fbpx

Два пута уплатили доприносе, а сада им нико не враћа паре

5
(2)

Ни после осам дана откако је заштитник грађана јавно саопштио да Пореска управа и Фонд за пензијско и инвалидско осигурање морају да врате све преплаћене доприносе запосленима који су их сами себи уплаћивали, а потом је то за њих урадила и држава – оштећени немају информацију коме да се јаве. Ћуте и порезници и пензијски фонд, пребацујући одговорност с једних на друге.

Заштитник грађана је иначе почетком месеца позвао порезнике и пензијски фонд да нађу начин да се грађанима врати новац којим су преплатили доприносе за пензијско и инвалидско осигурање. Он је најпре Пореској управи саветовао да се по службеној дужности обрати ПИО фонду са захтевом за доношење решења о утврђеном праву грађана који су се жалили да им се врати вишак плаћених доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, а РФ ПИО је позвао да поступи по захтеву Пореске управе.

Потребно је, како је навео у препорукама, да два органа успоставе механизам међусобне сарадње и предузму мере из своје надлежности ради спречавања сличних пропуста у раду организационих јединица у саставу тог органа. Заштитник је, иначе, како се наводи у саопштењу које је доставио медијима, поступао по притужбама већег броја грађана. Како су навели у притужбама, као запослени у државним и друштвеним предузећима, у ситуацији када им послодавац није уплаћивао доприносе за пензијско и инвалидско осигурање, били су принуђени да из сопствених средстава уместо њега уплате неуплаћене доприносе како би остварили право на пензију. По инструкцијама ПИО фонда, уплаћивали су доприносе на ПИБ послодавца, а не на ЈМБГ запосленог. Неуплаћене доприносе накнадно је уплатило и Министарство финансија из стечајне масе, а што је и био повод да грађани од Пореске управе затраже повраћај више плаћених доприноса за пензијско и инвалидско осигурање.

Заштитник грађана је иначе утврдио да је Пореска управа одбила захтеве грађана, наводећи као разлог да уплате нису евидентиране на ЈМБГ запосленог, те у пореском рачуноводству не постоји претплата, а то је управо супротно инструкцијама које су добили од ПИО фонда да доприносе уплаћују на ПИБ послодавца.

Упитани како ће се обештетити сви они којима су два пута уплаћени доприноси за пензијско и инвалидско осигурање, у Пореској управи за „Политику” кажу да је изменама и допунама Закона о пореском поступку и пореској администрацији, које су у примени од децембра прошле године, прописано да „уз захтев за повраћај вишка или погрешно плаћених доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, порески обвезник – физичко лице подноси и решење Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање о утврђеном праву на повраћај доприноса за пензијско и инвалидско осигурање”.

Имајући у виду одредбе закона и наведене препоруке заштитника грађана, Пореска управа ће, по службеној дужности, захтевати од Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање доношење решења о утврђеном праву за повраћај вишка плаћених доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, на основу којих ће у предметима у којима је поступак у току одлучивати о захтевима за повраћај плаћених доприноса за пензијско и инвалидско осигурање.

Такође, у складу са наведеним препорукама заштитника грађана, Пореска управа ће иницирати механизам међусобне сарадње са Републичким фондом за пензијско и инвалидско осигурање у свим заједничким питањима и механизам размене података и обавештења потребних за рад у циљу лакшег остваривања права грађана.

Ђорђе Поповић, београдски адвокат, каже да су оштећени радници пре порезника и ПИО фонда морали да туже послодавца и фирму у којој су радили, а која им није на време уплатила доприносе, а имала је по закону обавезу да то учини.

– Чим су први пут сазнали, а то је вероватно било док су још радили, да им доприноси за ПИО нису уплаћени, запослени су морали да туже фирму и од послодавца траже да им ово питање реши. Осим тога, питање је и како је Пореска управа могла да прими уплате зараде од послодаваца који није уплатио и доприносе, када је то противзаконито, баш зато да се овакве ствари не би понављале – каже он.

Како се незванично сазнаје, запослени ће пре или касније бити обештећени. Проблем је настао због измена закона који уређују ову област. Наиме, до промене закона, запосленима чије су фирме отишле у стечај новац за доприносе уплаћивао се из стечајне масе. Од 2018, када је промењен Закон о ПИО, пензијски фонд не може да обрачунава износ доприноса, него порезници.

И док оштећени чекају да им се врати новац, остаје нејасно зашто је ико саветовао раднике да уплаћују доприносе на ПИБ послодавца, а не свој матични број и како ће се сада утврдити појединачна висина уплаћених доприноса.

Невероватно је, каже извор упућен у целу ствар, и да се у тренутку када сви говоре о дигитализацији и умрежавању ни порезницима ни ПИО фонду у компјутеру није сигнализирало да су доприноси по том основу већ уплаћени, чиме би се цела ствар предупредила.

Из Фонда ПИО без одговора

„Политика” је исто питање поставила и надлежнима у Фонду ПИО да би се разјаснила и њихова одговорност и добио одговор како ће се новац оштећенима исплатити, али они нису одговорили.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић понижава пензионере и шири хистерију и панику (видео)

4.1 (9) Након што је под претњом кажњавања најстарије суграђане затворио у вишенедељни кућни притвор, …

ПИСМО ПЕНЗИОНЕРKЕ: Од целе Европе само у Србији, старији од 65 година морају у кућни притвор! ЗАШТО?

4.9 (31) Србија је број 1 у Европи по ригорозним мерама, када су у питању …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *