fbpx

ЕЦБ снизила референтну камату на нулу

0
(0)

Европска централна банка (ЕЦБ) снизила је кључну референтну каматну стопу на нулу, са претходних 0,05 одсто. ЕЦБ је, такође, повећала програм откупа активе на 80 милијарди евра месечно, проширујући га и на куповину корпоративних, поред откупа државних обвезница.

Банка је повећала месечни обим куповине за 20 милијарди евра, са садашњих 60 милијарди евра, што значи да ће сваког месеца у финансијски систем упумпавати још веће количине новца не би ли покренула инфлацију. Овај програм ће трајати до марта 2017. или чак и дуже ако буде било потребе за приближавање инфлације циљаној стопи.

Председник ЕЦБ-а, Марио Драги најавио је да ће ЕЦБ покренути нови програм дугорочног кредитирања банака у еврозони, нудећи екстремно јефтине кредите банкама у трајању од четири године. Драги је изјавио да ће ове мере помоћи економском опоравку еврозоне и убрзати повратак инфлације.

ЕЦБ је, према његовим речима, снизила пројекције привредног раста и инфлације у еврозони, а главни кривац за то су, како је оценио, ниже перспективе глобалног раста. Према предвиђањима ЕЦБ-а, привреда еврозоне ће ове године порасти за 1,4 одсто, што је мање у односу на претходно пројектованих 1,7 процената. У наредној години може се очекивати раст од 1,7, уместо претходно пројектованих 1,9 одсто.

ЕЦБ за ову годину прогнозира инфлацију од 0,1 одсто, уместо претходно очекиваног пуног процента. Планирана инфлација у идућој години требало би да буде 1,3 уместо 1,6 одсто.

Већина тржишних аналитичара је очекивала да ће ЕЦБ смањити каматну стопу на депозите које банке држе код централне банке, на минус 0,4 са минус 0,3 одсто, што се и догодило, али су очекивали и нешто скромније „штампање” пара од „свега” 70, а не свих 80 милијарди евра.

Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од увођења евра профитирале само Немачка и Холандија, остали прошли као боси по трњу

0 (0) БЕРЛИН – Немачка и Холандија имале су огромне користи од евра у протеклих …

НБС од почетка године купила чак 1,78 милијарди евра да би одржала курс

0 (0) Динар данас има приближно исту вредност према евру и званични средњи курс износи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *