Европска банка тражи вишу цену воде за пиће у Суботици

Европска банка тражи вишу цену воде за пиће у Суботици

0
(0)

Суботица – Кад је пре више од деценију Суботица одлучила да угради пречистач отпадних вода и задужила се код Европске банке за обнову и развој за износ од 18 милиона евра, домаћи рачуни за воду постали су брига и Европске уније. Уговором о кредиту условљен је низ обавеза које ЈКП „Водовод и канализација” треба да предузме, а једна од њих, која се највише тиче грађана, била је и сукцесивно поскупљење воде за грађане, како би домаћинства достигла цену коју плаћају правна лица.

Рок за овакво уједначавање цена био је 2015. година, али тај услов прошле године ипак није испуњен. Због тога је „Водовод и канализација” са ЕБРД-ом потписао анекс уговора којим се обавеза поскупљења за домаћинства до нивоа цене за правна лица одлаже до краја ове године.

Према речима Јасмине Радушки, помоћника директора „Водовода и канализације”, суботичко јавно комунално предузеће до сада је за 80 одсто испунило обавезе које пред њих ставља Европска банка за обнову и развој, а очекују да ће и све ставке из уговора испунити ове године. Једна од њих је и поскупљење воде за 12 одсто, што значи да би кубик питке воде, уместо садашњих 108, требало да кошта 121 динар.

Скупштина града прошле године није одобрила повећање цена „Водоводу и канализацији”, због чега је морао бити и потписан овај анекс уговора који су одобрили ЕБРД и Скупштина града.

– Нама је то отежало отплату кредита према ЕБРД-у, али га није довео у питање – каже Радушки.

По слову (анекса) уговора, ко не буде штедљив према једном од најугроженијих ресурса планете, биће финансијски кажњен и пре новог поскупљења воде. Домаћинствима која потроше преко 25 кубних метара воде, објашњава Радушки, разлика ће бити обрачуната одмах по новом, вишем ценовнику.

Са бољом дисциплином грађана када је у питању трошење воде, ЕБРД очекује да и суботички водовод постане мањи „расипник”, те да до 2018. године губитке воде у мрежи сведе на мање од 10 одсто. Од „Водовода и канализације” очекује се да прво израде стратегију како ће штедети воду и да је постепено примене.

Суботички „Водовод и канализација” управо је у великом послу изградње магистралног водоводног прстена око града и проширења колекторске мреже. Ових дана расписан је и јавни позив за изградњу фабрике воде 2, која се такође финансира из новца Европске банке за обнову и развој.

 Аутор: А. Исаков, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

БОРБА ЗА ВОДУ Протест против нове МХЕ (Вучићевог кума) на језеру Врутци у Ужицу

БОРБА ЗА ВОДУ Протест против нове МХЕ (Вучићевог кума) на језеру Врутци у Ужицу

5 (4) Невладина организација из Ужица Либерграф позвала је грађане да се у понедељак 8. …

Пред сетву кукуруза држава укинула субвенцију на гориво, скупље семе, ђубриво, нафта...

Пред сетву кукуруза држава укинула субвенцију на гориво, скупље семе, ђубриво, нафта…

5 (2) Сетва кукуруза у Србији требало би да почне за двадесетак дана, али недостаје …

Један коментар

  1. “’Европска банка тражи….“ још један доказ да смо окупирана земља.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend