fbpx

ДОКЛЕ БРЕ ВИШЕ?! Држава припрема нове субвенције за Ер Србију

0
(0)

Две линије са аеродрома „Морава“, ка Бечу и ка Солуну, Влада је на последњој седници прогласила услугом јавног авио превоза, односно утврдила је да постоји јавни интерес за отварање лета на тим правцима.

Следећи корак, тврде стручњаци, највероватније је расписивање тендера на коме ће се авио компанијама понудити субвенције како би прихватиле одржавање тих линија. Даље спекулишу да ће се највероватније поново дати кратак рок за пријаву на позив, да ће се опет јавити Ер Србија и једина испунити услове за ту дотацију, како се већ десило када је расписан тендер за 12 праваца са нишког аеродрома ка европским градовима.

– Питање је колико ће Ер Србија и са садашњих пет милиона евра субвенција, успети да покрије трошкове на линијама које јој је држава већ обезбедила, јер је јавна тајна у Нишу да су авиони до пола попуњени. Иначе, у нормалним околностима, линије за неке дестинације отварају саме авио компаније, о томе не одлучују ни Влада ни аеродроми. Тако су са нишког аеродрома „Kонстантин Велики“ својевремено кренули Рајанер и Визер, а они су најпре проучавали тржиште, потом су најавили летове и три до шест месеци се рекламирали, обавештавали потенцијалне путнике па тек онда отворили линију. Међутим, код линија које се отварају са краљевачког аеродрома, проблем није само то што ће тек два правца бити покренута, први сада у децембру а други после марта, или прецизније, после избора. Далеко већи утицај на профитабилност имаће то што са те писте још увек не могу да лете већи, Ербасови авиони, већ за сада само тип АТР-а који прима свега 66 путника – каже извор Данаса.

Kонсултант Милан Kовачевић наглашава да мало тога о плановима и стратегијама знамо унапред и подсећа да је краљевачки аеродром од раније већ био оспособљен па најављено проглашавање нових линија за јавни интерес личи на намеру да се субвенцијама он подстакне да ради.

– То би могла да буде стратегија, али краљевачки аеродром налази се на краткој релацији између београдског и нишког и нисам сигуран да би он уз сву помоћ државе, могао да се ухода. Више верујем да су субвенције планиране како би се помогло Ер Србији, а то се и иначе чини на различите начине. Упркос томе, национална авиокомпанија не остварује првобитне циљеве. Уз то, чак и да је крајњи циљ помоћ развоју послова и Ер Србије и Аеродрома, не води се довољно рачуна о интересима грађана да имају јефтинији и приступачнији авио превоз. Испада да они летове са домаћих аеродрома плаћају двоструко – једном авио компанији кроз цену карте и други пут преко буџета који се пуни из њихових џепова – каже за Данас Kовачевић.

Из Владе Србије јуче нисмо добили одговор на питање зашто су баш ове две линије означене као јавни интерес, које су компаније заинтересоване за њихово покретање и да ли то што су проглашене услугом од јавног значаја омогућава субвенције за авиокомпаније.

Ни из краљевачког аеродрома нисмо добили прецизније информације, јер је директор Драган Бугариновић објаснио да „није надлежан за контакт са медијима“ и упутио нас је на директора ЈП „Аеродроми Србије“, Михајла Здравковића, који пак није одговарао на телефонске позиве.

Подсетимо, аеродром „Морава“, настао је након што је утврђено да тај војни објекат, тада под називом „Лађевци“, може да прихвати и цивилни саобраћај. У прилагођавање је, према неким изворима, утрошено између 20 и 30 милиона евра, а приликом свечаног отварања најављено је да ће први авиони са краљевачких писта полетети до краја године.

Али и тада је указано да би за интензивнији саобраћај морала да се догради постојећа или изгради нова писта погодна за слетање већих авиона, попут „ербаса“ који су уобичајени у путничком саобраћају. За сада, постојећа инфраструктура новог аеродрома омогућава прихватање само мањих авиона, и то по динамици једна летелица на сат, а економисти тврде да то не може бити исплативо ни за оне који отварају линије нити за аеродром.

По три лета до 2021.

У одлуци којом је Влада Србије прогласила да на линијама Kраљево-Беч-Kраљево и Kраљево-Солун-Kраљево постоји јавни интерес за обављање авио услуга, прецизирано је да су планирана по три лета недељно на свакој од дестинација. Линија за Беч, иначе довољно атрактивна за тај део Србије, посебно ако се има у виду ограничен број путника које АТР авион може да прими, требало би да се покрене 1. децембра ове а траје до 31. децембра 2021. године. Правац за Солун би се отворио од 10. марта наредне године и трајао би до 15. октобра, а потом би 2021. поново линија радила у истом периоду.

М. Н. Стевановић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пензионери и бивши радници ПKБ прете блокадом Београда ако им држава не исплати надокнаду за акције

3 (2) Пензионери и бивши радници Пољопривредне корпорације Београд“ (ПKБ) блокираће сутра на по сат …

Донатор СНС-а купио земљу, па је продао општини четири пута скупље?

5 (1) Више јавно тужилаштво у Новом Саду проверава случај када је Општина Мали Зворник …

Један коментар

  1. kad bi ja odvratnu njusku imo, a osmeh debila, ucinio bih nesto svima korisno, da bar crve naranim. PU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *