Државни службеници огрезли у криминалу

0
(0)

У оквиру борбе против корупције, српска полиција је јуче привела 11 особа због сумње у незаконито присвајање 328 хектара државног земљишта вредног 320 милиона евра. Полиција трага за власником и председником УО Слога Каћ Слободаном Шћекићем, који је мимо закона присвојио то земљиште.

Међу ухапшенима има и људи из државних структура – саветник републичког правобраниоца Аца И, бивши службеник Министарства пољопривреде Никола Ј. и службеници катастра и геодетског завода. Паралелно су, због малверзација с продајом регресираног ђубрива у афери Азотара због које је ухапшен бивши министар пољопривреде Саша Драгин, саслушани високи функционери ДС-а Душан Елезовић и СПС-а Душан Бајатовић, који је и директор Србијагаса.

Спекулише се да би у афери Агробанка, због сумњивих кредита на саслушање могао и бивши министар полиције Душан Михајловић. Истрага се води против некадашњег потпредседника Владе Јожефа Касе и бившег министра екологије Оливера Дулића.

Учешће државних функционера у свим аферама, према оцени криминолога Добривоја Радовановића, последица је малверзација државног апарата из 90-их због којих је практично цела држава претворена у криминалну структуру.

– То није корупција, већ криминал који је дубоко продро, јер су државни функционери схватили да нико пре њих на положају, чак и да је ухапшен није био судски кажњен за та недела – каже Радовановић. Он додаје да ће се видети може ли актуелна власт да доведе започете истраге до краја. 

Бивши коминистар полиције Божо Прелевић указује за „Вести“ да се у транзицији паре не згрћу мимо државе, већ „са државом“, па је и јасно откуд у аферама толики број оних којима је поверено да брину о Србији. 

– Ипак, нема те државе која може да се избори с корупцијом од понедељка до петка. Важно је да се поступци покрећу, да их воде институције и да грађани схвате да нема оних који су недостижни за правду – навео је Прелевић. Он је уочио и да свака новооткривена афера говори о нераду ранијих власти у борби против корупције. 

Закон плус савест, минус заштита и освета је, према тврдњи Прелевића, права формула за борбу против корупције која ће донети плодове на том пољу. 

– Потребан је и велики број стручних људи у полицији и правосуђу да би прогутали количину афера која се, судећи према најавама из врха државе, тек очекује – указао је овај адвокат.

[quote]Проблематично одузимање имовине

Добривоје Радовановић каже да људи чекају решење корупције за одлазак код лекара, упис деце у школу и на факултет, полагање испита и добијање разних дозвола. Одузимање имовине ухапшенима у аферама је, каже он, проблематично. Држава је спровела ту меру само на криминалне и нарко-кланове, док је са министара и високих војних званичника кривица скидана на суду.[/quote]

Слободно за инвеститоре из Абу Дабија

Хапшењем особа осумњичених да су отуђили 328 хектара државне земље на можда најбољој локацији у Србији, држава је спасла, према првим проценама, око 300 милиона евра. Међутим, врло вероватно да је укупна сума и много већа, сазнају „Вести“ из извора блиских истрази.

– Земља се налази на најбољој локацији, у близини Новог Сада у грађевинској зони. На том простору планирана је градња нове Луке у Новом Саду, па ако узмемо и то у обзир, вредност земљишта је можда и пола милијарде евра. Када су недавно почели преговори са властима Абу Дабија о куповини комбината по Војводини, говорило се и о продаји досадашње новосадске луке и њеном проширењу, односно градњи нове, управо на овом земљишту, како би се роба извозила бродовима. 

Овим хапшењем држава је вратила вредну имовину, а питање је да ли би се цела превара открила да није било овог договора са властима Абу Дабија – сазнајемо из истраге.
Иначе, Шћекић је након куповине предузећа из Каћа државно земљиште које је изнајмљено овој фирми, уз помоћ саучесника из државних служби превео на своје име, основао нову фирму и вредно земљиште унео као оснивачки капитал.

– Сумњамо да му је неко из политичких структура омогућио оволику превару. Након саслушања имаћемо више сазнања о томе – рекли су „Вестима“ у истрази.

 

Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворено писмо Предрагу Кону

4.8 (895) Предраже Коне молим да се уклоните са медија, Ваша неискреност а слободан сам …

Предраг Кон, стручни сарадник компаније Фајзер (фото)

4.7 (77) Нема ту нимало сукоба интереса наши драги суграђани! Па шта вам је људи, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend