Докле ћете ви Срби да ћутите и трпите ове гологузане из Чипуљића да вас возају као мајмуне?!
Фото: Весна Лалић/Нова.рс, Пеђа Милосављевиц / Старспорт

Докле ћете ви Срби да ћутите и трпите ове гологузане из Чипуљића да вас возају као мајмуне?!

5
(12)

Глобос осигурање, који је од фебруара у власништву функционера СНС Остоје Мијаиловића, бележи вртоглави раст у продаји полиса обавезног осигурања аутомобила. БИРН анализира да ли је за успех одговоран квалитет услуге, плаћање већих провизија од прописаних или блискост са врхом режима. Саговорници БИРН-а са успехом Глобос осигурања повезују Андреја Вучића, а Мијаиловић поручује: „Тим људима, за које верујем да су инспиратори оваквих ваших питања, Андреј Вучић се изгледа привиђа у пословању Глобос осигурања.

Извор: БИРН

“Члан сам СНС и тим се чланством поносим. Ипак, морам истаћи да моје ангажовање у политици нема везе са пословањем компанија на чијем сам челу”. Овако је у одговору за БИРН реаговао Остоја Мијаиловић на питање да објасни како је мало позната осигуравајућа компанија Глобос, за свега шест месеци од када је у његовом власништву, направила експлозивни напредак на тржишту обавезног осигурања возила.

Глобос је закључно са фебруаром, када је започет поступак промене власништва, продао свега 150 полиса, да би до краја августа, стигао до више од 51.000 продатих полиса.

Шта је кључ успеха овог новог учесника на тржишту, компаније која је, иначе, прошлу годину завршила са нето губитком од 38.067.000 динара? Одговори су различити у зависности од тога кога питате.

“Незваничне информације говоре да у осигуравајућим друштвима, која послују у Србији постоји забринутост због наглог скока у продаји полиса Глобоса и тенденције пада код неких других. Kажу и да су за овај нагли успех заслужни политички утицај и моћ”, наводи БИРН.

Уколико настави овим темпом, Глобос ће врло брзо преузети знатан удео тржишта, пре свега од државног Дунава, а потом и од других компанија.

“Од већег броја саговорника, који су желели да остану анонимни, могли смо да чујемо да је Глобос пробој на тржиште остварио ширењем мреже, коју развија давањем већих провизија од законом прописаних пет одсто продавцима полиса”, наводи се у анализи БИРН.

То је, кажу саговорници БИРН-а, пореметило однос који је трајао безмало годину и по дана, од октобра 2018, од када су се остали осигуравачи, колико-толико, придржавали законом прописане провизије у износу од поменутих пет одсто.
Фото: НБС

Уз истицање да је то све могуће у условима политичке заштите и утицаја, један од саговорника, који не жели да му објавимо име, описује како изгледају сусрети продаваца полиса са Глобосовим људима задуженим за ширење продајне мреже.

“Не либе се да приликом обиласка продајних места причају људима да су ’државни пројекат’ и да је пожељно придружити им се, уз наговештај маркетиншке кампање од јесени или зиме, да су они ’српско осигурање’ за разлику од свих осталих. Питам се шта је онда Дунав осигурање ако није српско?”, сведочи овај саговорник.

Остоја Мијаиловић за БИРН одбацује наводе о политици као кључу успеха, називајући их злонамерним и тврди да је пресудно његово искуство у аутоиндустрији.

Саговорници БИРН, који су желели да остану анонимни, као кључну личност у преузимању и успеху ове компаније у кратком времену, помињали су председниковог брата Андреја Вучића, којем се, иначе, приписују многи нетранспарентни и мутни послови током протеклих година.

“У ‘папирима’ ни у овом случају директних трагова млађег Вучића нема. Ипак, једна чињеница говори да председниковом брату послови на тржишту осигурања нису страни. Према званичним подацима, Андреј Вучић је до септембра 2018. био члан Надзорног одбора Удружења осигуравача Србије (УОС)”, подсећа БИРН.
Мијаиловић: Још један напад на породицу Вучић

Остоја Мијаиловић ово види као још један напад на породицу Вучић.

“Тим људима, за које верујем да су инспиратори оваквих ваших питања, Андреј Вучић се изгледа привиђа у пословању Глобос осигурања. Ово је још један у низу напада на председника Вучића и његову породицу, где се износе неистине без икакве провере и одговорности”, каже Мијаиловић.

Он додаје да “људи из области осигурања, који су вам то рекли су изговорили најгору лаж. Врло лако могу да претпоставим и из којих мотива не говоре истину и са којом жељом подстрекавају ваш медиј на оваква питања“.

Званични одговори и тумачења о наглом расту Глобоса су далеко суздржанији, а узроци извесних промена на тржишту, углавном се приписују епидемији вируса корона.

Kако се, међутим, од Цовида 19 није “разболео” и Глобос већ је, напротив, баш у тим месецима, доживео експанзију?

Званично о овоме – тишина, осим у Миленијуму из чијих се одговора може наслутити да тај страх постоји.

У Миленијум осигурању, иако напомињу да не желе да коментаришу рад конкуренције, ипак оцењују да је значајан пораст продатих полиса једног осигуравача у кратком периоду и у условима веома смањеног простора за конкурентност, какви су у осигурању од аутоодговорности – неуобичајен.

Неке компаније бележе мањи или већи пад броја продатих полиса, од којих је до сад највећи забележило Ђенерали осигурање – чак пет одсто мање у односу на првих осам месеци прошле године.

Један од наших саговорника, који је био на челу једне осигуравајуће компаније, али није желео да му објавимо име, каже да за успех Глобоса није заслужан квалитет услуга него да се сигурно ради о добро испланираној акцији преузимања делова продајне мреже неке друге осигуравајуће компаније.

“За то су потребни новци, најчешће потплаћивањем њених продајних ресурса изнутра, и то најчешће у готовини”, каже наш саговорник.

“Ако премија на тржишту осигурања, према подацима НБС, у првом кварталу ове године расте за 8,5 одсто, а неко од осигурања расте 300-400 процената, није реално да је то због посебних погодности, бенефита или посебног квалитета његових услуга”, закључује наш саговорник.

О томе шта се збива на тржишту аутоосигурања питали смо и регулатора тог тржишта – Народну банку Србије, али упркос упорним покушајима, БИРН истиче да није успео да дође до одговора на постављена питања.

Kо је Остоја Мијаиловић

Нови власник Глобоса познатији је као власник предузећа Бритисх моторс, које је у Србији заступник луксузних аутомобила Јагуар и Ленд Ровер.

Недавно је Бритисх моторс био у фокусу медија када је у нетранспарентном поступку београдска власт за потребе Паркинг сервиса и градске Kомуналне милиције, преузела Ланд Ровере који су купљени од Мијаиловићеве компаније, што је у делу јавности протумачено као намештање посла фирми блиској СНС-у.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Сада власт планира нову пљачку која ће нас дефинитивно уништити - ново задуживање у току ове године и то у висини од 7,5 милијарди евра!

Сада власт планира нову пљачку која ће нас дефинитивно уништити – ново задуживање у току ове године и то у висини од 7,5 милијарди евра!

5 (5) Док броји своје последње дане режим не пропушта да отме сваки цент до …

Думановић открио: Ово ће бити исход сукоба Вучића и Небојше Стефановића

Думановић открио: Ово ће бити исход сукоба Вучића и Небојше Стефановића

5 (8) Члан покрета „Ослобођење“ и бивши инспектор Управе криминалистичке полиције (УКП) Милан Думановић изјавио …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend