"Еулекс бушан као швајцарски сир"

„Еулекс бушан као швајцарски сир“

0
(0)

Франкфурт — Франкфуртске „Вести“ оцењују да је Еулекс „бушан као швајцарски сир“, наводећи примере који показују да су политички договори на КиМ имали примат над законом.
Први коментари да је Еулекс ту да „припомогне“ власти у Приштини појавили су се половином 2010. када је ухапшен тадашњи косовски гувернер Хашим Реџепи, подсећа лист.

„Хапшење се десило баш у време када је Тачијева влада слала јасне сигнале да жели контролу над Централном банком. Реџепи је приведен због сумњи за корупцију, прање новца, узимање мита, избегавање пореза, злоупотребу службене дужности, који су му стављени на терет на основу анонимних писама. Та писма су била довољна и за тужилаштво и за судије Еулекса. Реџепи је провео у притвору четири месеца, након годину дана је подигнута оптужница и одмах одбачена,“ наводи лист.

„Вести“ додају да је у априлу исте године потписан уговор вредан 820 милиона евра о изградњи „патриотског аутопута“ од Косова до Албаније са конзорцијумом Бехтел-Енка, иако су и странци (ММФ-а) и правни саветници владе Косова били против њега.

„Зато има и оних који сматрају да је у тај посао корупција на највишем нивоу умешала прсте, и очекивали су реакцију Еулекса,“ пишу „Вести“, додајући да је виши цивилни представник на Косову Питер Фејт тим поводом „упро прст у америчког амбасадора Кристофера Дела“ оптуживши га да је да је „погурао“ тај договор и „сакрио информације о уговору са Бехтелом.“

Фејт је, како преносе „„Вести““, рејаи да се са Делом сукобио и због тадашњег министра транспорта и телекомуникација Фатмира Љимаја (бившег лидера ОВК који је ослобођен оптужби за злочине у Клечкој), након што је Еулекс покренуо истрагу због наводне умешаности у корупцију.

Амерички амбасадор Дел је, према писању „Вести“, покушао да склони Љимаја са Косова (сумњао је да постоји довољно доказа за суђење) и обезбеди му дипломатски ангажман у Њујорку или Вашингтону. Питер Фејт је ту идеју критиковао, верујући да би то зауставило истрагу.

Да је Еулекс политички прст Брисела, коментарисало се након „судског апсурда“ када је Апелациони суд дозволио да изабрани градоначелник Србице Сами Љуштаку положи заклетву. Љуштаку се налази у притвору због оптужби за ратне злочине, односно да је као припадник Дреничке групе починио злочине над цивилима.

Еулекс је тада саопштио да ће „у сваком тренутку током његовог изостанка из притворског центра бити под непосредним надзором најмање четири припадника казнено-поправне службе“.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Монаху Харитону Лукићу су на данашњи дан шиптарски терористи одсекли главу (видео)

Монаху Харитону Лукићу су на данашњи дан шиптарски терористи одсекли главу (видео)

5 (5) 15. јуна 1999. године, нешто пре 11 сати, отац Харитон је испред епископског …

Дачићу, убудуће иди ти у Брисел и поведи Трајковића са собом јер је жвалоња обична плачипичка!

Дачићу, убудуће иди ти у Брисел и поведи Трајковића са собом јер је жвалоња обична плачипичка!

5 (2) Србија данас коментар: Аман људи ако вас још има при свести! Не шаљите …

2 Коментара

  1. kad vide Srpski narod koji je krenuo na Kosovo da ga vrati, neka se sklone da ih ne vidimo…

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend