Ер Србији из српског буџета уплаћено сто милиона евра

Ер Србији из српског буџета уплаћено сто милиона евра

1
(1)

Држава је Ер Србији, уплатила сто милона евра помоћи. Ово је урађено кроз докапитализацију, што значи да Ер Србија од државе добија новац, а држава од Ер Србије део власништва.

Докапитализација Ер Србије, којим је држава увећала своје власништво, а умањила влаништво Етихада у националној авио-компанији, никога није изненадило. На то је указивала у Уредба усвојена у октобру, и враћање кредита “из сопствених средстава компаније”, које се одиграло у септембру. Ни званичници нису крили да ће помоћи опоравак ове компаније, која трпи последице корона-кризе, попот конкурената у свету.

Спорно је једино што износ који је држава утрошила на докапитализацију – није обелодањен.

Kако Нова.рс сазнаје, реч је износу од тачно 11.757.730.000 динара, уплаћеног на име емитовања 11.757.730 акција, вредних по хиљаду динара. То, рачунато у еврима по тренутном средњем курсу, износи 99,99 милиона евра.

Држава Србија сада је власник 81,97 одсто Ер Србије, а Етихаду је удео пао на 18,03 одсто.

Докапитализацијом је основни капитал Ер Србије увећан на 18,6 милијарди динара, од којих је новчани део 17,995 милијарди динара, а неновчани 606,8 милиона динара.

Докапитализација је, како је саопштено из Ер Србије, спроведена на основу уговора између Министарства привреде и Ер Србије, на захтев националног авио-превозника.

Све је обављено у складу са уредбом из октобра, којом је предвиђено да предузећа која су у проблему због пандемије могу да добију новац од државе, али ће држава заузврат добити удео у њиховом власништву.

Та врста помоћи, кроз докапитализацију, уредбом је намењена и приватним и државним предузећима, али је у старту, као што је Нова.рс већ писала, процењено да је донета управо због – Ер Србије.

Према рачуници Фискалног савета, држава је за Ер Србију наменила око 200 милиона евра. Дакле, преостала је још – половина.

Ер Србија је од 2015. сваке године правила губитке од око 20 милиона евра.

Kако је навео председник Фискалног савета, Павле Петровић, тај модел треба “окренути”.

“Али, то је посао за професионалце. Они треба да утврде да ли је могуће реструктурирати Ер Србију да буде ефикасна и профитабилна компанија. Или, ако није профитаблна, да се јавно изнесу разлози зашто треба да имамо компанију која би била подржана од државе”, рекао је Петровић гостујући, уочи докапитализације, у Прегледу дана Неwсмаx адриа на НОВА С.

Петровић истиче да није опседнут Ер Србијом, као што му неки спочитавају.

“Фискални савет је, унутар оцене буџета, анализирао и пословање Ер Србије. То смо радили зато што ће Ер Србија буџет коштати око 200 милиона евра у 2020. и 2021. години. А, и до тих 200 милиона евра успели смо да дођемо на основу анализе са разних страна, што поново говори о нетранспарентности буџета”, указао је Петровић.

Синиша Мали му је, како је истакао, пребацио да је рекао како је држава помагала Ер Србију од 2015. 2018, а да држава није дала ни динара, јер то правила не дозвољавају.

“Он је у праву, држава није из буџета дала ни динара, ни евра Ер Србији. Али суштина је да је Ер Србија своје губитке надокнађивала задужујући се код Етихад партнерса по веома високим каматним стопама, од 6,5 до седам одсто, што је дупло више него на тржишту. То је, опет, само по себи индикација да Ер Србија није у добром стању – када онај ко даје кредит тражи тако високе каматне стопе”, објашњава Петровић.

На крају, каже, сада је неизвесно да ли ће од поменутих 200 милиона евра који се припремају за 2020. и 2021. највећи део отићи да држава исплати тај дуг.

“Тачно је да од 2015. до 2018. држава није давала паре Ер Србији. Та компанија се задуживала, а сада ће држава 2020. и 2021. вероватно то да исплати. Неизвесно је да ли ће Етихад у томе да учествује”, рекао је Павле Петровић уочи докапитализације.

Судећи по смањивању Етихадовог удела у власништву, са сигурношћу можемо да кажемо да – неће.

Шта каже уредба

У уредби која регулише докапитализацију, наводи се да помоћ може да иде и до 250 милиона евра.

Међутим, износи могу да буду већи уколико компанија којој се помаже докаже да им је – потребно више.

Аутор: Даниела Илић Kрасић, Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ватикан и даље скрива усташку пљачку злата и драгоцености отетих од жртава геноцида у НДХ

Ватикан и даље скрива усташку пљачку злата и драгоцености отетих од жртава геноцида у НДХ

5 (3) Усташе и Ватикан отели од логораша благо вредно 80 милиона долара Амерички адвокат …

НоваС: Краци Беливукове банде воде ка Влади, Граду Београду и СНС

НоваС: Краци Беливукове банде воде ка Влади, Граду Београду и СНС

5 (6) Да борба власти против организованог криминала у одређеним моментима делује и као обрачун …

Један коментар

  1. ОД ШАМПИОНА ДО ОЧАЈА, НО ЧИЈИ?

    Својевремено смо докапитализовали ЈАТ, па као „Ер Србија“ дат је „Етихаду ервејзу“ уз превеликих хвалоспева и бајколажи, а сада, је све то дошло на наплати, па су бачене сто милиона евра народних пара, одвојених из уста беде, у бунар звани „Ер Србија“ и тако је са 82% постао власништво Србије. Поред огромног задуживања пара и бацања истих у бунарима распоређених око нас ми смо шампиони у економији са најнижим БДП у окружењу по глави становника, а шампиони Европе по релативном паду тог истог БДП од 1,1%, што у суштини ништа значајније не одражава, а беду и јади нико нити види, нити хаје. Властима за када треба беда и јада, осим за гласање и плаћање пореза и осталог.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend