fbpx

Двострана тактичка вежба на полигону Боровац

0
(0)

У оквиру реализације вежбе „Морава 2016”, данас је на полигону „Боровац”, недалеко од Бујановца, изведена двострана тактичка вежба дела јединица Четврте бригаде копнене војске и Специјалне бригаде на тему „Борба јединица у урбаној средини”.

Вежби, чији је циљ провера способности команди за планирање и командовање у операцијама, као и провера готовости и обучености снага за реаговање, присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић, са сарадницима, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, као и представници локалне самоуправе, саопштено је из Министарства одбране.

Честитајући на успешно изведеној вежби постројеним учесницима, генерал Диковић је истакао да наша војска има оспособљене снаге за противтерористичку борбу.

„Данас, када говоримо о опасностима по безбедност људи, на првом месту је тероризам, чак и испред акцидената и природних катастрофа које могу нанети озбиљну штету и угрозити здравље и животе људи. Против тероризма, који има одређене циљеве, као што су наношење великих удара, првенствено, цивилима и недужнима ради остваривања својих циљева, морате имати спремне снаге да се тој опасности „број један” у свету, и супроставите”, нагласио је генерал Диковић додајући да по својој уставној улози, Војска Србије садејствује са снагама МУП-а у противтерористичкој борби.

Према речима команданта Четврте бригаде бригадног генерала Зорана Лубуре, реч је о показној двостраној тактичкој вежби нивоа чете, уз коришћење опреме за симулацију погодака „МИЛЕС”, а садржај вежбе је значајан и актуелан због експанзије тероризма у региону и у свету, близине мигрантских рута, садејства јединица Копнене војске на спречавању терористичких активности и подршке цивилним властима на супротстављању невојним изазовима, ризицима и претњама.

На данашњем увежбавању, којим је руководио начелник штаба Четврте бригаде пуковник Слађан Стаменковић, уз савремени интегрисани систем „МИЛЕС”, коришћени су и беспилотна летелица „орбитер”, војнополицијска борбена возила, минобацачи, противоклопни ракетни системи „фагот”, као и друго наоружање које користе пешадијске и специјалне јединице.

У току активности, генерал Диковић и државни секретар Нерић су са сарадницима и члановима колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, обишли и Центар за симулације на бази „Југ”, у коме је изведен део обуке учесника вежбе „Морава 2016”, преноси Танјуг.

Политика, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Олош плаши народ са НАТО а у Горњем Милановцу вежба са америчком војском?!

0 (0) Горњи Милановац – У касарни „Војвода Радомир Путник“ Центра за обуку везе и …

НАТО стиже у Младеновац и околину, на стратешкој коти ниче нова база?

0 (0) Командант Штаба НАТО-а у БиХ генерал Роберт Хјустон изјавио је да ће „на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *