Србија

Тата је јахао попове а ћерка већ више од деценије музе народ

БЕОГРАД – Наталија Мићуновић, ћерка председника Политичког савета ДС Драгољуба Мићуновића, има посао који би било који академски грађанин у Србији могао да пожели. Наиме, Мићуновићева се од 2008. налази на месту директора Управе за родну равноправност при Министарству рада и социјалне политике. Међутим, јавност је мање упозната с резултатима њеног рада на том положају, односно оним чиме се заправо ова управа бави.

Постављање Мићуновићеве ћерке на место директора ове институције била је тема једне од скупштинских седница, када је посланица НС Александра Јанковић 30. априла ове године ресорном министру Расиму Љајићу упутила неколико питања.

– Да се овде ради о непотизму говори случај ћерке Драгољуба Мићуновића, која је била помоћник у Сектору за родну равноправност. Тај сектор 2008. прерастао је у Управу за родну равноправност, а Наталија Мићуновић постала је директор, што јој доноси већу плату од оне коју има помоћник министра. Обим послова се није повећао, број запослених је остао исти, чине га четири службенице с високом стручном спремом и једна административна радница. Не зна се да ли су то службеници које Министарство плаћа по уговору или су на некаквим пројектима. Извесно је да је једна од њих Мирјана Марјановић, кума Наталије Мићуновић. За њу се зна да је Министарство плаћа по уговору од 2007. године – рекла је Јанковићева за скупштинском говорницом.

Такође, занимљиво је да су, према тврдњама посланице НС, Наталија Мићуновић и извесна Весна Јарић, у име Министарства рада, учествовале на скупу одржаном у Београду 25. фебруара ове године, на коме се говорило о родној равноправности у републикама од којих су две дефинисане као Србија и Република Kосово.

Наталија Мићуновић тврди да Весна Јарић ради на пројекту који финансира Kраљевина Норвешка и да се нису познавале пре њеног ангажовања, мада су се сада спријатељиле, иако је разлика у годинама између њих две велика (Весна има 31 годину, а Наталија 52). Мићуновићева додаје да њена кума Мира Марјановић ради на пројекту УНДП.

– Плата директора Управе за родну равноправност је 123.000 динара. Дужности управе су обављање стручних послова и послова државне управе који се односе на анализу стања и предлагање мера у области унапређења родне равноправности, израду и спровођење Националне стратегије за побољшање положаја жена и унапређење родне равноправности, израде нацрта закона и других прописа у овој области, побољшање положаја жена и промоцију родне равноправности и политике једнаких могућности – каже Мићуновићева. – Наши конкретни резултати су то што је закон о равноправности полова, који је припремила Управа, у скупштинској процедури. Влада је у фебруару донела Националну стратегију за побољшање положаја жена, основана је радна група за припремање информација за ЦЕДАЊ извештај. Основан је Форум за дијалог с цивилним друштвом, започео је с радом пројекат о сузбијању сексуалног и родно заснованог насиља. Основана је мрежа локалних механизама за родну равноправност и организовано неколико конференција, а из буџета Министарства се за Управу обезбеђује 4.000.000 динара годишње – каже Мићуновићева.

Она тврди да приликом постављања на ову функцију није било непотизма, јер је, како каже, много стручнија од већине оних који раде у државној управи – посланика, новинара и осталих.

Спорни семинар

На питање да ли је учествовала на конференцији на којој је Kосово третирано као засебна држава, Наталија Мићуновић је дала одречан одговор. Међутим, у агенди семинара о родној равноправности који је одржан 25. фебруара 2009. у Палати Србија и на коме је као копредседавајућа учествовала др Наталија Мићуновић, али и Мира Марјановић (у име Управе за родну равноправност и Весна Јарић из исте управе). На овом семинару говорило се о стању родне равноправности у региону у шест земаља: Албанија, БиХ, Македонија, Kосово, Црна Гора и Србија. О свему овоме је посланица Александра Јанковић обавестила Министарство рада, али и Скупштину. Реакције није било.

Курир.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!