешине класирнице. Потом је осам година радио у огранку Површински копови „Барошевац“, као машински инжењер система – поручују из ЕПС-а.

На питање да ли је тачно да су против Горана Петковића вођени дисциплински поступци, одговор није стигао.

Иначе, Мирослав Томашевић постављен је за в.д. директора ЕПС-а у марту прошле године. У том предузећу није ново лице. Својевремено је био и директор за унапређење система у ТЕНТ-у.

Његово име налазило се на списку од девет кандидата који су се пријавили на конкурс за директора ЕПС-а 2017. године. Он је, иначе, једном одлазио из ЕПС -а. Он је, наиме, 2006. године поднео пријаву за споразумни престанак радног односа уз исплату стимулативне накнаде. Тада је, како се наводи, добио новац у вредности данашњих 8.000/7.000 евра. У ЕПС се вратио 2013. године

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Србин.инфо

�оментара

 1. Zato 1% vlada svetom da ne bi delili sa drugima,jer onda bi bili prosečni kao svi.
  Ovako dodaju do politike ili preko veze do dobre pozicije,pa uživaju u izobilju.
  Vučić i njegova skupina neće dugo aka rade ovakve poteze.
  Narod će na sledećim izborima to da kazni.

 2. KOLIKO SMO PAMETI?

  1. Srbi imaju Spasovdan, Petrovdan, Mitrovdan, Vidovdan i drugih. Crnogorci („Milogorci“) imaju samo Milovdan.
  2. Ako se uvede ekološka taksa na svemu, biće očišćeno ono đubre iz vlasti.
  3. Vlastodršci šire neistine svuda da ne bi se setio narod da mu se zemlja sužava.
  4. Gledanjem u sadržaju tuđeg tanjira ne možete biti siti.
  5. (Ne)ravnopravna borba za Kosovo- „ukoliko ne možemo dobiti najviše moguće, a da izgubimo najmanje što moramo“ i to je pobeda, Pirova? Biće, kako će biti mora.
  6. Kako verovati političarima kada oni zaborave, dok se vrate kući, šta su rekli okupljenom narodu. Tako i na kraju mandata ne sećaju se šta su obećali glasačima. Normalno je da su svesno „dementni“.
  7. Možda smo jedina zemlja na svetu u kojoj njen predsednik ne može da stupi sopstvenim nogama na celoj teritoriji. Neko je vinovnik. A koji je to, saznaćemo?
  8. Izbori se završe, a da li će penzioneri biti ponovo opljačkani, većina njih demantija ih naterala da zaboranjuve predhodnu?
  9. Aktuelna vlast je zaboravila da vrati otete penzije, pardon vratila 100 evra i još 4000 dinara pride, tek da se zna za koga glasati.
  10. Penzioneri po prirodi demanti, a izabrani postaju dementni nakon izbora. Zaboravili su šta su obećali narodu. Sve i svašta?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!