Еко-такса од 1.200 до два милиона динара ако загађујете животну средину, и ваше домаћинство ће је плаћати

5
(2)

Влада Србије је на последњој седници усвојила Уредбу о критеријумима за одређивање активности које негативно утичу на животну средину према количини загађења, којом је дефинисала еко-таксу за правна и физичка лица од 1.200 до два милиона динара, сазнаје „Блиц“.

То практично значи да ће се ова накнада убудуће плаћати по принципу „плати колико загађујеш“, који је дефинисан Законом о накнадама за коришћење јавних добара. Уједно је овим документом конкретизована и уредба која је донета почетком године. Та конкретизација подразумева утврђивање три категорије делатности које загађују животну средину, и то оне које имају велики негативан утицај, средњи и мали. У оквиру сваке од ове три категорије, постоји и додатна класификација која се односи на величину компаније. Управо том класификацијом се омогућава да две компаније различите величине, без обзира на то што су сврстане у исту категорију, примера ради великог загађивача, неће платити исту накнаду. Она која је велика издвојиће за еко-таксу два милиона динара, а она која се третира као микроправно лице – само 20.000 динара.

Извор “Блица“ из Немањине 11 тврди да од ове почасти нису изузета ни физичка лица.

– Реч је о домаћинствима која утичу на загађење животне средине коришћењем грејних уређаја, хемијских средстава, производа који након употребе постају отпад. За њих је предвиђена такса од 1.200 динара за календарску годину. Треба да се зна да је саставни део уредбе и табела којом су дефинисане делатности које имају велики, средњи и мали утицај на животну средину. У прву групу, између осталих, спадају компаније које се баве рударством, али и оне које прерађују дрво, текстил и месо, пластику. У другој, односно средњој, сврстани су узгој стоке, прерада воћа и поврћа, производња сладоледа, млека, док је у трећу групу малих загађивача сврстана трговина на велико и мало. Важно је да је ова уредба оваквом категоризацијом створила услове да еко-такса не зависи од воље локалних средина, већ да буде иста за све и да зависи само од степена негативног утицаја производње неке компаније на животну средину – наводи наш саговорник.

Он наводи да је увођење овакве праксе иницирала ПKС.

– Еколошка такса је до сада наплаћивана по принципу „загађивач плаћа“ по два критетијума – квадратном метру или бруто оствареном приходу, па је на локалу било великих разлика. Овом уредбом такса ће се плаћати на основу загађења које компанија проузрокује, ако га прави – плаћа је, ако не – неће бити издатака. Другим речима, сходно загађењу које пуштају у воду, ваздух или тло попут азотних оксида, сумпор-оксида и тако даље, одређиваће се и висина накнаде. Оваквом наплатом еколошке таксе наша земљу потпуно ће испунити и стандарде Европске уније у тој области, а повећаће и издвајања за трошкове животне средине од 0,8 до један одсто БДП-а, што је и просек Уније – наводи наш саговорник.

Важи од 1. јануара

Из Владе Србије нам је потврђено да је донета нова Уредба о критеријумима за одређивање активности које утичу на животну средину.

– Уредба ће се примењивати након објављивања у Службеном гласнику, изузев дела који се односи на одредбу четири, која се односи на физичка лица, чија је важност од 1. јануара 2020. године – кажу у Немањиној 11.

Ценовник такса

Износ за делатности које имају велики негативан утицај на животну средину

2.000.000 – велика правна лица
500.000 – средња
200.000 – мала
20.000 – микро
Износ за делатности које имају средњи негативан утицај

1.000.000 велика правна лица
250.000 средња
100.000 мала
10.000 микро
Износ за делатности које имају мали негативан утицај

500.000 велика правна лица
125.000 средња
50.000 мала
5.000 микро
1.200 за физичка лица
* износ је у динарима и односи се на календарску годину

Извор: блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БОР УМИРЕ! Загађење 6.000 пута веће од дозвољеног!

4.6 (33) Загађење ваздуха у Бору, проузроковано отровним честицама од последица производња кинеске компаније „Зиђин …

ДУГУЈУ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА ПОРЕЗА! Највећи порески дужници људи и фирме блиске напредном лоповском режиму

4.6 (14) Највећи дужници су велике банке које су у стечају већ више од деценије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *