Поступак окончан: Банке изгубиле, Врховни суд потврдио раскид уговора за "швајцарце"

Поступак окончан: Банке изгубиле, Врховни суд потврдио раскид уговора за „швајцарце“

5
(2)

„Свака страна сада враћа оној другој примљено у динарима са затезном каматом. Према томе, клијент је у претплати и банка ће морати да му врати велики износ новца“, објашњава Гавриловић.

Врховни касациони суд (ВКС) је потврдио правноснажну пресуду по којој је раскинут уговор о кредиту у швајцарским францима, чиме је овај поступак у потпуности окончан.

Ради се о тужби за раскид уговора због битно промењених околности, коју је правно лице поднело против једне банке 2015. године. Усвајајућа првостепена пресуда је донета у децембру 2016, а потврђена је од стране Привредног апелационог суда у фебруару 2018. године.

Банка је уложила ревизију ВКС-у, а иста је овом приликом одбачена.

Оно што је битно у овом решењу ВКС-а, је констатација је да раскид уговора о швајцарским францима постојећа судска пракса, да разлози које су изнели нижестепени судови приликом доношења одлуке о раскиду уговора, нису у супротности са досадашњом судском праксом, кажу у Ефективи, те да не постоји потреба за било каквим новим тумачењем права у том смислу.

– Према ЗОО, свака страна сада враћа оној другој примљено у динарима са затезном каматом. Према томе, клијент је у претплати и банка ће морати да му врати немали износ новца. Очекујем да ће се банка и дужник брзо споразумети око тога и да ће процес тиме и формално бити окончан – рекао је Дејан Гавриловић из Удружења Ефектива.

Он даље очекује да сви они који су тужили за раскид, те спорове и добију.

– На жалост, већина која је конвертовала кредите у евро, наставиће и даље да плаћа – додаје Гавриловић.

Овим решењем, каже, по први пут имамо потврђену усвајајућу пресуду за раскид и од стране ВКС.- До нас су дошле гласине, од самих банкара, да на ВКС постоји још једном Решење којим је овај суд потврдио усвајајућу пресуду за раскид, те очекујемо да и то ускоро угледа светлост дана, чиме ће и дефитнивно бити потврђено вишегодишње залагање Ефективе везано за овај начин решавања проблема у швајцарским францима – наводе у Ефективи.

Телеграф Бизнис

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Банке у Србији спремиле нове цене банкарских услуга

Банке у Србији спремиле нове цене банкарских услуга

4.7 (3) Београд — Одржавање рачуна, исплата готовине, коришћење банкомата и друге банкарске услуге од …

Београд јавни дуг

Председник Фискалног савета Петровић: Задужићемо се са још 2,5 милијарде евра у 2021.

5 (1) Помоћ у кризи је потребна, али не мора да кошта миљарду евра, већ …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend