Економија

Фискални савет о ребалансу буџета: Повећање плата је превелико, фискално неодрживо и неодговорно

Фискални савет оценио је да је економски најштетнија мера ребаланса буџета, који је недавно усвојила Влада Србије, “превелико повећања зарада у општој држави у распону од осам до 15 одсто”. Kако се наводи у документу који је Фискални савет доставио медијима, повећање какво се планира је “неутемељено у привредном расту” и тиме “фискално неодрживо и неодговорно”.

Влада Србије недавно је усвојила Предлог ребаланса буџета за 2019. годину, којим је предвиђено повећање плата у јавном сектору од 1. новембра. Према најавама, ребаланс би на дневном реду Скупштине требало да се нађе 2. октобра.

Из Фискалног савета указују да је ефекат те мере минималан у 2019. години, јер ће увећане зараде бити исплаћене само у једном месецу (децембру), али ће зато, како су навели, у 2020. години коштати државу 12 пута више и представљаће “ограман и трајан фискални терет”.

“Повећање плата у општој држави је оправдано, али у мери у којој расте привредна активност, чега се Влада већ другу годину не придржава, јер су буџетом за ову годину плате већ повећане у просеку за девет одсто, иако ће привредна активност расти од пет до 5,5 одсто”, наводи се оцени Фискалног савета која је достављена медијима.

То Владино тело је оценило и да новчана помоћ пензионерима од 5.000 динара није добра мера социјалне политике и да је проблем са том мером то што “социјални положај грађана није могуће и не сме се утврђивати на основу њиховог статуса”. Kако даље наводе, процењује се да око 100.000 старих у Србији нема пензију и да се неће квалификовати за предвиђену социјалну помоћ, док постоје и пензионери којима таква помоћ није неопходна.

Kао економски најбоља страна ребаланса издвојен је пораст инвестиција у путну инфраструктуру за 13 милијарди динара, али се додаје да није извесно да ће се ти расходи остварити према плану. У оцени се објашњава да је реч о изградњи аутопута Појате-Прељина за око 13 милијарди динара, али да је упитно да ли ће радови бити обављени у ребалансом предвиђеном периоду, јер радови на том путном правцу нису почели.

Савет је нагласио да је Закон о конверзији швајцарских кредита донео неоправдани буџетски трошак од девет милијарди динара, а да се сада ребалансом буџета формализују и јавни трошкови његовог усвајања и да не би требало изгубити из вида да ће буџет и у наредним годинама бити ускраћен за још око две милијарде динара услед ненаплаћеног пореза на добит.

Фискални савет је оценио и да се ребалансом предвиђа додадтно увећање за 10 милијарди динара за већ неуобичајено високе расходе за опремање војске и полиције.

“Било је очекивано да после осетнијег раста у претходне две године расходи у тој области почну да опадају и тиме отворе простор за друга важна капитална улагања, међутим – ребаланс буџета доноси додатну куповину опреме за полицију у војску и не наговештава очекивани преокрет у будућности”, оценио је Фискални савет.

Брнабић: Ово је први позитивни ребаланс у историји Србије

Након што је на седници Владе Србије усвојен ребаланс буџета, премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће највеће повећање плата од 15 одсто добити медицинске сестре и техничари, 10 одсто иде лекарима, а након здравственог сектора, највећа повећања потом иду за сектор науке и културе.

Она је истакла и да ће од 1. децембра сви пензионери добити једнократну помоћ од 5.000 динара, док је повећање пензија планирано од 1. јануара 2020. године и да, иако се ради на буџету, може да каже да ће повећање пензија бити засигурно макар пет одсто.

„Kада кажете ребаланс буџета, то има негативну конотацију у нашој земљи, јер је ребаланс у прошлости био финансијски инструмент да власт покрије дефицит буџета који је направила. Ово је први позитивни ребаланс у историји Србије, то значи да га имамо не јер смо повећали расходе, па покривамо то, већ јер смо повећали приходе. Они су већи од очекиваних и ми овим ребалансом хоћемо да их распоредимо до краја године, да вратимо грађанима кроз повећање плата и подршку пензионерима и да додатно уложимо средства у инфраструктуру“, навела је недавно Ана Брнабић.

Премијерка ја најавила и улагање од 16,8 милијарди динара за два велика инфраструктурна пројекта. Од тога је, како је рекла, 120 милиона евра планирано за Моравски коридор чији почетак изградње очекује већ следећег месеца, док је други пројекат деоница Чачак – Пожега ауто-пута Милош Велики чији завршетак очекује крајем 2021.

Осим издвајања новца за инфраструктурне пројекте, повећање пензија и плата у јавном сектору, Влада је, према речима премијерке, обезбедила средства и за решавање проблема грађана задужених у швајцарцима и за обнову објеката јавне намене.

„Ови расходи неће угрозити стабилност буџета, јавни друг наставља да пада и сада износи 52 одсто БДП-а. Према прелиминарним информацијама, у првих седам месеци привукли смо две милијарде 320 милиона евра што је 42 одсто више него прошле године“, рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да ће Предлог ребаланса буџета бити већ данас прослеђен Скупштини на одлучивање.

Извор: Н1, Инсајдер

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!