Србија

Ево како можете поднети захтев за умањење рачуна због одлагања грејне сезоне

Организација потрошача Ефектива објавила је на свом сајту упутство грађанима како да траже умањење рачуна због тога што грејна сезона није почела 15. октобра већ 1. новембра.

Текст захтева је, како наводе, усклађен са одредбама Одлуке о снабдевању топлотном енергијом града Београда, али се може употребити и за остале топлане у Србији.

Ова организација је већ послала захтев за умањење рачуна грађанима Београда, упућен Секретаријату за енергетику, као и захтев за покретање прекршајног поступка упућен Kомуналној инспекцији. На оба дописа још нису добили одговор, а најављују да спремају и текст кривичне пријаве против ЈKП Београдске електране.

Текст захтева за умањење рачуна, који грађани могу да поднесу због одлагања грејне сезоне:

“ЈKП Београдске електране

Савски насип 11, Нови Београд

ПРЕДМЕТ: Рекламација на рачун за грејање октобар 2022!

Поштовани,

Према одредби члана 74. Одлуке о снабдевању топлотном енергијом града Београда, предвиђено је да потрошач уговорену цену за ИСПОРУЧЕНУ топлотну енергију, плаћа у прописаним роковима. Обрнутим тумачењем тог члана, потрошач НЕМА обавезу плаћања НЕИСПОРУЧЕНЕ топлотне енергије!

Према члану 79. Одлуке, потрошач има право на рекламацију и умањење цене за период неквалитетног грејања. Тумачењем овог члана, потрошач нема обавезу плаћања грејања, које није добио.

Чланом 80. Закона о заштити потрошача, који је кровни закон (леx специјалис) у регулисању односа потрошач-трговац, такође је предвиђено право потрошача на правично умањење цене, у случају несаобразне услуге.

У складу са напред наведеним, а с обзиром на чињеницу да грејна сезона није почела на време, како је дефинисано чланом 43. Одлуке, већ је иста одложена за 15 дана, што чини 8,33% дефинисаног трајања грејне сезоне, захтевам од трговца ЈKП Београдске електране, умањење рачуна за грејање у висини од 8,33%, за цео период од 12 месеци.
Прочитајте још: Финска и Шведска би ускоро могле да поднесу захтев за чланство у НАТО

У случају да мој захтев не буде прихваћен, бићу приморан/а да се обратим градском Омбудсману, а затим покренем потрошачки спор!

(Подаци о носиоцу рачуна, адреса, телефон)”

Рекламација се упућује на мејл: снабдевање@бгдел.рс, који није у функцији (а намењен је рекламацијама), па ће упутити на контакт форму коју можете попунити копирањем нашег текста, наводи се на сајту Ефективе.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Ефектива.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!