Финансије Карађорђевића – држава, лиферанти и пријеми

0
(0)

Из буџета се издваја око 40 милиона динара за одржавање дворског комплекса. – Тајна колико се зарађује изнајмљивањем простора за свечаности

„Дошли смо да дамо, а не да узимамо”, изјавила је принцеза Катарина Карађорђевић у разговору с новинаром „Политике” пре неколико година. Њен супруг престолонаследник Александар Други Карађорђевић у јавности увек истиче да сам плаћа сопствене трошкове. Да ли грађани Србије финансирају ову породицу?

Истина је да се из буџета за, бар не на имена чланова породице Карађорђевић не издвајају средства. Престолонаследник, нити било ко од чланова његове породице, не прима апанажу од државе. Међутим, држава издваја 40 милиона динара годишње за Фонд „Краљевски двор” чији запослени брину о одржавању дворског комплекса на Дедињу.

Осим тога, ту су и дворски лиферанти који снабдевају Карађорђевиће својим производима у замену добијајући то звање, а известан приход остварује се од изнајмљивања атрактивних дворских простора за пријеме.

На двору престолонаследник је, могло би се рећи, нека врста заштићеног станара, јер је имање конфисковано 1947. године и не зна се да ли ће икада бити враћено династији. Александар Карађорђевић, више пута је у јавности изјављивао да је одузимањем имовине држава на себе преузела одговорност одржавања дворског комплекса који је проглашен за споменик културе. Обавестио је владу да ако му буде враћена имовина, „нашао би начина да је одржава”.

Управо је престолонаследник председник Управног одбора Фонда „Краљев двор”, али не прима накнаду за свој рад, истичу представници двора. Плату не прима ни петнаест чланова Крунског савета, међу којима су Емир Кустурица, Матија Бећковић, Чедомир Антић, Предраг Марковић… Кажу да обично попију кафу и киселу воду на састанцима који одржавају једном у две недеље.

У фонду наглашавају да они брину о представљању дворског комплекса, одржавању зграда, текућим трошковима и зарадама 18 запослених, али да не финансирају породицу Карађорђевић. На крају сваке године фонд је у обавези да упути Министарству културе и информисања детаљан финансијски извештај о наменском трошењу средстава.

Дворски комплекс је само прошле године обишло 40.000 посетилаца.

Поједине агенције организују обилазак дворова по цени од 450 динара, у ову цену укључена је само услуга водича и превоза, јер се улаз у дворски комплекс не наплаћује.

– Осим средстава из буџета, новац прикупљамо из донација. Организоване групе, ђаци, студенти и пензионери бесплатно обилазе двор. Под одређеним условима, дозвољено је издавање просторија Белог двора. Овај приход иде директно фонду – кажу представници двора, не желећи да открију колики приход остварују од донација и евентуалног издавања свечане сале.

Честе пријеме и коктеле који се организују у Белом двору, финансира их „онај у чијој је надлежности гост, у супротном се двор труди да из сопствених средстава обезбеди пристојан дочек гостију и делегација”, кажу у фонду.

У финансијском извештају за прошлу годину, на сајту Агенције за привредне регистре, наведено је да је ова фондација, током 2013. године, остварила приход од 57, 6 милиона динара, али пословала у губитку од седам милиона динара. Претходне године фонд је био у минусу чак 19 милиона динара, а приходовао је 50 милиона динара. То и није много у односу на 2010. годину, када је држава драстично скресала давања за дворски комплекс, па је фонд био у минусу рекордних 30,8 милиона динара.

Министарство културе је од 2005. до 2009. године, на основу Програма и пројекта заштите, очувања, функционисања Дворског комплекса издвојило је 395 милиона динара (2005– 120 милиона динара, 2006 – 135 милиона, а 2007 – 90 милиона, 2008 – 20 милиона динара, а 2009. године – 30 милиона динара). Тај новац је утрошен на поправку крова, хидроизолације Белог двора и дворске цркве, реконструкцију терасе Белог двора, поправку стаза, уређење терена, делимичну поправку воденог огледала, поправка крова жандарске кућице… Док држава није почела да издваја средства за дворски комплекс, од 2001. до 2004. године, породица Карађорђевић уложила је у имање на Дедињу 3,5 милиона евра и то, како истичу, из личних средстава.

Представници Фонда „Краљев двор” нису коментарисали губитке у пословању, већ су, у писаном допису „Политици” навели да буџетска средства апсолутно нису довољна за покривање трошкова. Из тог разлога је број запослених са 56, колико их је било пре седам година, пао на 18 особа које брину о скупоценој уметничкој збирци, одржавању и чишћењу 8.000 квадратних метара стамбеног простора и 135 хектара земљишта прекривеног зеленилом. Зараде запослених такође се финансирају из годишњег буџета фонда.

У последњих неколико месеци у јавност је доспела информација о милионском дугу за струју који има двор. Дуг се уредно исплаћује, кажу у фонду.

– Велики дуг за струју последица је величине Краљевског и Белог двора. Сваки пут када комплекс посети делегација не пали се једна сијалица него десетине њих, како би се представила зграда и уметничка дела у њој. Због сигурности комплекса током целе ноћи су упаљена спољна светла – кажу у фонду.

Дуг према ЕПС-у уредно се исплаћује, као и нови рачуни, а пре две недеље држава је уплатила Карађорђевићима дуг за организацију сахране и преноса моштију чланова краљевске династије. У ту сврху држава је уплатила фонду 3,1 милион динара, подаци су Министарства културе.

Карађорђевићи се финансирају од сопствених прихода у које саветодавна тела ни фонд немају увид. „Претпоставља се” да престолонаследник има британску пензију и да принцеза има фирме које послују у иностранству.

Лиферант поклонио шест аутомобила

Приликом организовања разних пријема двор се ослања на лиферанте. Око стотинак фирми носи ову престижну титулу, па снабдевају двор производима и пружају им услуге. Многи од њих производе, зарад рекламе и могућности коришћења краљевског грба на својим производима, не наплаћују своје услуге. Један од снабдевача, из аутомобилске индустрије каже да је двору поклонио шест аутомобила и тако је добио лиферантску титулу. Списак фирми које снабдевају двор објављен је на порталу краљевске породице и веома је шаролик. Међу лиферантима се налази хрватски трговински ланац „Идеа”, „Кока-Кола”, „Хенкел”, „Мерцедес”, пекаре „Тома” и „Трпковић”… Ту су и нека државна предузећа, између осталих, „Зеленило”, „Србијашуме” и „Железнице Србије”.

Јелена Попадић, Политика

Фото Р. Крстинић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тата је јахао попове а ћерка већ више од деценије музе народ

4.6 (20) БЕОГРАД – Наталија Мићуновић, ћерка председника Политичког савета ДС Драгољуба Мићуновића, има посао …

Монтенгрини тероришу Србе и СПЦ док паразитирају у 40 српских дипломатских представништава широм света?!

5 (10) Мало је познато да је Република Србија 2014. године са Црном Гором потписала …

70 Коментара

 1. 40 miliona dinara? Pa to je mnogo manje nego što nas košta Dragica grofica od Bajčetine.

 2. On je kralj kao sto sam ja kraljica! mrs bre iz Srbije!

 3. Zaboravili ste koliko godina su komunisti koristili dvor i sva njihova imanja koja im ni dosad nisu vracena. A na dedinju se jos uvek nalaze i zive uzurpatori tudjih kuca i imanja koji su ih na kraju platili porcijom ribe pljuckavice. Sada ti ljudi iznajmljuju te kuce strancima i zna se koja je cena. Sta kazete sad._

 4. нека положе тест за српски језик за 4-ти разред основне школе па онда да видимо ко је престолонаследник.Рођену децу није сматрао да треба да научи српски, па о чему он у вези Српства треба да прича.

 5. Popuši ti kurac Zorice,to je nas kralj i nemoj te da se kitite tudjim perjem. Vratite našoj sumadiji lopovi sto ste uzeli i ne diraj te moj Topolu i našeg kralja,stoko neobrazovana!

 6. prevaranti oce drzavnu zemlju i kuce zna se da to nije placeno licnim novcem nego drzave srbije

 7. Pa ovi koji hoce u EVROPU I BASTINE EVROPSKE VREDNOSTI neka im sad lepo vrate njihovu imovinu pa neka se izdrzavaju sami….a ne da VULIN koji nema jedan dan radnog staza van politike i njemu slicni opljackanim parama kupuju kuce i vile po dedinju i sirom Srbije…!!!

 8. Njih ne zanima narod nego svoje finansije. A narod voli da pada na fore kako je njima stalo.

 9. Paraziti ,trose pare gladng naroda u Srbiji ,sramota !

 10. Dvorskji kompleks mora da se održava, to je naše kulturno blago. A cena održavanja je značajno manja od cene nesposobnog i korumpiranog predsednika. Sva sredstva koriste kako bi srpsku dinastiju pred narodom omalovažili a jedino su nam Karađorđevići ostali i sa nama su i biće kada nam bude najteže.

 11. PROTERATI GOVNA ODAKLU SU DOSLA, GDEIM JE DEDOVINSKO TJ NARODNO ZLATO :poop:

 12. Svima vama koji se sa mrznjom odnosite prema dinastiji Karadjordjevic.Vi niste zasluzili bolje nego Tomu.

 13. SRPSKI DA NAUČI ,PA DA SE IZVINI SRPSKOM NARODU STO JE NJEGOV OTAC GURNUO DJENERALA MIHAILOVIĆA U RUKE KOMUNISTA.PA TEK ONDA DA SE PRIČA NESTO O NJEMU.

 14. samo neka vrati zlatne poluge iz Borskog rudnika i cela Srbija ima da zivi bogovski

 15. samo neka vrati zlatne poluge iz Borskog rudnika i cela Srbija ima da zivi bogovski

 16. Jbg tako je to sa NJKV koštaju narod od kada zakmeče… 🙁

 17. Jbg tako je to sa NJKV koštaju narod od kada zakmeče… 🙁

 18. pa održavanje dvorskog kompleksa je za opšte dobro, niko ga neće prisvojiti…… a šta ćemo sa ovim privatnim vilama pametnim kućama… koje smo sagradili našim faraonima koji se menjaju svaki čas??

 19. pa održavanje dvorskog kompleksa je za opšte dobro, niko ga neće prisvojiti…… a šta ćemo sa ovim privatnim vilama pametnim kućama… koje smo sagradili našim faraonima koji se menjaju svaki čas??

 20. Gospodine Jefticu.Da se primijetiti da samo mi sto zivimo po svijetu volimo nase drzave i nas narod.Gospodja Zorica je neodgojena primitivna i vjerovatno nedovoljno obrazovana

 21. necu vise da placam porez da se bogate lopovi i da se goje nekakav kraljevski nakot !!!!

 22. a gde su pare koje su izneli iz srbije kad su pobegli gdeje zlato narod treba da ih izdrzava djubrad kako ih nije sramota narod gladuje

 23. Ovo je Toma a Dragica je u skupštini oni su zamenili indetitet a ovo je naš zlatni spiderman 🙂

 24. A ovaj gore šta hoće bolje i da ne čitam nek se vrati odakle je došao šta će bre ovde

 25. svaka normalna drzava bi platila kiriju nasim prestolonaslednicima za 6o godina korescenja njihove imovine, Recite mi koliko ima milajardera u ovoj siromasnoj Srbiji i nikom nista a neki se bune sto je dosao na svoj posed, Da li je Miskovic Kostic Milosevic i nemogu da na brajam vise hoce lap top da eksplodira napravili neku humanitarnu akciju a cije to oni pare imaju nego nase. Svi oni su kupovali marke sa 6 dinara a prodavali na ulici za 3o dinara,Sigurno su nosili gajbe kao Marko Milosevic pa zaradili tolikepare, Celog zivota nosimo na grbaci politicare fajkune lopove i nista ne mozemo da zaradimo ili neumemo da naplatimo Ako ja i moja generacija ne dozivimo uzdam se u nase potomke da ce oni videti da se ceh placa kad tad

 26. Šta je 40 miliona za ovakvu važnu ličnost. Oni su nam izuzetno potrebni.

 27. Kad su dosli u Srbiju, pregazivsi preko krvi Obrenovica, dosli su bez gaca na dupetu, jer nikad i nisu bili nikakvi domacini. Iznenqdnim obrtom situacije, 1936-te, testamentom pokojnog kralja saznajemo da su, valjda, kao vrhunski biznismeni, u vlasnistvu dobrog dela ondasnje Jugoslavije. Uvalili nas u Prvi svetski rat, pljunuli na onoliko izgibenije ne bi li bili malo veci „kraljevi“ nego sto jesu. Pobegli sa lovom kad je bilo tvrdo i opet se dovukli kao puzevi golaci. More, mars napolje, svi do jednog.

 28. Kako Vas nije sramota da ovo napisete…ali nema veze pisali Vi ili ne narod ne shvata ko im pare uzima!Ko jebe narod neka placa ,ja ne placam a oni neka placaju…jebo vas onaj za koga ste glasali lezilebovici neka zive u izobilju a vi pasite travu ako je bude ove zime,Prijatno narode moj!!!

 29. Ovi su jos jedna sramota i tragedija za Srbiju i Srpski narod ,pohlepni mason ,koji bi prodao mater za pare i status ,a kamoli drzavu ,ako ste ikad posetili Oplenac ,videcete u kakvom bednom stanju su kuce i mesta gde su nekad ziveli njegovi preci Srpski vladari ,uzas ,zar nema nekog postenog u da se narod moze ugledati !!?????

 30. Kakvi bre kraljevi da ih narod izdrzava.Da sve je posteno zaradjeno,oteto isto kao i sada…

 31. Svi koji me znaju, a to je veliki broj ljudi, prijatelja nadasve…znaju da nikoga ne mrzim, ali ako kinezi za tri cetiri godine nauce srpski,.moja snaha Madjarica za pet godina bolje prica srpski od vecine Srba, a ove….necu da vrijedjam….mentalne kraljevske nakaze, ne umiju da pricaju Srpski, e jebem ti kraljevstvo Srbijo…

 32. SKLONITE BRE VISE TOG NEMUSTOG IDIOTA GLUMCA KOJI KURCEM NE MRDA ZA BILO KAKVO DOBRO OVOG NARODA I DRZAVE, SRAMOTA I IZROD JEDNOG PETRA POBEDIOCA I ONOG NESRECNOG ALEKSANDRA KOJI, STA GOD I KAKAV GOD DA JE BIO, IPAK JE BIO SRBIN I ZA SRBIJU RADIO… CINJENICA DA JE 1934-TE UBIJEN U MARSEJU GOVORI DOVOLJNO KOLIKO JE DOBRO ZA SRBIJU I SRBE RADIO, JER DANAS VEC VIDIMO I ZNAMO DA SVAKO KO RADI ZA INTERES SRBIJE I SRBA (OSIM ONOG NESRECNOG ZAPADNOG/NEMACKOG SLUGE DJINDJICA) MORA DA BUDE UBIJEN… STAVISE, TO MOZE DA BUDE NEKA VRSTA MORALNOG P[OKAZATELJA (OSIM, ZNACI, DJINDJICA, KOGA SU AMERIKLANCI UBILI JER SE OPREDELIO ZA NEMCE PO PITANJU RUDNIH BOGATSTAVA NA KOSOVU – OPSTE ZNANJE, NADAM SE)

 33. Vidim ovde komentarisu mahom oni koi vole komunizam i ne monarhiju : 1 . Procito komentar da nam kralj nezna pravilno maternji jezik ni jedan covek koi je bio 40 – 50 god. van zemlje ili stranac nikakd ali nikad nece nauciti Srpski jezik pravilno , 2. Da su njegovi preci izdaice da su pobegli pa zar nismo nista naucili 1389 na Kosovu Polju ( KRUNU VISE NIKAD NECEMO DATI NIKOM !!!!!!!!!!!! ) , 3 . A i vidimo da se puno izdvaja za dvor pa kada su dosli CRVRNI na vlast koi su posle POBILI vise Jugoslovena nego NEMCI u 2 svetskom r. a najvise SRBA to jes daleko najvise ,pa sto nisu prodali nasi drugovi beli dvor pa poselili sirotinji novac nego se prvi useli nas veliki DRUG i oni posle njega a njego sin razbija automobile po par komada dnevno na tom dvoru i ti napravise da se mrzimo i koljemo sa koima smo ziveli da juce koi je posle samo par godina vec izgubi par teritorija nese zemlje TRST i SKADAR , 4 . Tanja Banic ja nisam nesto posebno obrazovan inmam srednju skolu ali znam istoriju bar za toliko pa ko je koga ubio i ko je koga zaklao e a ko nas je uveo u prvi svetski rat …..( moi savet je da trazis da ti vrate nazad pare ono koi su te ucili iz istoriju ) itd. itd.
  Dace BOG da ponovo mozemo pevati SA VERUM U BOGA ZA KRALJA I OTADZBINU pesmu koju smo pevali skoro 1000 godina

  SA VEROM U BOGA ZA KRALJA I OTADZBINU ZIVELA SRBIJAAAAAAAA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 34. На сву муку и беду само нам је још он фалио да га издржавамо. Најбоље да се врати одакле је и дошао. Тито је био апсолутно у праву.

 35. a ne racunate koliko im je drzava uzela i nikad nije vratila? To je ionako njihov dvor dobri su to ljudi jedina je mana kralju sto ne govori tecno srpski obnovili su psihijatrijsku bolnice po Srbiji finansiraju domove za nezbrinute njihovo lecenje i hranu tako da nemojte da pricate kako su nas oni upropastili to nije tacno!!!

 36. u ovoj ludoj Srbiji svasta ima ja bi im dao pun kofer i rekao dovidjenja…ili placaj ili zdravo !

 37. sramota a radnik ne mize sastaviti platom celi mesec

 38. NA SVE GLUPOSTI SAM SPREMNA STO SE TICE NAS SRBA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend