Џихад прети и Европи!

0
(0)

БАЊАЛУКА – На страни радикалних исламиста у Сирији, Авганистану, Ираку, Чеченији, Ингушетији и Дагестану бори се најмање 340 грађана БиХ!

Овај податак наведен је у „Информацији о стању безбедности у БиХ“ Заједничке комисије за одбрану и безбедност БиХ која је у поседу „Новости“.

У документу је наглашено да су домаће безбедносно-обавештајне службе обрадиле 36 предмета који се тичу регрутовања припадника радикалних исламских покрета у БиХ за одлазак на светска ратишта.

Безбедњаци су анализирали чак 71 предмет у вези са трговином оружја и експлозива у БиХ. Све безбедносне процене упућују на појачане терористичке активности припадника вехабијског и селефијског покрета у земљи, а суштинско питање је како ће повратак џихадиста са светских ратишта утицати на безбедносну ситуацију у БиХ.

Председавајућа Комисије за одбрану и безбедност Парламента БиХ Душанка Мајкић, каже, за „Новости“, да безбедносни извештаји говоре да би повратак радикалних исламиста у БиХ могао да дестабилизује политичку и безбедносну ситуацију у земљи.

– Комисија сматра да би требало законом забранити одлазак држављана БиХ на ратишта широм света. И извештај Стејт дипартмента указује да јача радикални исламски покрет у БиХ, а да је проблем у неефикасној и некоординисаној борби надлежних институција и служби против овог зла савременог доба – указала је Мајкићева.

У Информацији се додаје да радикални исламски покрет који се развија у БиХ постаје озбиљна претња по безбедност целе Европе.

– Безбедносне службе морају сачинити ефикаснији план мера за сузбијање претњи од вехабијског тероризма – тврди Мајкићева.

Министарство безбедности БиХ је задужено да Парламенту БиХ достави информацију о томе шта се предузима у безбедносном сектору како би се избегле негативне последице учешћа грађана БиХ на ратиштима у иностранству и њиховог повратка у БиХ.

И информације из Службе за послове са странцима БиХ указују на проблем са радикалним исламистима у БиХ.

Абу Хамза Имад ел-Хусеин, који у Имиграционом центру БиХ чека депортацију, представља, према процени Обавештајно-безбедносне агенције БиХ, претњу за безбедност земље, рекао је директор Службе Драган Мектић.

Мектић је рекао да у случају Абу Хамзе нема кршења људских права и да се према њему БиХ односи у складу са законом.

И европске безбедносне службе недавно су упозориле да је јачање радикалних исламских покрета у БиХ, на принципима вехабијске и салафистичке екстремне идеологије, изродило нову генерацију домаћих џихадиста – „белих ђавола“, који су озбиљна претња безбедности земље, али и Европе!

Наводи се и да су корени вехабија у БиХ резултат рата, када је у БиХ дошло око 3.000 страних исламских добровољаца, много оружја и новца. То је увело салафизам у БиХ, посебно саудијску верзију салафизма – вехабизам.

ПРОПАО ДОГОВОР О ДЕПОРТАЦИЈИ АБУ ХАМЗЕ

РЕАГУЈУЋИ на став члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића и поглавара Исламске заједнице БиХ Хусеина Кавазовића да Абу Хамзи, уколико не може бити депортован у неку безбдну земљу, треба у БиХ омогућити суђење или га пустити на слободу, Мектић каже да је хипотетички могуће да Абу Хамза буде пуштен из Имиграционог центра, али само ако ОБА донесе нову процену.

Он наводи да је о депортацији Абу Хамзе скоро био постигнут договор, али, због дешавања у Сирији и претњи по његову безбедност, Служба за послове са странцима БиХ сада тражи трећу земљу где би могао бити пребачен.

Некадашњи припадник одреда „Ел муџахид“, Сиријац Имад ал-Хусин (50), познатији као Абу Хамза, притворен је у БиХ од 2008. године, јер га БиХ, на основу процене ОБА, сматра претњом по безбедност земље.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од средине јуна на границама враћање на нормалу

5 (2) „Аустрија, Чешка, Словачка и Мађарска планирају усаглашено заједничко отварање граница средином јуна“, саопштио …

Амбасадор Малте у Финској рекао да је Меркел остварила Хитлеров сан о контроли над Европом

5 (1) * Замит ТАБОНА рекао: „Ангела Меркел остварила Хитлеров сан о контроли Европе. Пре …

9 Коментара

  1. Један мој познаник некидан отишао, хехехе..

  2. pa dobro,to je u redu sto idu tamo da ginu,,a mi ovde moramo da ih pratimo u stopu,da ne zaseru nesto.

  3. Један мој познаник некидан отишао, хехехе..

  4. pa dobro,to je u redu sto idu tamo da ginu,,a mi ovde moramo da ih pratimo u stopu,da ne zaseru nesto.

  5. Bili u Siriji Abu Mujo i Abu Haso …

  6. Е јесу ружни.Одвратне балије.

  7. БАЊАЛУКА ЈЕ ПРАВОСЛАВНА А БАЛИЈЕ СЕ БОРЕ , ТАКО ДА ПАЗИТЕ НА ТО ШТА ОБЈАВЉУЈЕТЕ АКО ЈЕР ЈЕ НЕВЕРОВАТНО.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *