fbpx

ЕУ тресе афера „труло месо“, стиже ли до нас?

0
(0)

Европску унију ових дана потреса афера превара на тржишту хране и продаје и препродаје неисправних намирница.

У првом реду свежег меса, млека за бебе, смрзнуте рибе, али, као тврде наши надлежни, труло месо није стигло до наших трпеза. Овдашњи купци слабо знају ко су увозници, из којих земаља намирнице долазе на овдашње трпезе и у којим количинама, па остаје да се надамо да је оно што је у понуди и одговарајућег квалитета.

У Управи за ветерину за „Дневник” наводе да Србија највише увози месо из ЕУ и мање количине из земаља ЦЕФТА (Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније).

Прошле године је највише из увоза стигло свињетине, расхлађене и замрзнуте – 27.145 тона, и пилећег меса – 3.585 тона, затим говедине – 681 тона и овчетине – 143 тоне, кажу у Управи за ветерину. И ове године увоз се наставља па је тако до домаћих потрошача стигло 10.632 тоне свињског меса, 234 тоне говеђег, 20,5 тона овчије. Увозне пилетине смо појели ове године 805 тона. Једна пошиљка тог меса враћена је с границе због неисправне анализе.

По подацима Управе за ветерину, прошле године је враћено 13 пошиљки меса због неодговарајућег температурног режима, неисправне пратеће документације, непостојања идентификације… Ко су били извозници и које врсте меса су биле послате назад у Управи за ветерину нису навели.

Али подаци до којих је дошла европска полиција Еуропол у акцији „Опсон“ у којој је истраживано шта се налази на европском тржишту од неисправне и по здравље људи опасне хране нису нимало охрабрујући. Акција је заправо показала да сви потрошачи морају бити опрезни, без обзира на то одакле потичу. Јер, спроводећи акцију од децембра 2017. до марта 2018. у 67 држава Еуропол је дошао до нимало охрабрујућих сазнања.

Након више од 41.000 провера у трговинама, на пијацама, аеродромима, у лукама и индустријским подручјима, током акције заплењено је више од 3.620 тона и 9,7 милиона литара опасне хране и пића, показује извештај Еуропола.

Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Авдулах Хоти открио све о шокантном понижавању Србије: Преговарали смо о ратној одштети „Kосову“ и међусобном признању

3 (4) Авдулах Хоти каже да дијалог са Београдом нема алтернативу, али истиче да у …

Србија прихватила нову методологију преговарања са Европском унијом: Брзог приступања ЕУ (не)ће бити

3.8 (4) Александар Вучић, на видео-самиту у Паризу, потврдио је да је Србија прихватила нову …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *