Галеника за један евро

0
(0)

Министарство привреде расписало је тендер за продају фармацеутске компаније „Галеника“ ад, са почетном  ценом за јавно надметање од 25 милиона евра, колико је потребно за намирење дуга према банкама, плус један евро.

Наводни дуг „Галенике“ према банкама износи 71 милион евра, али је са банкама, наводно, договорено да се он дисконтно откупи за 25 милиона евра. Наводно, процењена вредност капитала који се нуди на продају је негативна и износи минус 152 милиона евра.

Зашто наводно? Зато што није могуће проверити претходне наводе јер на сајту Агенције за привредне регистре нема финансијских извештаја за последње три године, а за још раније три,  могу се видети само основни подаци из годишњих финансијских извештаја.

Са друге стране, на сајту „Галенике” дат је финансијски извештај само за 2015. годину из којег се не може да закључи због чега ова компанија остварује пословни добитак и енормно висок финансијски губитак? Нема извештаја ревизије нити се зна ко је радио процену вредности капитала.

Додатну сумњу уноси и забележба унета у Агенцији за привредне регистре 27.06.2006. године како је Споразумом о поравнању и узајамном преносу права, закљученим 27.02.2006. године између Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) и „Галеника“ а.д. са једне стране и INC Pharmaceuticals са друге стране, утврђена следећа структура капитала: РФЗО – висина капитала износи 140.000.000 УСД.

Намеће се питање – како је за десет година вредност ове профитабилне компаније, са производњом широке лепезе лекова који се издају на лекарски рецепт (да не помињемо друге производе), пала са 140.000.000 УСД на минус 152 милиона евра?

Да ствар буде апсурднија, на сајту компаније се може прочитати и ово: „Кроз контролу спољних институција континуирано добијамо званичну потврду квалитета нашег рада. У извештајима независног ревизора добили смо позитивна мишљења, односно, потврду да су финансијски извештаји састављени у складу са рачуноводственим прописима и да истинито и објективно приказују финансијску позицију и резултате пословања предузећа. Детаљну проверу нашег рада у домену поштовања важећих пореских прописа обављали су инспектори из Пореске управе. У извештајима које су том приликом састављали није било замерки на наш рад, односно, порез је исправно и благовремено обрачунат и редовно измириван“.

По свему судећи, ове пореске инспекторе није интересовао порески биланс. У наставку се ламентира над неликвидношћу купаца и свакодневним контактима са банкама код којих је „Галеника” ад високо котиран клијент са којим радо сарађују.

Било шта је било, тек на Скупштини акционара, половином августа, донета је одлука о конверзији дуга „Галеника” ад у власнички капитал државе у вредности 14,696 милијарди динара, тако да је држава постала власник 93% капитала. Претпоствка је да је ова вредност од преко 122 милиона евра фер тржишна вредност „Галенике” ад утврђена од непознатог проценитеља.

Питања се, даље, могу постављати у недоглед, од тога да ли је почетна цена 25 милиона + 1 евро утврђена са намером да се касније прикаже успешна продаја, до  тога шта нам доноси потпуна зависност од страног власништва овако стратешког производа?

Поставља се и питање шта ће бити са потраживањем Фонда за здравствено осигурање у износу близу 154 милиона динара које  Република треба да исплати по спроведеном поступку приватизације „Галенике”? (Страна 40. извештаја о финансијском пословању Фонда за 2016 год.).

Из ранијих сличних “комбинаторика“ се код Фонда води потраживање за мање реализоване конверзије доприноса у акцијски капитал „Симпо“ Врање. Такође, у финансијским извештајима за прошлу годину евидентирани су, у оквиру прихода Фонда од доприноса, конверзије потраживања у капитал „Шумадија“ доо Крагујевац и „Тигар“ ад Пирот. По свему судећи, тешки дани за здравство тек предстоје.

Горан Медић
члан ОО Доста је било – Земун

достајебило.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Од изградње београдског метроа је само рат скупљи: “Возној карти будућности” одавно истекао рок

5 (5) Власт је поново подгрејала причу о почетку изградње београдског метроа, што упућује на …

Како је Вучићева екипа младића у Вашингтону одбранила ташну Сузане Васиљевић од 4.000 евра!

4.5 (15) Очи великог дела српске јавности су ова два дана биле усмерене у Вашингтон. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *