Транспарентност Србија: Изградња метроа са Французима договара се мимо закона!

0
(0)

Транспарентност Србија (ТС) упозорила је данас да ће у изградњу београдског метроа, судећи према најавама представника власти, фирме из Kине и Француске бити укључене мимо Закона о јавним набавкама и Закона о јавно-приватном партнерству, који предвиђају обавезно надметање за добијање посла.

„Све што је до сада објављено, поред тога што делује збуњујуће грађанима који су навикли да они који владају у њихово име директно договарају највеће инфраструктурне радове са једним унапред одређеним партнером из иностранства, указује на помешане улоге. Уместо да Србија и Београд, као наручиоци посла знају унапред шта им је потребно, па траже извођача који ће то спровести у дело, чини се да се овде врше договори чак и око предмета радова“, наводи се у саопштењу ТС, преноси Радио Слободна Европа.

Додаје се да су претходно већ измењени планови за трасе метроа тако да се прилагоде потребама инвеститора једног актуелног и неколико будућих пројеката, „уместо да се прво пронађе решење за комуникацијске проблеме постојећих градских насеља“.

ТС је подсетила да су двоје чланова Владе Србије и заменик градоначелника Београда током посете председника Француске Емануела Макрона Србији имали састанак са делегацијама француских компанија Ежис и Алстом о реализацији пројекта „Београдски метро“.

„Том приликом је потпредседница Владе Зорана Михајловић најавила да ће француске и кинеске компаније на овом пројекту донети нове технологије. То значи да је већ донета одлука о њиховом ангажовању, иако никаква процедура није спроведена. Истовремено, она је изјавила да је ‘најважније да утврдимо адекватну структуру финансирања пројекта’, из чега се може закључити да новац још није обезбеђен“, истиче се у саопштењу ТС.

У саопштењу је указано и да није јасно шта је садржај студија на којима ради компанија Ежис која је недавно завршила претходну студију оправданости изградње београдског метроа.

Нејасно је, како сматра ТС, ко ће кинеском компанијом Пауер Чајна (Поwер Цхина), са којом је потписан Меморандум о сарадњи у вези са реализацијом пројекта „Београдски метро“, преговарати о изградњи метроа.

„Одговори на макар део ових питања би могли да се нађу разматрањем обавеза које је Србија већ преузела према партнерима из Kине. Међутим, споразум о београдском метроу је Министарство грађевинарства одбило да достави Транспарентности, позивајући се на то да је уговорена тајност и да не постоји сагласност кинеске стане за обелодањивање“, указује се у саопштењу ТС.

РСЕ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Биљана Поповић Ивковић најурена из МУП-а! Државна секретарка одавала информације из истраге

5 (6) Државна секретарка у Министарству унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић прекршила је закон и …

У Србији успешан инвеститор, у Америци сумње на прање новца

5 (2) Фабрика чарапа „Real Knitting“ у Србији примила је новчану трансакцију од 1,2 милиона …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *