Фирма Гашићеве супруге добила два и по милиона динара на медијским конкурсима

Фирма Гашићеве супруге добила два и по милиона динара на медијским конкурсима

0
(0)

Фирма „АДД продуцтион“ у власништву Ирене Гашић, супруге директора Безбедносно-информативне агенције Братислава Гашића, добила је око два и по милиона динара (око 21.000 евра) на три овогодишња конкурса за медијско суфинансирање – у Крушевцу, Ћићевцу и Трстенику. Управо због додељивања новца овој компанији Гашић је пре три године, као градоначелник Крушевца, био у сукобу интереса, како је тада утврдила Агенција за борбу против корупције. Највећи износ, милион и седамсто хиљада динара (14.400 евра), компанија „АДД продуцтион“ добила је из буџета Гашићевог родног Крушевца на конкурсу који је спроведен у марту ове године.

На сајту града, међутим, није могуће пронаћи информације за шта је тачно ова фирма добила новац – о чему је пројекат који је победио на конкурсу, које новинарске приче ће ова компанија израдити и где ће их објавити – с обзиром да ова фирма није власник ниједног медија. Нису позната имена ни чланова комисије који су новац доделили.

Фирма Гашићеве супруге је на конкурсу у Ћићевцу добила 250 хиљада динара (око 2.000 евра). Као и Крушевцу, из објављених докумената није могуће сазнати за који пројекат је новац додељен.

У Трстенику је „АДД продуцтион“ добила пола милиона динара (више од 4.000 евра) на овогодишњем конкурсу. Садржај пројекта из решења о расподели средстава није познат, али ће видео прилози бити објављени на крушевачкој „ТВ Плус“ која је такође у власништву породице Гашић.

Интересантно је то да је почетком 2015, управо када општине широм Србије почињу са пројектним суфинансирањем медија, ова фирма променила делатност из рекламних агенција у производњу телевизијског програма.

Крушевац је током 2016. и 2017. доделио три милиона динара (више од 25.000 евра) „АДД продуцтион“ на медијским конкурсима.

Током претходне три године новац овој фирми преко пројектног финансирања доделило је и Министарство културе и информисања – близу два милиона динара.
Највише новца Радоици

Очекивано, највише новца на овогодишњем конкурсу у Крушевцу добила је телевизија Крушевац (РТК) Радоице Милосављевића, скоро девет и по милиона динара (преко 76.000 евра).

РТК је добила новац и у другим општинама, између осталих у Ћићевцу 450.000 динара (близу 4000 евра). На овом конкурсу 300 хиљада динара (2.500 евра) добила је и телевизија „ Канал М“ из Параћина, такође у Милосављевићевом власништву , а о чему је Раскрикавање већ писало.

На овогодишњем конкурсу у Крушевцу новац је добила још једна фирма повезана са породицом Гашић.

Тако је 1.350.000 динара (11.400 евра) добила компанија „Албос“ у власништву Дејана Миладиновића који је до новембра 2015 био директор „АДД продуцтион“, како показују подаци пословног регистра. Детаљније информације о „Албос“-овом пројекту такође није могуће пронаћи на сајту града Крушевца.

Гашић у сукобу интереса 

Због финансирања „АДД продуцтион“ директора БИА-е је пре три године истраживала Агенција за борбу против корупције.

Агенција је, наиме, тада утврдила да је током 2013. и 2014, док је обављао функцију градоначелника Крушевца, Гашић склопио четири уговора са члановима своје породице – два уговора са фирмом „Адд продуцтион“ и још два са „БНЗ Хигијениц“ у коме се као сувласник појављује његов син Владан.

Међутим, и после овога фирме у власништву Гашићеве породице наставиле су да добијају новац из буџета, па и на конкурсима за медијско суфинансирање.
Породични послови

У власништву Гашићеве породице налазе се и телевизије „Зона“ и „ТВ Плус“, према подацима Агенције за пословне регистре. Као што је већ наведено, супруга Братислава Гашића власница је фирме „АДД продуцтион“, а син Владан је осим телевизије „Зона плус“, власник и фирме „БНЗ-Хигијениц“ која је раније такође добијала новац на медијским конкурсима. Братислав Гашић, према пословном регистру, власник је фирме „Сацо“ и директор у „Авиа – Сацо“. Млађи брат директора БИА Братислава Гашића, Бобан, поседује кондиторску компанију „БГ-продукт“. Влада Србије га је крајем прошле године поставила за председника Надзорног одбора Клиничког центра Ниш.

Недим Сејдиновић, председник Независног друштва новинара Војводине каже за Раскрикавање да Закон о јавном информисању и медијима, али и пратећи Правилник о суфинансирању јавног интереса у сфери јавног информисања недовољно добро третирају питање сукоба интереса.

„Што се тиче сукоба интереса у процесу конкурсног суфинансирања, он се довршава тврдњом да члан комисије за оцену пројеката не може бити јавни функционер. Органи власти имају толико послушних „медијских стручњака“ и фантомских новинарских и медијских удружења да ову законску норму могу да поштују. Ништа их не кошта“, каже Сејдиновић.

Сејдиновић је скептичан и да би боље законско уређење било шта променило јер, како каже, ову власт нико не може да натера да поштује законе ако то она не жели.

„Бројни скандали који већ скоро деценију прате Гашића и његову медијску породицу – и у погледу одливања новца грађана ка његовим џеповима, али и у погледу његове улоге у катастрофалној приватизацији медија – у нормалним, демократским државама сигурно би получили политичку одговорност, али богами и кривичну. Али он је, уместо тога, у Србији политички напредовао, и то је језива порука коју ова висококорумпирана власт шаље пасивном друштву, а која увелико превазилази медијску сферу“, закључује Сејдиновић.

Весна Радојевић, Раскринкавање.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јеремић: Четиристо милиона “Миленијум тиму” без тендера за посао од недељу дана

Јеремић: Четиристо милиона “Миленијум тиму” без тендера за посао од недељу дана

5 (8) Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је у Зрењанину да је компанија “Миленијум …

Горан Пајић: Србија мора да зна језиву истину, коју Вучић крије од народа! (видео)

Горан Пајић: Србија мора да зна језиву истину, коју Вучић крије од народа! (видео)

3.9 (7) Аутор и водитељ Вук Росандић #ГоранПајић #АлександарВучић #Нато Србија мора да зна језиву …

Један коментар

  1. ovo pocinje da biva kao u Kolumbiji 80 tih godina,,sve porodica,,super bre brzo ce nam kraj,,

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend