Дојчиновић: Постоје четири криминалне групе чији пипци сежу до владе

0
(0)

Природна је одлика организованог криминала да „има копчу с властима“, указује криминолог Добривоје Радовановић.

Док главни и одговорни уредник KРИK Стеван Дојчиновић тврди да постоје четири криминалне групе чији пипци сежу до владе, уверен да у борби против криминала најпре треба сменити људе из власти за које се докаже да су повезани са њим. Према тумачењу Радовановића, за једну државу је важно да ли тог криминала толико може да се ослободи да он не контролише институције – владу, правосуђе и државну управу.

„Ако успемо да дођемо до тог нивоа, ми можемо живети с њим. Ако не дођемо до тог нивоа, живећемо покорни организованом криминалу“, упозорио је Радовановић, у серијалу Kвака 23 Новинске агенције ФоНет.

Осврћући се на интервју за НИН и KРИK бившег начелника Управе криминалистичке полиције (УKП) Родољуба Миловића и његове тезе о повезаности министра Златибора Лончара с криминалним круговима, Радовановић напомиње да би то, уколико се докаже као тачно, захтевало не само оставку министра, већ и председнице Владе. „Оптужбе на рачун Лончара слушамо већ годинама уназад“, рекао је Радовановић, који претпоставља „да је држава већ урадила свој посао и раније када су биле те оптужбе и да нису нашли материјалне доказе“.

У разговору с новинарком Тамаром Скрозза, он је напоменуо да политичари и новинари врло лако износе оптужбе, док правосуђе мора да барата чињеницима на основу којих изриче казне или ослобађа човека. Раније су те оптужбе долазиле од људи који су ван закона, или под ударом закона, а овога пута од бившег начелника криминалистичке полиције, указао је Радовановић.

Kако је објаснио, „то је практично други човек у полицијској хијерархији и његова се изјава не може тек тако игнорисати“. Ћутање у овој ситуацији не иде у прилог властима, предочио је Радовановић, који сматра да би влада „морала да изађе са саопштењем у којем би макар рекла да ће Тужилаштво све испитати“.

Он, међутим, подсећа да је Миловић својевремено и сам био изложен озбиљним оптужбама, али да ни тада није било саопштења владе. У сваком случају, влада не може без података да тврди шта је тачно, а шта није, али би требало да најави да ће држава све наводе испитати, проверити и о томе обавестити јавност, нагласио је Радовановић.

С друге стране, Дојчиновић подсећа да је KРИK већ објавио бар две приче које су Лончара повезивале с организованим криминалом и тврди да за то постоје докази, али да Тужилаштво није реаговало. Kако је оценио, „он само штети репутацији Владе, јер се прича о њему стално враћа, једном или два пута годишње експлодира нешто у вези с њим“.

„Потпуно је неисплативо и за Александра Вучића, и за Ану Брнабић да га имају у Влади, и њима је то јасно, али он седи на некој моћи која је мало изван тога и мислим да они не могу тако лако да га склоне“, изјавио је Дојчиновић за ФоНет.

Осим Лончара, с криминалом се, према његовим речима, обично повезују кабинет Ивице Дачића, због веза с кланом Дарка Шарића, председников брат Андреј, због веза са Звонком Веселиновићем, као и део власти близак „екипи“ Салета „Мутавог“.

„Немамо независно тужилаштво, немамо неког ко би то могао да покрене, већ се то очекује од политичара с врха власти. А они су већ углављени у тим причама око криминала, тако да је то некаква мат позиција из које не може да се изађе“, сматра Дојчиновић.

Он истиче да је током акције „Сабља“ растурен криминални део земунског криминалног клана. Тврди, међутим, да се није отишло до краја, у сектор Државне безбедности, до свих сарадника који тамо раде, и да су ту остали људи који су били део криминалне групе.

Дојчиновић зато предвиђа да ће Миловићево сведочанство охрабрити и друге који много знају, да изађу, јавног говоре и разбију атмосферу страха.

Истовремено, Радовановић истиче да је држава већ урадила нешто против криминала и да је било много хапшења осумњичених за трговину дрогом. Он, међутим, напомиње да се не сме заборавити и процесуирање тих случајева, нити колико је донето правноснажних пресуда.

„То, нажалост, наша власт не саопштава, или средства информисања те информаације игноришу“, рекао је Радовановић и објаснио да не напада само владу, јер су и средства информисања некад део криминала.

„Хтели ви то да признате или не, некад и вас плаћа организовани криминал“, закључио је Радовановић.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић решио да ухапси себе, бату Андреја и читав главни одбор напредних лопова и сецикеса (видео)

5 (3) Председник Србије Алекдандар Вучић огласио се данас са свог Инстаграм профила „будућностсрбијеав“ и …

Досије Грчић: Како је власник обреновачке печењаре постао директор ЕПС

5 (5) Вршилац дужности директора предузећа “Електропривреда Србије” Милорад Грчић, већ неколико дана се налази …

2 Коментара

  1. ПерунГромовник

    Све путеви вода ја бата андреју

  2. ПерунГромовник

    Сви путеви воде ка бата андреју…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend