fbpx

Документа ЦИА о Бернару Анри Левију: Сејао мржњу широм света

0
(0)

Прошла су времена када су се француски медији, на челу са чувеним „Мондом“, утркивали да уступе свој простор филозофу Бернар- Анрију Левију. Уместо тога је угледни „Нувел обсерватер“ ових дана објавио документе ЦИА из 1985. године, којима је истекао рок поверљивости. Они говоре о утицају америчке агенције на такозване „нове филозофе“ чији је лидер био управо Леви, који је радио за САД „а да то није знао“ – како закључује „Нувел обсерватер“.

После „бомбардерских ангажмана“ на Балкану, затим у Авганистану, Ираку и свуда где је САД била умешана, Леви је од „новог филозофа“ свеприсутног на телевизији постао јавна личност коју Французи вероватно највише презиру. Кап је прелила чашу у Либији када је француски председник Саркози кренуо у бомбардовање после апела Левија да то учини.

Зарађивао на деци

Где год дође Леви се бори против „фашиста“, а за људска права. Он је богаташ, наследник је милиона, јер му је отац развио увоз скупоценог дрвета из Африке и из источне Европе. Једно време и сам је управљао пословима и није му сметало, како су открили новинари у једном документарцу, што на градилиштима у шумама за њега раде – деца.

У тексту француског недељника подсећају читаоце да је Американцима веома сметало то што је на западу, поготову у Француској, интелигенција била левичарски опредељена. У извештају ЦИА каже се да су француски интелектуалци као Сартр, Режис Дебре и остали, веома допринели стварању непријатељског расположења у свету према америчкој спољној политици (рат у Вијетнаму итд).

Зато је педесетих и шездесетих година ЦИА тајно финансирала организацију названу Конгрес за слободу и културу, базиран у Паризу. Идеја је била да се интелектуална и марксистичка левица разбију, не помагањем десних странака и интелектуалаца већ инфилтрирањем левих интелектуалаца – тако што ће се створити једна нова левица.

Лажи о Сарајеву

Да би боље прошао пред француском публиком, Леви је младе који су га гађали тортом у Београду оптужио да су носталгичари за Милошевићем и на свом Твитер налогу поручио да наставља борбу „за Сарајево и за демократију“. После заговарања бомбардовања Либије, Левијеве приче, међутим, не пролазе – сви се сећају његових лажних фотографија из Сарајева, где се тобож крије од метака иза зида иза којег, како се види у ширем плану – људи мирно пролазе.

У извештају из 1985. године, који преноси „Нувел обсерватер“ може се прочитати да је „француска битка добијена“. Створена је нова интелектуална клима, чији се главни актери боре против диктатуре са Анри Левијем као главним представником. „Нувел Обсерватер“ наглашава да је Леви „не знајући то“ служио САД.

У извештају ЦИА изражава се задовољство што је „левичарска интелократија“ мртва, „препуштена старцима и успоменама на Сартра, Барта, Лакана и Алтисера. Иронично се додаје :
„У круговима Француске комунистичке партије није баш велика тајна да су сви важни комунистички интелектуалци или умрли или су напустили партију.“

Заслугу за то амерички шпијун, аутор извештаја из 1985. године, приписује „новим филозофима“, који су током више од деценије „направили велику буку нападајући француску левицу као опасну и тоталитарно опредељену“.

Подржао САД у Латинској Америци

Говорећи о Левију и његовом колеги Андре Гликсману агент ЦИА оцењује да су они популарни, да су „постали медијска сензација“.
„Леви је данас постао директор код издавача Грасе, једне од највећих издавачких кућа у Француској“, обавештава своју централу агент ЦИА из Париза, додајући да са тог места Леви може да допре до шире публике са својим идејама.

Коначно агент ЦИА закључује да се захваљујући „добијеној француској бици“ у Паризу поново „добре ствари поистовећују са САД“ док је раније било обрнуто. Тако ће тешко бити мобилисати интелектуалце у Француској „против деловања САД у Латинској Америци“ против којег нови филозофи и Леви наравно нису имали ништа против.

Н. Јокић – Вести

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

СКАНДАЛ: Суд у Београду пушта на слободу шиптарског злочинца, који је убијао Србе!

4.5 (8) Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду усвојило је данас предлог одбране …

Тужилаштво: „Путеви Србије“ доставили снимак удеса на наплатној рампи Дољевац, недостаје кључни део

5 (3) ЈП Путеви Србије доставили су Основном јавном тужилаштву у Нишу снимак са надзорне …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *