Фајзер: Вакцинисање сваке године, можда ће бити потребна и трећа доза
фото: АФП

Фајзер: Вакцинисање сваке године, можда ће бити потребна и трећа доза

Извршни директор фајзера Алберт Бурла изјавио је да се нада да би додатна, трећа доза ове вакцине против ковида-19, могла додатно да појача имунолошки одговор те да би тако могла да пружи бољу заштиту од нових варијанти коронавируса.

„Верујемо да ће трећа доза појачати имунолошку реакцију за 10 до 20 пута”, рекао је Бурла.

Ново истраживање надгледаће безбедност и ефикасност треће дозе у две старосне групе. У једној групи учествоваће особе од 18 до 55 година, а у другој особе од 65 до 85 година. Они су учествовали и у Фајзеровом почетном клиничком испитивању.

Током тог испитивања учесници су примили две дозе вакцине у размаку од три недеље. Исти интервал дозе је оно што се тренутно препоручује.

Једна доза вакцине Фајзер и Бионтека против коронавируса смањује број асимптоматских инфекција и могла би значајно смањити ризик од преноса вируса, показали су у петак резултати британске студије.

„Наши налази показују драматично смањење стопе позитивних скрининг тестова међу асимптоматским здравственим радницима након једне дозе вакцине“, рекао је Ник Џонс, специјалиста за заразне болести у Универзитетској болници у Kембриџу, који је био ко-водитељ студије.

Фајзер такође планира да започне испитивање како би утврдили делује ли модификована верзија вакцине против јужноафричке варијанте коронавируса. Kако коронавирус мутира, тако ће се вероватно и вакцине морати мењати.

Исто се догађа и с грипом који се мења из године у годину, па се тако стално унапређују и цепива против грипа како би била ефикасна.

„Сваке године морате се вакцинисати против грипа, а тако ће бити и с ковидом. За годину дана мораћете да одете да се вакцинишете против ковида како би се заштитили на годину дана”, рекао је Бурла.

Његове изјаве сугеришу да ће ковид-19 остати међу нама чак и кад се пандемија заврши. Уз то ће бити потребно спроводити и додатне студије како би се установило када је најбољи тренутак за поновно вакцинисање против коронавируса, преноси НБЦ њуз.

Извор: Н1, Ројтерс

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Бил Гејтс: Ковид до лета 2022. на нивоу сезонског грипа, али под условом да се не појави нови сој

Бил Гејтс: Ковид до лета 2022. на нивоу сезонског грипа, али под условом да се не појави нови сој

СИНГАПУР – Оснивач Мајкрософта, милијардер Бли Гејтс, изјавио је на конференцији за новинаре у Сингапуру …

Ристић: Србија није дужна да жртвује своје људе за чистији ваздух у Лондону

Ристић: Србија није дужна да жртвује своје људе за чистији ваздух у Лондону

Декан Шумарског факултета у Београду, који је пре месец и по дана ступио на дужност …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *