Како се најјефтиније грејати на зиму? Дрва исплатива, етажно грејање, бутан и лож уље скупи

Како се најјефтиније грејати на зиму? Дрва исплатива, етажно грејање, бутан и лож уље скупи

5
(1)

Kада је реч о потрошачима који у својим домовима немају централно грејање у наступајућој зимској сезони најниже трошкове енергије за грејање, имаће домаћинства која се греју на дрво у подручјима Србије у којима се оно може набавити по нижим ценама ( 4.650 динара по квадратном метру) и уколико имају новије пећи чија је ефикасност већа, примера ради 65 одсто.

Тако ће, према подацима Агенције за енергетику, власници домова величине 60 квадратних метара током грејне сезоне, која почиње 15. октобра а завршава 15. марта, за набавку свог огрева потрошити 38.300 динара.

Значајно веће трошкове, око 62.000 динара, имаће домаћинства која користе скупље огревно дрво (са ценом 6.350 динара по кубном метру) и имају пећи ниже ефикасности.

Према просечној цени природног гаса у Србији, за грејање током целе зимске сезоне треба издвојити 42.000 динара, при чему је додатна предност његовог коришћења и комфор који пружа. Нешто виши су трошкови грејања на угаљ (48.000 до 52.000 динара).

Грађанима који се греју на пелет годишњи трошкови износе око 60.000 динара, ако се сагорева у ефикаснијим пећима конструисаним за то гориво. Домаћинства која користе термоакумулационе пећи имаће трошкове од 48.000 динара, али само уколико се искључиво користи јефтинија ноћна струја. Допуњавање пећи коришћењем скупље електричне енергије само током два сата дневно, увећава трошкове за 44 одсто и износи око 69.000 динара.

Највеће трошкове енергије за грејање имаће домаћинства која користе електричну енергију директно у грејним телима и котловима за етажно грејање, пропан бутан гас и лож уље. За набавку енергената, која је потребна за грејање стана током целе сезоне, она морају издвојити 128.000 динара за струју, 127.000 за пропан бутан гас, односно 120.000 динара за лож уље.

У односу на претходну годину, ниже су цене лож уља за 18 одсто и пропан бутан гаса за пет одсто. Остале цене нису битно промењене. Наведени износи обухватају само трошкове набавке енергије, односно горива, а не обухватају инвестиционе трошкове (набавку пећи и уградњу инсталација централног грејања) и трошкове периодичних прегледа и одржавања.

Најквалитетније, најефикасније и најисплативије грејање свакако да имају грађани који се топлотном енергијом снабдевају даљинским системом грејања међутим они се не могу по ценама које плаћају поредити са другим потрошачима јер за разлику од њих топланама углавном плаћају грејање током целе године зарад потреба одржавања даљинског дистрибутивног система.

Цена даљинског грејања у Србији није јединствена, варира од града до града у зависности од одлука локалне самоуправе. Примера ради загревање стана од 60 квадрата у Београду годишње кошта 78.148 динара.

Цена грејање у зимској сезони:

јефтинија дрва 38,3 хиљаде динара
централно грејање 78,1 хиљаду динара * цена за годину дана
природни гас 42.000 динара
угаљ „бановићи“ 47,6 хиљаде динара
ТА пуњење само ноћу 47,8 хиљада динара
угаљ „вреоци“ 48,6 хиљада динара
угаљ лигнит 51,9 хиљада динара
пелет 60,4 хиљада динара
дрво скупље 61,8 хиљада динара
ТА допуњавање дању 68,8 хиљада динара
лож уље 120 хиљада динара
пропан бутан 126,5 хиљада динара
грејна тела и котлови 127,9 хиљада динара

Пише: Г. Влаовић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ледена олуја покосила САД: Најмање 21 жртва, милиони без струје (видео, фото)

Ледена олуја покосила САД: Најмање 21 жртва, милиони без струје (видео, фото)

5 (2) Брутална хладноћа, названа у медијима историјском, прогутала је велике делове Сједињених Америчких Држава, …

Биткоин опет обара рекорде, цена порасла на 48.000 долара

Биткоин опет обара рекорде, цена порасла на 48.000 долара

0 (0) ВАШИНГТОН – Цена биткоина наставила је синоћни раст и у уторак ујутру, достигавши …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend