fbpx

Дужнику у швајцарским францима смрт последња нада

0
(0)

Дужник у швајцарским францима од муке и очаја грубо се телефоном нашалио са службеником банке да ће активирати бомбу. Држава није реаговала да спасе људе зеленашког пословања банака, али овог пута је била хитра – чак три полицијске екипе упале су у канцеларију очајника. Муке задужених у швајцарцима након Брегзита постале су веће.

Рате су нагло скочиле, а поједини клијенти готово целу плату морају да дају само да им банке не би одузеле стан. Изјава Јоргованке Табаковић, гувернерке Народне банке Србије, да грађани задужени у швајцарцима нису социјални случајеви и да су неки узимали и по два стана на кредит, додатно је разгневила несрећнике.

Тако је овај дужник добио позив из банке у коме га је службеник „подсетио на неплаћене рате“, на шта је несрећни човек одговорио да нема пара. Службеник је рекао да ће активирати хипотеку, а клијент узвратио да ће „активирати бомбу“.

– Дужник је рекао полицајцима да се само шалио и да га је муку натерала – каже за „Вести“ Дејан Гавриловић, председник Удружења задужених у швајцарским францима.

Нико није поштеђен

Недавно преминули великан српског глумишта Милорад Мандић Манда такође је грцао у дуговима због отплате кредита у швајцарцима, а глумац Небојша Дугалић је чак размишљао да напусти отаџбину.

– Обраћам вам се као човек који дели судбину овог заједничког ропства. Сви ви знате да је реч о неких 22.000 уговора, а то је у преводу око 100.000 људи – рекао је приликом једног протеста Дугалић.

Још један тужан случај, каже наш саговорник, догодио се у Нишу. Самохрана мајка је отишла у банку, где је желела да преда документацију за добијање олакшица у исплати кредита.

– Нико није желео да прими њене папире, као да је реч о бомби, а жена се хвата за последњу сламку спаса – каже Гавриловић.

Потресна је и исповест Београђанина Марка Васића, који је пре осам година подигао кредит од 75.000 евра индексиран у швајцарским францима, а сада након осам година редовне отплате банци дугује још 97.000 евра!

Све то је натерало Београђанку Миленију Милојевић, задужену у швајцарцима да гувернерки постави неколико питања.

– Да ли су се банке задуживале у швајцарцима? Због чега су кредити у швајцарцима забрањени 2011? Зашто нико од водећих људи у банкама није кривично одговарао за неправилности које је НБС установила? – пита се ова Београђанка.

Она такође пита гувернерку због чега инсистира на лажној тврдњи да дужници траже од државе да покрије њихове дугове и да ли гувернерка ради у Народној банци или ради за стране банке.
Правник Бранко Павловић каже да НБС заступа интересе страних банака јер су проблем задужених у швајцарцима решиле Мађарска, Хрватска и Босна и Херцеговина.

Тако је 22.000 задужених у швајцарцима препуштено само себи, па месецима штрајкују испред владе. Надлежни на то ћуте, задужени у швајцарцима оболевају, а неки чак дижу и руку на себе.

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НЕВЕРОВАТНО! За 17км аутопута Србија Ердогану плаћа чак 225 милиона евра!

3.3 (4) Почетком године најављена је изградња ауто-пута који треба да повеже Београд и Сарајево, …

Конверзију кредита у „швајцарцима” прихватило 80 одсто корисника

0 (0) Од укупног броја корисника стамбених кредита индексираних у швајцарским францима, понуду за конверзију …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *