Дувански комбинат „Подгорица“ у рукама криминалне хоботнице?

0
(0)

Парламентарна истрага о продаји имовине Дуванског комбината Подгорица у стечају требало би да да одговоре и на питања у вези са сумњама дијела јавности о, евентуалним, махинацијама власти зарад одређених приватних интереса.

Стечајни поступак за Дувански комбинат Подгорица је отворен јуна 2010. године, а имовина која укључује објекте површине преко 20 хиљада квадрата и више од 42 и по хиљаде квадратних метара атрактивног земљишта у непосредној близини Делта Цитy-а, продата је приватном грађевинском предузећу Зетаградња за 13 милиона еура.

Опозиција и значајан дио укупне јавности сумњају да се ово предузеће намјерно урушавало да би појединци који чине спрегу власти и приватног капитала остварили енормну личну корист на штету.

„Само неколико дана пошто је план реорганизације Дуванског комбината који је предвиђао оздрављење фабрике у року од четири године донијета је одлука да се прода комплетна имовина ДКП. Потпуно је јасна нескривена намјера да се планом реорганизације не оствари ништа. Умјесто тога, приступило се продаји имовине и локације Дуванског комбината на скандалозан начин. Убијеђен сам да је у питању криминал огромних размјера који је држави нанио огромну штету која се мјери стотинама милиона еура“, казао је независни посланик, Велизар Калуђеровић.

Иако је јавност у Црној Гори, због јалових резултата рада претходних анкетних одбора престала да вјерује да ће парламентарна истрага довести до конкретних, нових сазнања, ипак постоје одређена очекивања да ће са скупштинским Анкетним одбором за Дувански који је јуче званично почео рад, нешто бити друкчије.

Функционер владајуће Демократске партије социјалиста и члан Анкетног одбора, Предраг Секулић сумње опозиционара да је у продаји имовине ДКП-а било нерегуларности сматра неоснованим.

„Мислим да је добро да имамо Анкетни одбор и да све сумње буду одбачене, што и очекујем имајући у виду документацију у коју сам имао увид, или да се потврде сумње колега из опозиције. Рекао бих да нема ничег спорног у пословању Дуванског комбината у претходних десет година, нити у ономе што је била добра намјера државе – да покуша да кроз приватизацију спасе бар један дио производње ДКП-а.“

За пословање Дуванског комбината посљедњих година се везују бројне контроверзе. Шпекулисало се о намјештању његове локације грађевинском лобију, али и о производњи фалисификованих свјетских дуванских брендова, а у пар наврата су и бродови са његовом робом задржавани у међународним лукама управо због сумњи на шверц.

„На основу чињеница, са пуном одговорношћу тврдим да је криминална хоботница, још прије десетак година почела да реализује паклени план урушавања Дуванског комбината и истовремено коришћење његових ресурса за организовани шверц цигарета. То, за епилог, има ситуацију у којој је Дувански пред дефинитивним актом о ликвидацији који би по природи ствари, с обзиром да се бави производњом акцизне робе, држави требало да обезбјеђује годишњи приход, само на основу акциза, од стотињак милиона еура. Умјесто тога, потоји много разлога за сумњу да је сада на дјелу организован шверц цигарета од чега држава нема никакве користи“, рекао је Калуђеровић.

Функционер владајуће ДПС и члан Анкетног одбора, Предраг Секулић закључује:

„Не постоји никаква могућност да се у центру Подгорице, у Дуванском комбинату производе неке цигарете које ће се наћи на тржишту мимо онога правила. Ти би била невјероватна ствар. Разумијем колеге из опозиције који у недостатку политичких програма, покушавају да на овај начин забаве грађане или их можда уведу у оно што они сами зову ‘врућа јесен’.“

Есад Крцић, Слободна Европа

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЦИНС: Вучићев кум улази у посао са ветроелектранама

5 (3) Никола Петровић, кум председника Србије Александра Вучића, постао је у августу сувласник фирме …

Чланови напредног нарко ганга на броду БИА?

5 (10) Кад може Његов брат центром Београда да вози нерегистрован ауди што не би …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *