fbpx

Поступак окончан: Банке изгубиле, Врховни суд потврдио раскид уговора за „швајцарце“

5
(2)

„Свака страна сада враћа оној другој примљено у динарима са затезном каматом. Према томе, клијент је у претплати и банка ће морати да му врати велики износ новца“, објашњава Гавриловић.

Врховни касациони суд (ВКС) је потврдио правноснажну пресуду по којој је раскинут уговор о кредиту у швајцарским францима, чиме је овај поступак у потпуности окончан.

Ради се о тужби за раскид уговора због битно промењених околности, коју је правно лице поднело против једне банке 2015. године. Усвајајућа првостепена пресуда је донета у децембру 2016, а потврђена је од стране Привредног апелационог суда у фебруару 2018. године.

Банка је уложила ревизију ВКС-у, а иста је овом приликом одбачена.

Оно што је битно у овом решењу ВКС-а, је констатација је да раскид уговора о швајцарским францима постојећа судска пракса, да разлози које су изнели нижестепени судови приликом доношења одлуке о раскиду уговора, нису у супротности са досадашњом судском праксом, кажу у Ефективи, те да не постоји потреба за било каквим новим тумачењем права у том смислу.

– Према ЗОО, свака страна сада враћа оној другој примљено у динарима са затезном каматом. Према томе, клијент је у претплати и банка ће морати да му врати немали износ новца. Очекујем да ће се банка и дужник брзо споразумети око тога и да ће процес тиме и формално бити окончан – рекао је Дејан Гавриловић из Удружења Ефектива.

Он даље очекује да сви они који су тужили за раскид, те спорове и добију.

– На жалост, већина која је конвертовала кредите у евро, наставиће и даље да плаћа – додаје Гавриловић.

Овим решењем, каже, по први пут имамо потврђену усвајајућу пресуду за раскид и од стране ВКС.- До нас су дошле гласине, од самих банкара, да на ВКС постоји још једном Решење којим је овај суд потврдио усвајајућу пресуду за раскид, те очекујемо да и то ускоро угледа светлост дана, чиме ће и дефитнивно бити потврђено вишегодишње залагање Ефективе везано за овај начин решавања проблема у швајцарским францима – наводе у Ефективи.

Телеграф Бизнис

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЗАТО ШТО ЈЕ ПАМЕТАН! 4,5 милијарди евра платићемо Кинезима само за камате!?

4.9 (12) Александар Вучић узео је кредит од свог брата Сија Ђинпинга у износу од …

Привреду тек чека неликвидност: За кредите за ликвидност јавило се 4.600 фирми са тражњом за 800 милиона евра

5 (1) Банке већ увелико примају захтеве предузећа за кредите за ликвидност за које ће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *