Планатажи марихуане "Јовањица" Агенција за финансирање извоза одобрила више милиона евра кредита

Планатажи марихуане “Јовањица” Агенција за финансирање извоза одобрила више милиона евра кредита

Пољопривредно имање Јовањица, које се бави узгојем органске хране, а на којем је полиција пре месец дана открила и запленила више тона марихуане од 2016. добила је најмање три кредита од државне Агенције за осигурање и финансирање извоза, сазнаје Инсајдер.

Према анализи новинара Инсајдера, укупан износ ових кредита је 3,9 милиона евра.

Пољопривредно газдинство Јовањица, за само пет година од оснивања, постало је један од највећих произвођача органске хране у Србији. Kако су открили новинари Инсајдера, Јовањица је имала дозволу државе да у стакленицима узгаја индустријске конопље која је по законима Србије дозвољена. Међутим, како се испоставило, уместо тога на плантажама Јовањице производила се марихуана.

Средином новембра ухапшено је више особа и власник пољопривредног газдинства, а припадници МУП-а пронашли су у стакленицима илегалну лабораторију и више тона марихуане.

Истраживање Инсајдера показује да је Јовањица добијала кредите од Агенције за осигурање и финансирање извоза. Наиме, АОФИ је званична извозно кредитна агенција Србије. Агенција је основана са намером да помогне домаћа предузећа кроз осигурање и финансирање извоза, а у пракси ова агенција даје повољније кредите од комерцијалних банака уз ниже каматне стопе.

Документација до које је Инсајдер дошао показује да је 2016. компанија Јовањица добила кредит од Агенције за осигурање и финансирање извоза у износу од 500 хиљада евра, да би 2018. у септембру добила нових 400 хиљада евра.

Kрајем прошле године Јовањици се одобрава још један кредит код Агенције и то у износу од три милиона евра, уз одредбу да средства може да користи када измири све претходне обавезе.

Према подацима Регистра залога и Kатастра непокретности, власник Јовањице Предраг Kолувија, који је ухапшен у полицијској акцији, је 2018. за кредит заложио опрему, непокретности и природне плодове који нису одвојени од непокретности.

Увидом у Kатастар може се утврдити да је на њивама које се воде на његово име у околини Старе Пазове, Агенција у септембру и децембру прошле године уписала хипотеку.

Занимљиво је, међутим, да је тек пре месец дана полиција на тим њивама запленила марихуану па се поставља питање шта се дешава са хипотеком која је стављена на те њиве – уколико власник Јовањице не врати кредите.

Директор Агенције за осигурање и финансирање извоза Владан Вукотић, како је Инсајдеру речено у његовој канцеларији, био је данас на састанцима ван зграде целог дана па није могао да коментарише податке до којих смо дошли.

Околности које у пратиле откривање чињенице да се у околини Старе Пазове налази плантажа марихуане биле у у најмању руку необичне. МУП о овој акцији огласио тек седам дана након проналаска марихуане, па су представници опозиције износили оптужбе да власника фирме Јовањица као и саму компанију Јовањица, штите представници власти који су то у више наврата демантовали, наводи Инсајдер.

Инсајдер.нет

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Kако се дописивао “Савет за безбедност”: Kолувијине људе раскринкале поруке

Kако се дописивао “Савет за безбедност”: Kолувијине људе раскринкале поруке

Један оф главних доказа којим тужилаштво располаже у поступку “Јовањица 22 била је пресретнута телефонска …

Како је познати трговац електричном енергијом ојадио ЕМС и буџет Србије за 5 милиона евра?!

Како је познати трговац електричном енергијом ојадио ЕМС и буџет Србије за 5 милиона евра?!

У протеклих неколико месеци један познати трговац електричном енергијом буквално је ојадио ЕМС за око …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *