ЕЦБ најавила нову серију евро банкнота од маја 2013.

0
(0)

Европска централна банка (ЕЦБ) је саопштила да ће следећих година постепено пуштати у оптицај нову серију банкнота евра, почевши са новом новчаницом од пет евра у мају 2013.

Председник ЕЦБ Марио Драги је на јучерашњој конференцији за новинаре у Франкфурту рекао да ће важеће новчанице, које су лансиране 1. јануара 2002, бити постепено повлачене из оптицаја, пренела је француска агенција АФП.

ЕЦБ и националне централне банке евросистема уводиће другу серију евро банкнота. Серија под називом „Европа“ садржаће у воденом знаку и холограму портрет Европе – личности из грчке митологије по којој је наш континент добио име.

За израду нове серије биће коришћена савремена технологија, за разлику од прве која је пуштена у оптицај пре више од 10 година.

Нове банкноте биће исте боје и имаће исте деноминације као садашње – од пет, 10, 20, 50, 100, 200 и 500 евра, али ће „моћи лако да се разликују од прве серије“, наведено је у саопштењу ЕЦБ.

Прва серија ће у почетку бити у оптицају упоредо са другом, али ће старе новчанице бити постепено повлачене из циркулације.

Старе банкноте ће, међутим, задржати своју вредност на неограничено време и моћи ће у свако доба да се мењају у централним банкама чланица еврозоне.

Нова новчаница од пет евра биће представљена 10. јануара 2013, а банке ће почети да је издају у мају, указала је ЕЦБ.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Како цене расту кад нема инфлације?!

4.6 (5) „Инфлација је у протеклих шест година била ниска и стабилна на нивоу од …

Евро пао на 26-месечни минимум према долару

0 (0) ЛОНДОН – Раст долара, након одлуке Федералних резерви о смањењу референтне камате, гурнуо …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend