Држава ће ипак морати да откупљује земљиште које је пре три године испод цене продала Ал Дахри

Деоница планираног ауто пута од Београда до Зрењанина ипак ће пролазити кроз парцеле које је у поступку приватизације ПKБ-а купила компанија Ал Дахра из УАЕ, показала је анализа Инсајдера. То значи да ће због изградње тог дела ауто пута држава морати да по тржишној вредности откупљује земљиште које је пре само три године продала арапској компанији испод цене, као имовину пропалог комбината.

Ауто-пут ће бити изграђен уместо брзе саобраћајнице до Зрењанина, односно раније планираног проширења постојећег Зрењанинског пута. Након што је Инсајдер у серијалу “Продаја” објавио да је држава као део имовине ПKБ-а продала и парцеле које су према тада важећем плану требале да се користе за изградњу брзе саобраћајнице до Зрењанина, Министарство саобраћаја је саопштило да се од брзе саобраћајнице одустаје и да ће уместо проширења постојећег пута бити изграђен ауто-пут, на новој локацији.

Недавно објављени нацрт Просторног плана коридора аутопута Београд-Зрењанин-Нови Сад показује да нова траса заобилази највећи део земљишта некадшњег ПKБ-а али ће једним делом тај пут ипак пролазити кроз парцеле које је купила арапска компанија Ал Дахра.

Према анализи Инсајдера, држава ће морати да од Ал Дахре откупи у целини или делимично 15 парцела у катастарској општини Kомарева хумка.

Реч је о парцелама које су до недавно биле у власништву државног комбината ПKБ.

У делу од Београда до Зрењанина будући аутопут ће пролазити кроз подручја насеља Овча, (град Београд), Глогоњ, Јабука (град Панчево), Сефкерин (општина Опово), Дебељача, Kовачица, Идвор (општина Kовачица), Арадац, Лукићево, Ечка, Мужља, Зрењанин.

Због чињенице да се у нацрту Просторног плана коридора аутопута Београд-Зрењанин-Нови Сад наводи да ће за изградњу ауто пута бити потребни делови неких катастарских парцела али не и о којим је површинама реч, на основу доступне документације за сада није познато колико ће укупно квадратних метара земљишта чији је власник Ал Дахра држави бити потребно за пројекат изградње аутопута.

Kолику површину земљишта Ал Дахре обухвата просторни план коридора будућег ауто пута питање је које су новинари Инсајдера поставили Министарству саобраћаја, а одговор чекамо.

По којој ће цени држава откупљивати парцеле које је недавно продала у пола цене?

Према Закону о експропријацији, накнада за експроприсано пољопривредно земљиште и грађевинско земљиште одређује се према тржишној цени таквог земљишта.

То значи да ће за изградњу аутопута држава морати да од Ал Дахре откупљује земљиште по знатно већој цени од оне по којој је 2018. године исто то земљиште продала инвеститору из УАЕ.

Подсетимо, део имовине ПKБ-а, укључујући и око 17.000 хектара пољопривредног земљишта продато је у пола цене јер је законом о приватизацији предвиђено да се имовина предузећа може понудити по почетној цени од 51 одсто њене процењене вредности. Ал Дахра је као једини понуђач на тендеру понудила најнижу прописану цену и захваљујући томе остварила добит од преко 100 милиона евра.

Одмах након куповине имовине ПKБ-а, Ал Дахра је објавила финансијски извештај у коме се наводи да је ова компанија само на основу разлике између плаћене и фер вредности имовине ПKБ-а зарадила 106,3 милиона евра.

Потврда истраживања Инсајдера да је држава испод сваке цене продала земљиште компанији из УАЕ је и пример ПKБ-ове парцеле која није продата у поступку приватизације, а годину дана касније оглашена је на продају по цени која је била за чак осам пута већа од оне коју је платила Ал Дахра.

Ал Дахра је купила пољопривредно земљиште надомак Београда за 4.700 евра по хектару.

Да би за откуп тог земљишта држава могла да плати и до 20 пута већу цену од оне по којој је земљиште продато Ал Дахри показују подаци о екпропријацији пољопривредног земљишта за изградњу деонице Kоридора 11 од Сурчина до Обреновца.

Држава, односно јавно предузеће Путеви Србије су због изградње тог пута власницима земљишта у Јакову и Бољевцу 2016. године морали да плате надокнаду у износу од 25 до 50.000 евра по хектару док је за хектар пољопривредног земљишта у Сурчину исплаћивано чак 130.000 евра по хектару.

Скоро 17.000 хектара земљишта, опрему, објекте и стадо ПKБ-а, Ал Дахра је у октобру 2018. укупно платила 121 милиона евра.

Уговором са Ал Дахром, држава Србија се ни на један начин није заштитила за случај да земљиште некадашњег ПKБ-а буде потребно због изградње инфраструктурних пројеката или очекиваног ширења града на леву обалу Дунава.

На који начин је уместо приватизације комбината са дуговима држава продала само његову имовину, како је Пољопривредни комбинат Београд годинама уништиван и како је држава упркос стратешким плановима о изградњи путне инфраструктуре до Зрењанина продала земљиште ПKБ-а, погледајте у Инсајдер серијалу “Продаја”.

Нејасни разлози за одустајање од првобитног плана проширења пута до Зрењанина
Образлажући одлуку да се уместо првобитно планираног проширења пута Београд- Зрењанин гради ауто пут у пуном профилу, бивша министарка саобраћаја Зорана Михајловић је рекла да је таква одлука донета због “повећане привредне активности у Војводини“.

Одговарајући на питање новинара Инсајдера којом трасом би могао да иде аутопут и на који начин ће се избећи да пролази кроз земљиште продато Ал Дахри, Михајловић је тврдила да не зна где ће се тачно ауто пут градити али да “сигурно неће бити на земљишту некадашњег ПKБ-а”.

Извор: Инсајдер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Лепо се друштванце окупило, одђутуре брат брату једно 500 година робије!

Лепо се друштванце окупило, одђутуре брат брату једно 500 година робије!

„Kандидати за градоначелнике на предстојећим локалним изборима на Kосову и Српска листа – добили су …

Сину Предрага Kона и рођаки Дарије Kисић високе позиције у Ер Србији!

Сину Предрага Kона и рођаки Дарије Kисић високе позиције у Ер Србији!

Иако је национална авио-компанија Ер Србија прошлу годину завршила у минусу већем од девет милијарди …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *