Србија

Фриленсери: Десет година држави треба да дајемо половину прихода

Живот у репрограму 10 година подразумева да радник на интернету држави месечно даје 47 одсто свог прихода и да не сме да се доведе у следећу ситуацију: да изгуби посао, да због порођаја, болести и других непредвиђених животних околности има нередовна примања, да не сме да закасни са плаћањем једне рате, истичу у Удружењу радника на интернету. Уз то, фрилесер прихватањем репрограма, како се наводи, губи право на кредит и право на субвенције државе док траје репрограм.

Удружење радника на интернету недавно је окончало преговоре са државом – неуспешно, јер представници удружења нису прихватили понуду коју су су добили од Министарства финансија и Пореске управе Србије.

И Министарство и Пореска управа су, потом, објавили услове репрограма на својим сајтовима и позвали фриленсере да се пријаве.

Док министар финансија, Синиша Мали, тврди да се све више фриленсера јавља за репрограм и да порези не могу да се отписују, у Удружењу радника на интернету износе податке о спроведеним анкетама по којима тек 1,2 одсто фриленсера планира да се пријави за плаћање пореза и доприноса за петходних пет година и текућу током наредних десет година.

Држава је, подсетимо, фриленсерима понудила репрограм дуга, уз отпис камате и плаћање на рате до највише 120 месеци. Сви поступци око наплате пореза били би обустављени до краја априла, када би био измењен Закон о порезу на доходак грађана. Будући статус фриленсера одредио би се будућим законом о флексибилним облицима рада. Такође, фриленсерима би било признато 43 одсто норминраних трошкова (толико се одузима од прихода, а на остатак се обрачунавају порези и доприноси).

– Ова понуда је у потпуности неприхватљива јер не решава тренутне проблеме радника на интернету и продужава репрограм са законских 60 рата (5 година) на 120 рата (10 година) – наводе у Удружењу радника на интернету.

Текући обрачун пореза и доприноса који би се плаћао од маја 2021. године важио би, како исти све до доношења Закона о флексибилним облицима рада почетком 2022. године, којим ће се регулисати права и обавезе радника на интернету.

– Како ће тај закон уредити пословање радника на интернету још увек је непознаница, па износ будуће обавезе и оптерећења на приход неће бити познат у тренутку прихватања репрограма. Такође постоји назнака да у новом пореском решењу неће бити признати нормирани трошкови, већ само неопорезив део од 18.300 динара, што ефективно може да повећа укупно пореско оптерећење у будућности – указују у Удружењу радника на интернету.

Ови фриленсери израчунали су проценат месечног оптерећења у наредних 10 година, који обухвата месечни процентуални износ рате за дуг и месечни процентуални износ пореза и доприноса према тренутном законском решењу.

Како наводе, према садашњем законском решењу, уз признатих 43 одсто нормираних трошкова, на 57 одсто прилива плаћаће се 55,8 одсто пореза и доприноса.

То значи да би ефективно оптерећење било 31,8 одсто од 100 одсто укупног прилива. Или, поједностављено – на сваких зарађених 100 евра, 31,8 евра се плаћа за порезе и доприносе.

Уз текуће намете, фриленсери који прихвате државни репрограм плаћали би и рате на име достадашњег дуга.

Ту је рачуница, према Удружењу радника на интернету, оваква: Ако је особа зарађивала у просеку 1.000 евра месечно у протеклих пет година, месечна рата ће јој, током десет година, бити 19.083 динара, што је 159 евра.

– Ако би примања остала идентична у наредних 10 година као што су била у прошлости, рата би износила 15,9 одсто месечног прилива. Ово је поготово проблем људима који су примали веће плате у прошлости – наводе у Удружењу радника на интернету и додају да се, на ову месечну рату дуга додаје износ пореза и доприноса на текући прилив.

– Месечно оптерећење би чинило 47 одсто од прилива, уколико је реч о репрограму од 10 година – закључују у Удружењу радника на интернету.

Анкета о репрограму

Удружење радника на интернету је на својој интернет страници и у групи на Фејсбуку објавило анкету и позвало све раднике на интернету да се изјасне о предлогу Владе Србије за регулисање обавеза физичких лица по основу пореза и доприноса на приходе из иностранства. Исто питање поставили су и својим члановима.

На питање: Да ли прихватате предлог Владе, одговорило је, како наводе 2.927 људи на Фејсбуку, од којих је само 35 одговорило потврдно. Анкету за чланове попунило је 617 људи, од којих је, како истичу – за предлог Владе њих четворо.

Директно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!