fbpx

Финансирање „Турског тока“ кроз Грчку регулисано?

0
(0)

Питање финансирања продужетка „Турског тока“ на територији Грчке је регулисано, а споразум би могао да буде потписан у јуну, рекао је грчки министар енергетике.

У интервјуу за руску државну телевизију, министар Панајотис Лафазанис је рекао да је имао низ „веома успешних“ састанака у Русији и нагласио да је „велико интересовање“ грчких компанија за продужење „Турског тока“, преноси Бета.

„Ми већ знамо које ће се грчко јавно предузеће тиме бавити и, штавише, питање финансирања је већ регулисано: тај пројекат инфраструктуре је процењен на око две милијарде долара“, уверавао је министар.

Од доласка на власт странке радикалне левице Алексиса Ципраса, критичара западних санкција Москви, руске власти помињу могућност да помогну Атини којој нестаје новца, и да финансирају изградњу гасовода којим би се продужио „Турски ток“.

Грчки министар је рекао да ће током економског форума у Санкт Петербургу од 18. до 20. јуна „покушати да се потпише споразум, меморандум Грчке и Русије, о политичкој подршки гасоводу“.

Преговори су до сада били неуспешни, упркос низу посета делегација и тврдњама о скором склапању споразума већ средином априла.

У петак је руска фирма „Гаспром“, после састанка свог шефа Алексеја Милера и министра Лафазаниса, објавила да је „спремна да истражи могућности у вези с њеним учешћем у изградњи гасовода“ у Грчкој.

То је први пут да та руска полу-јавна група помиње могућност директног учешћа у том пројекту пред којим је много неизвесности.

Русија тек треба да потпише коначни споразум с Турском о првој деоници гасовода ка територији Турске, надајући се да ће гасовод почети да ради крајем 2016. године.

По руској штампи, неколико европских земаља кроз које би гасовод могао да се продужи после Грчке, изгледа уздржано, страхујући од непријатељства Европске уније које је већ довело до наглог одустајања од пројекта руског гасовода „Јужни ток“ ка Западној Европи, за који је замена „Турски ток“.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Почело полагање цеви за Турски ток у дубљим водама Црног мора – Путин притиснуо стартно дугме

0 (0) ВЛАДИМИР Путин је присуствовао спајању плитководног дела гасовода Турски ток са првим метрима …

Почело полагање цеви гасовода Турски ток – од руске црноморске обале према Tурској

0 (0) РУСКИ гасно-нафтни концерн „Газпром” почео је коначно градњу гасовода Турски ток. Како је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *