Досије „Митровић“ (6): Жељко Митровић народним парама из буџета платио порез!

Досије „Митровић“ (6): Жељко Митровић народним парама из буџета платио порез!

0
(0)

Покрет Доста је било Саше Радуловића тврди да је генерални директор ТВ Пинк највећи порески дужник у Србији.

У саопштењу достављеном медијима, ДЈБ оптужује Митровића да је дуг за порез измирио средствима добијеним из државног буџета, односно кредита у укупном износу 3,9 милиона евра добијеним од Агенције за осигурање и финансирења извоза (АОФИ).

Опозициони ДЈБ тражи да се у дневни ред парламента уврсти, како кажу, за њих веома важна тема од јавног интереса – питање пореских дуговања ТВ Пинк и кредита које је Митровић добио од те агенције.

Митровић за своје богатство може да захвали само томе што никада није спроведена лустрација!

Напомиње се да је услов за доделу кредита АОФИ да нема пореских дуговања и подсећа да је Повереник за информације од јавног значаја већ са 200.000 динара казнио АОФИ због скривања ових информација.

У саопштењу ДЈБ се наводи и да је Митровић за своје богатство може да захвали само чињеници да у Србији никада није примењен закон о лустрацији.

НАРОДНЕ ПАРЕ У ЏЕП ТАЈКУНУ МИТРОВИЋУ

Агенција за осигурање и финансирање извоза (АОФИ) дала је фирми Пинк интернатионал цомпанy, емитеру телевизије Пинк, нових 3,2 милиона евра у марту 2017, али одбија да достави детаље о тој позајмици. Од 2014. године фирма Жељка Митровића је од ове државне агенције добила преко 10 милиона евра на име гаранција и кредита, пише ЦИНС.

Фирма Жељка Митровића, Пинк интернатионал цомпанy, добила је прошле године нешто више од 3,2 милиона евра (402.705.225 милиона динара) од државне Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ), показује документација Управе за трезор до које је дошао Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

Уплата је на рачун компаније Пинк интернатионал цомпанy извршена 22. марта 2017, а као основ уплате наведено је да се ради о краткорочном кредиту. Из података Управе за трезор не може се закључити у коју сврху је АОФИ дао позајмицу, шта тачно Пинк извози, нити због чега је државна агенција одлучила да подржи извозне активности ове приватне фирме.

Такође, није јасно ни да ли је ово укупна вредност кредита. АОФИ је одбио да достави више информација о помоћи Пинку.

Према писању ЦИНС-а, ово није први пут да је Пинк добио новац од АОФИ-ја. Документација показује да је АОФИ фирми Жељка Митровића од 2014. године помогао са готово 10,5 милиона евра. Ни информације о ранијим уплатама никада нису достављене новинарима ЦИНС-а.

АОФИ је званична извозно кредитна агенција Србије која је основана са циљем да помогне домаћа предузећа кроз осигурање и финансирање извоза. У пракси ова агенција даје повољније кредите под мање рестриктивним условима од комерцијалних банака уз ниже каматне стопе.

ЦИНС је покушао да добије више информација о кредиту од око 3,2 милиона евра које је Пинк добио, али је из АОФИ-ја стигао одговор да нису у могућности да одговоре на захтев за приступ информацијама од јавног значаја, са образложењем да тражена документација о кредиту представља пословну тајну.

Поред тога, ЦИНС је тражио од Пореске управе Министарства финансија податке из 2017. године о пореским дуговањима Пинк интернатионал цомпанy која је током 2014. године била један од највећих пореских дужника, а један од услова за добијање кредита од АОФИ-ја је и то да компанија нема пореска дуговања.

Пореска управа одбила је ЦИНС-ов захтев на сличан начин као и АОФИ уз тврдњу да су подаци о томе колико Пинк интернатионал цомпанy дугује пореза држави службена тајна.

Ни Жељко Митровић, власник Пинка, нити надлежни Из АОФИ-ја, до објављивања овог текста нису одговорили на питање новинара ЦИНС-а.

Према информацијама до којих је ЦИНС дошао о ранијим пословима Пинка и АОФИ-ја, Пинку је у марту 2016. уплаћено преко 3,5 милиона евра, а уплата је књижена под шифром “краткорочни кредити”. Пре ове уплате на рачун Пинка је у фебруару стигло око 9.300 евра под шифром „остали пласмани“. Током 2015. године Пинку је од марта до децембра уплаћено више од 3,6 милиона евра на име краткорочног кредита. Помоћ од АОФИ-ја Пинк је добио и годину дана раније, 2014. године, када му је такође на име краткорогног кредита уплаћено око 120 хиљада евра.

У тој години АОФИ је Пинку издао и гаранцију до износа од 2,5 милиона евра у корист АИК банке, што значи да је држава практично гарантовала за послове Пинка, наводи ЦИНС.

Током 2014. године Пинк се појављује на листама Пореске управе као један од највећих пореских дужника. У тренутку када је склапан уговор о гаранцији, одлагање плаћања једног дела дуга још није било одобрено па је остало нејасно како је ова компанија испунила услов АОФИ-ја по којем њени клијенти не смеју да имају пореска дуговања.

Рикошет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БОРБА ЗА ВОДУ Протест против нове МХЕ (Вучићевог кума) на језеру Врутци у Ужицу

БОРБА ЗА ВОДУ Протест против нове МХЕ (Вучићевог кума) на језеру Врутци у Ужицу

5 (4) Невладина организација из Ужица Либерграф позвала је грађане да се у понедељак 8. …

Фирмама Николе Петровића држава исплатила око 1.9 милиона € за откуп струје из мини-хе у 2020. години

Фирмама Николе Петровића држава исплатила око 1.9 милиона € за откуп струје из мини-хе у 2020. години

5 (2) Од око 21,5 милиона евра, колико је држава исплатила власницима малих хидроелектрана (МХЕ) …

2 Коментара

 1. DOLE PINK!
  DOLE NAKAZE!
  STOP UNISTAVANJU SRBIJE!
  PLJUJU PO NASOJ MRTVOJ DECI KOJU SU UBILI NJIHOVI VLASNICI!

  “ Učesnici rijalitija Zadruga su danas imali zadatak da pričaju viceve. Jedan vic, koji je ispričao Bojan Gaćeša, ne samo da nije smešan, već je zgrozio sve gledaoce. On je za šalu iskoristio tragediju devojčice Milice Rakić, koja je stradala tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

  – Gde je bila mala Milica kada je pala bomba u školu? Svuda! – ovo je bio taj vic koji je Bojan ispričao i kojem je valjda trebalo neko da se nasmeje.“

  OTVORENO ISMEVAJU NASU DECU KOJU SU MONSTRUMI POBILI!
  SMEJU SE U LICE NARODU!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend