fbpx

Држава банкама дугује 7,9 млрд. РСД за субвенционисане кредите који су ишли преко Фонда за развој Србије!

0
(0)

Београд — Држава банкама за раније одобрене субвенционисане кредите дугује 7,9 милијарди динара, каже генерални секретар Удружења банака Србије Верољуб Дугалић.

„У највећој мери тај дуг је за аранжмане који су исли преко Фонда за развој. На састанку са премијером Србије Александром Вучићем дато нам је чврсто уверење да ће дуг за субвенције бити исплаћен“, рекао је он на конференцији за новинаре.

Према речима Дугалића, субвенцнионисани кредити су постојали и раније и банке у Србији су привреди и грађанима од 2009. до 2013. године одобриле 299.900 кредита укупне вреднсти 446 милијарди динара.

Премијер је најавио да ће у оквиру програма мера за економски опоравак бити одобравани динарски субвенционисани кредити за предузећа, са каматом између пет и 5,9 одсто, са грејс периодом од шест месеци и роком отплате од годину дана. План је да се на основу 60 милиона евра за субвенционисање камата које ће обезбедити влада привреди Србије обдобри 1,2 милијарде евра кредита.

Држава је за те кредите, како је рекао, била обавезна да камате субвенционише са укупно 25 милијарди динара, а дуг који је преостао 31. децембра 2013. је износио 7,9 милијарди динара. 

Дугалић је рекао да су банкари задовољни састанком са српским премијером Александром Вучићем и истакао да су спремни да подрже једну добру идеју и да одобравају субвенционисане кредите привреди. 

На питање које ће врсте субвенцинисаних кредита бити одобраване, генерални секретар УБС је рекао да банке још не знају и да ће то бити јасније када Влада Србије данас усвоји најављење мере. 

Дугалић је истакао да су банкари иницијативу Вучића за састанак „доживели са великим задовољством“ јер је то, како је рекао, први пут после много година да премијер позове банкаре да разговарују и да види да ли могу да помогну у остварењу постављених циљева оправка. 

„Вучић нас није позвао да држи предавање и да критикује, као што се радило раније. Позвао нас је да кажемо шта мислимо о доброј намери да се помогле малим и средњим предузећима“, рекао је председник УБС Верољуб Дугалић.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како Весићево “Око соколово” пуни џепове напредњака Мијаиловића и Горана Весића

0 (0) Јавна набавка београдског Паркинг сервиса за куповину џипова „Ранге Ровер“, расписана је са …

Мораторијум: Ако прихватите застој у отплати кредита имате три опције после тога

5 (1) Народна банка Србије донела је одлуку о новом одлагању отплате кредита за два …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *