Србија

Директор фотографије РТС: Јавном сервису прети девастација

Васко Васовић, дугодишњи сниматељ и директор фотографије РТС-а, писаним путем се обратио релевантиним штампаним и електронским медијима, како би, како каже, спречио девастацију те јавне медијске установе. Писмо Васовића преносимо у целости:

Као сниматељ са највишим професионалним рангом у Радио телевизији Србије и вишедеценијским стажом у тој кући, обратио сам се свим релевантним електронским и штампаним медијима у покушају заустављања потпуне девастације ове јавне медијске установе.

Погрешне и непрофесионалне одлуке садашњег руководства Радио телевизије Србије, убрзано доводе ову, некада најзначајнију и најутицајнију медијску кућу у региону, на саму границу професионалног, финансијског и креативног опстанка.

Ангажовањем гомиле приватних фирми, преко обесмишљених тендера или мимо њих, великом брзином се исисава сав новац из ЈМУ РТС.

Финансирањем и продукцијом некреативних и застарелих форми програмских садржаја, дилетантских серија и негледљивих емисија, бацају се у ветар милиони евра, као да су Алајбегова слама, а не новац свих грађана ове измучене и напаћене земље.

Погрешна пословна политика руководства РТС-а, намерна или ненамерна, драстично ограничена незнањем, бахатошћу и неспособношћу, све више се приближава дефиницији злоупотребе службеног положаја, а ову кућу неминовно води ка нивоу безначајне и немоћне телевизијске станице.

Тиме ће и мисија јавног сервиса, створеног за различите потребе свих грађана Србије, бити свеобухватно угрожена и на крају потпуно анулирана. Драстичним падом гледаности или негледањем, телевизија ће изгубити и саму своју суштину. Иако гледаност није никакво мерило квалитета, константни губитак гледалаца то сигурно јесте.

Стратешки графикони које руководство РТС-а не жели да презентује ни себи, ни Управном одбору, ни јавности, могли би ускоро да покажу, на пример, катастрофални губитак гледалаца програма РТС-САТ погрешним прошлогодишњим избором сателитске дистрибуције.

Престанком емитовања РТС-САТ са сателита Еутелсат 16 и преласком на нови сателит Астра 4-А, РТС је већ изгубио велики број гледалаца широм света. Већина корисника није била спремна да окреће своје сателитске антене, само да би пратила један једини програмски пакет из србије.

Технички, финансијскии практични проблеми преласка на Астру 4-А, нарочито за оне гледаоце са фиксним сателитским системима без мотора или старим рисиверима МПЕГ 2, приморавали су их да, поред принудних техничких подешавања, жртвују и многе друге туђе програме, да би добили бољи сигнал за гледање РТС-а.

Потпуно је погрешна и процена, као и пословна стратегија у вези енормног повећања цена дистрибуције наших канала у земљи и иностранству, као и наглим прекидом вишегодишње сарадње са нашим европским партнером за наплату дистрибуције из ЕБУ и њеном ћерком-фирмом ЕБУ Цабле Цоординатион.

Због превисоких цена, РТС већ нестаје из понуда оператера у Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори. Краткорочно гледано, свако велико и неоправдано повећање цена, доноси брзу добит, али на дуже стазе, смањењем аудиторијума, смањиваће се и очекивани профит. Ко ће да сноси последице због тога, као и због пребацивања канала РТС-а у доплатне пакете или због потпуног избацивања из понуде?

Цене које је сада поставио РТС не прате реалан раст зарада, па ће кабловске телевизије многима постајатисве већи трошак. Када порасте проценат корд-катера, а већ расте, пашће приходи и оператерима и каналима. РТС ће и даље наставити да растерује своје гледаоце, јер и све мање квалитетног програма има упонуди.

Управо због оваквих и сличних промашаја, предложио сам недавно, руководству РТС-а, ургентно увођење ефикасне унутрашње контроле свих радних сегмената у ЈМУ РТС – формирањем стручног супервизорског тима и главног супервизора, али сам само наишао на њихов бесконачно продужени минут ћутања!

Због тога су сада и сви ови медијски и јавни притисци усмерени ка руководству РТС-а и покренути са моје стране.

А понуда за избор новог дистрибутера наших канала може дасе преда до 15. јуна у 14 часова, у канцеларији на истом спрату на коме се налази и кабинет генералног директора РТС-а.

Наглашавам то, јер је генерални директор РТС-а, господин Драган Бујошевић, поново брзоплето изјавио медијима да је „…РТС пред потписивањем уговора са дистрибутером, који нуди ртс-у финансијски неупоредиво повољније услове…“. Не верујем да ће одговорити и на питање – ако су му већ познати и тај дистрибутер и његова понуда, чему онда јавни позив на јавни конкурс ?

Да бисте некоме поставили право питање, изгледа да морате да знате – већи део одговора!

Васко Васовић

Сниматељ – директор фотографије

Радиотелевизија Србије

Н1

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!