Србија

ЕУ правила затварају кокошињце: Живинарске фарме у Србији мораће да се прилагоде стандардима ЕУ

УКОЛИКО српски живинари не ускладе кавезе у којима држе коке носиље, са стандардима ЕУ, од јануара следеће године неће моћи више да се баве овим послом. Европским прописима у Србији би могло да се прилагоди тек неких 25 одсто живинарских фарми, које су и највеће у нашој земљи, док ће мале, уколико се нешто не промени – бити затворене!

“Обогаћени” кавези налазе се у Правилнику о условима и простору за држање, који је донет још 2010, али је његова примена одложена за крај ове године, како би се фарме прилагодиле новим условима, објашњава, за “Новости”, Раде Шкорић, директор “Заједнице живинара”.

– Фарме у Србији имају стандарде за кавезе из 2010. и питање је шта ће бити са њима уколико не стигну да ураде оно што треба – говори Шкорић. – У Србији има око четири милиона кока носиља и толико исто отприлике кокошака у домаћинствима, које живе у неконтролисаним условима. ЕУ је променила правилнике, када је почело да се води рачуна о добробитима животиња, у периоду од 1999. до 2012. године.

Србија је 2010. године, када је донела Правилник, оставила призвођачима простор од годину и по, да се прилагоди новим условима. То је требало да се догоди почетком 2012. године, али нико није био спреман, па је одложено до децембра 2020. године.

– Да би се све живинарске фарме прилагодиле новим условима потребно је између 50 и 60 милиона евра – истиче Шкорић. – Свих ових година акумулација готово и да не постоји, због затвореног тржишта, јер наша јаја не могу да се извозе у ЕУ, јер држава није урадила мониторинг на салмонелу, али и због неусклађених стандарда држања кока носиља. Многе фарме раде на ивици егзистенције, нарочито због ниске цене јаја. Уколико се не одложи примена овог Правилника, јаја ћемо морати да увозимо, јер је сигурно да сви који то не буду могли да испуне, од јануара или фебруара следеће године више неће моћи да послују.

Фото А. Станковић

ЕУ правила затварају кокошињце: Живинарске фарме у Србији мораће да се прилагоде стандардима ЕУ

Како објашњава наш саговорник, да би кавези били сређени, потребно је уложити 10 евра по коки носиљи. У Србији је регистровано 900 живинарских фарми само за производњу јаја. Ту се налази тих четири милиона кока. Од тог броја, половина кокошака налази се код 15 великих компанија. Србија сада извезе између 45 и 50 милиона јаја у Македонију, Црну Гору и Босну и Херцеговину.

– Са новим стандардима имаћемо и 36 одсто мање кокошака на истом простору, уколико власници не прошире своје капацитете или не саграде нове – сматра Шкорић. – У наредних месец дана послаћемо захтев произвођача јаја, како би се примена Правилника одложила. Јер док се ми прилагођавамо овим новим стандардима и кавезима, светски тренд постаје да коке не буду затворене и да слободно шетају.

ДА МАШУ КРИЛИМА И ИМАЈУ ИНТИМУ

ПРАВИЛНИК о држању кока предвиђа да једна кока више не буде на 550 центиметара квадратног простора, већ на 750. Директор “Заједнице живинара” Шкорић објашњава да ће произвођачи морати да мењају целокупну опрему, јер је потребан већи простор за кокошке.

– Висина ће најмање морати да буде 20 центиметара изнад коке, како би могла да шири крила и више да се креће – говори Шкорић. – Обавезно мора да има гнездо, да не носи јаја на видном месту, већ да може да се осами, како би имала све елементе из живота у природи. У кавезу ће морати да буду дрвене гредице, на којима ће коке да буду, како не би само стајале на голој жици. Мораће да постоји “чепркалиште”, где ће моћи да кљуца, део где да оштри кљун, али и већи простор за храну и пијење воде.

Ј. Субин, Политика.рс

фото: Пиксбеј

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Ова земља већ скоро две деценије усваја по аутоматизму пакете закона у којима је много тога што разара нашу пољопривреду, индустрију и занате, све под изговором нашег идења у Европу, а да никаквог народног референдума по том питању није било. Симптоматично је да у политичкој понуди уопште не постоји ни једна опција која је против европског пута Србије, а да у анкетама око половине испитаника бира управо ту варијанту.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!