Фриленсери: Десет година држави треба да дајемо половину прихода

Фриленсери: Десет година држави треба да дајемо половину прихода

5
(1)

Живот у репрограму 10 година подразумева да радник на интернету држави месечно даје 47 одсто свог прихода и да не сме да се доведе у следећу ситуацију: да изгуби посао, да због порођаја, болести и других непредвиђених животних околности има нередовна примања, да не сме да закасни са плаћањем једне рате, истичу у Удружењу радника на интернету. Уз то, фрилесер прихватањем репрограма, како се наводи, губи право на кредит и право на субвенције државе док траје репрограм.

Удружење радника на интернету недавно је окончало преговоре са државом – неуспешно, јер представници удружења нису прихватили понуду коју су су добили од Министарства финансија и Пореске управе Србије.

И Министарство и Пореска управа су, потом, објавили услове репрограма на својим сајтовима и позвали фриленсере да се пријаве.

Док министар финансија, Синиша Мали, тврди да се све више фриленсера јавља за репрограм и да порези не могу да се отписују, у Удружењу радника на интернету износе податке о спроведеним анкетама по којима тек 1,2 одсто фриленсера планира да се пријави за плаћање пореза и доприноса за петходних пет година и текућу током наредних десет година.

Држава је, подсетимо, фриленсерима понудила репрограм дуга, уз отпис камате и плаћање на рате до највише 120 месеци. Сви поступци око наплате пореза били би обустављени до краја априла, када би био измењен Закон о порезу на доходак грађана. Будући статус фриленсера одредио би се будућим законом о флексибилним облицима рада. Такође, фриленсерима би било признато 43 одсто норминраних трошкова (толико се одузима од прихода, а на остатак се обрачунавају порези и доприноси).

– Ова понуда је у потпуности неприхватљива јер не решава тренутне проблеме радника на интернету и продужава репрограм са законских 60 рата (5 година) на 120 рата (10 година) – наводе у Удружењу радника на интернету.

Текући обрачун пореза и доприноса који би се плаћао од маја 2021. године важио би, како исти све до доношења Закона о флексибилним облицима рада почетком 2022. године, којим ће се регулисати права и обавезе радника на интернету.

– Како ће тај закон уредити пословање радника на интернету још увек је непознаница, па износ будуће обавезе и оптерећења на приход неће бити познат у тренутку прихватања репрограма. Такође постоји назнака да у новом пореском решењу неће бити признати нормирани трошкови, већ само неопорезив део од 18.300 динара, што ефективно може да повећа укупно пореско оптерећење у будућности – указују у Удружењу радника на интернету.

Ови фриленсери израчунали су проценат месечног оптерећења у наредних 10 година, који обухвата месечни процентуални износ рате за дуг и месечни процентуални износ пореза и доприноса према тренутном законском решењу.

Како наводе, према садашњем законском решењу, уз признатих 43 одсто нормираних трошкова, на 57 одсто прилива плаћаће се 55,8 одсто пореза и доприноса.

То значи да би ефективно оптерећење било 31,8 одсто од 100 одсто укупног прилива. Или, поједностављено – на сваких зарађених 100 евра, 31,8 евра се плаћа за порезе и доприносе.

Уз текуће намете, фриленсери који прихвате државни репрограм плаћали би и рате на име достадашњег дуга.

Ту је рачуница, према Удружењу радника на интернету, оваква: Ако је особа зарађивала у просеку 1.000 евра месечно у протеклих пет година, месечна рата ће јој, током десет година, бити 19.083 динара, што је 159 евра.

– Ако би примања остала идентична у наредних 10 година као што су била у прошлости, рата би износила 15,9 одсто месечног прилива. Ово је поготово проблем људима који су примали веће плате у прошлости – наводе у Удружењу радника на интернету и додају да се, на ову месечну рату дуга додаје износ пореза и доприноса на текући прилив.

– Месечно оптерећење би чинило 47 одсто од прилива, уколико је реч о репрограму од 10 година – закључују у Удружењу радника на интернету.

Анкета о репрограму

Удружење радника на интернету је на својој интернет страници и у групи на Фејсбуку објавило анкету и позвало све раднике на интернету да се изјасне о предлогу Владе Србије за регулисање обавеза физичких лица по основу пореза и доприноса на приходе из иностранства. Исто питање поставили су и својим члановима.

На питање: Да ли прихватате предлог Владе, одговорило је, како наводе 2.927 људи на Фејсбуку, од којих је само 35 одговорило потврдно. Анкету за чланове попунило је 617 људи, од којих је, како истичу – за предлог Владе њих четворо.

Директно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ма пусти те приче о вакцинацији него шта ћемо да радимо са твојим Малтешким папирима?

Ма пусти те приче о вакцинацији него шта ћемо да радимо са твојим Малтешким папирима?

5 (3) Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је седница Кризног штаба за борбу против …

Погледајте како вас НАПРЕДНИ НАРКО-ФАШИСТИ пљачкају и уништавају државу!

Погледајте како вас НАПРЕДНИ НАРКО-ФАШИСТИ пљачкају и уништавају државу!

5 (10) Компанија Нитес, на чијем челу је Бојан Кисић, брат министарке за рад, борачка …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend