fbpx

Државне плате порасле за 5,4 одсто

0
(0)

Београд — Плате државним чиновницима су у просеку повећане за 3.000 динара у односу на март 2011. На то је вероватно утицало ванредно фебруарско повећање зарада у ЕПС-у.

Најбоље су прошли запослени у предузећима из сектора снабдевања струјом, експлоатације угља, који су имали повишице и до 40 одсто, и то све у време када се влада обавезала да ће да штеди и да неће запошљавати.

Према подацима Републичког завода за статистику, запослени на експлоатацији угља имали су овог марта на рачуну у просеку 23.060 динара више него истог месеца прошле године. Истовремено су у делатности снабдевања струјом, гасом и паром где доминирају јавна предузећа на текућем рачуну имали нешто више од 17.000 динара.

Ове повишице премашују уредбу Владе за ову годину и на њих је највероватније утицало ванредно фебруарско повећање зарада у ЕПС-у. Тада је наиме у договору са Министарством финансија због рада по мразу додатно издвојено 400 милиона динара, док је „Колубара”, као зависно предузеће, добила 145 милиона динара или у просеку између 18.000 и 20.000 динара по раднику.

Укупно је за три месеца ове године маса нето зарада натпросечно порасла у јавном сектору за чак 5,4 одсто, каже Владимир Вучковић, сарадник Економског института.

“Унутар јавног сектора најбрже расту плате на свим нивоима администрације, са чак 7,3 одсто на годишњем нивоу. Притом је овај пораст плата у администрацији резултат како повећања зарада, тако и раста запослених у јавном сектору за 2,2 одсто” , истиче Вучковић.

Повећање зарада у јавном сектору требало је да буде два пута прошле године и да само прати раст инфлације и БДП-а, и ништа мимо тога. Па ипак, зараде су уместо за неколико хиљада, у појединим случајевима веће и за пар десетина хиљада динара, показују подаци Републичког завода за статистику.

Упркос статистици која је неумољива, предузећа и државне службе које смо позвали тврде да су плате повећавали само колико им је било дозвољено, 5,5 одсто у априлу и 1,8 одсто у октобру.

Представници ПИО фонда и ЕПС-а кажу кажу да су повећавали зараде само у границама дозвољеног, док су „Србијаводе” имале и мање повећање од укупно пет одсто.

Једино су у Рударском басену „Колубара“ плате у 2011. порасле укупно за 15 одсто,

“Али толико је и договорено с ЕПС-ом и Владом као оснивачем” , каже за Небојша Ћеран, генерални директор.

Он додаје и да су зараде у том предузећу мање него што статистика бележи јер је било мање запослених од онога што је предвиђено планом, па су онда они статистички примили и веће плате.

 

Блиц

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Статистика каже да нам недостаје 222 динара да будемо на нули

0 (0) Укупни приходи домаћинстава у Србији у новцу износили су у трећем кварталу ове …

Поштари и Владa Србије постигли договор о прекиду обуставе рада, део радника незадовољан

5 (1) Део радника Поште Србије незадовољан је постигнутим договором о прекиду обуставе рада у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *