Економија

“Галенику треба докапитализовати”

Београд — Представници синдиката у “Галеници” залажу се за докапитализацију те фабрике лекова.

Синдикати желе докапитализацију “Галенике”

Они очекују да би отпремнине за добровољни социјални програм требало да буду веће од 300 евра по години, уколико на тај начин буде решено питање вишка запослених.

“Будући да проналажење стратешког партнера отвара могућност за било коју врсту власничке трансформације, сматрамо да је докапитализација најбоље решење”, навео је за председник синдиката “Независност Галеника” Зоран Пантелић.

Према његовом мишљењу, било би мудро да држава прода, на пример, 30 одсто капитала “Галенике” и тај новац уложи у опоравак фабрике, набавку сировина, опреме и куповину лиценци. 

За годину-две дана “Галеника” би, оцењује Пантелић, “стала на ноге”, постала високо профитална за државу и вредела бар дупло више, а проблем вишка запослених могао би да се реши добровољним социјалним програмом. 

Пантелић је, истовремено, упозорио да озбиљна процена о томе колики је вишак запослених у “Галеници” још није направљена. 

“Што се тиче понуде за добровољни одлазак, пракса је да се нуди 300 евра по години стажа. Бојим се да ће то одговарати само људима који имају годину дана, евентуално две по пензије”, оценио је он. 

Како је Пантелић додао, да би се јавио већи број људи, којима је до пензије остало пет, шест или седам година износ отпремнине мора бити већи, односно услови добровољног социјалног програма повољнији.

Канађани већ обилазили фабрику
Поред канадске компаније “Валеант”, о чијој су заинтересованости за “Галенику” писали медији, Пантелић је казао да им је у Министарству финансија и привреде речено да је за ту фабрику лекова заинтересована и једна немачка компанија. 

“Покушали смо да то проверимо и ми немамо таква сазнања. Мени се чини да други не постоји”, истакао је Пантелић, док у Самосталном Синдикату “Галенике” наводе да су представници “Валеанта” већ средином децембра посетили “Галенику”. 

Председница те синдикалне организације Тамара Лалић је такође против приватизације “Галенике” и сматра да се она евентуално може докапитализовати. 

“Са докапитализацијом, из сопствених ресурса, можемо наставити да производимо и обезбеђујемо грађанима јефтине и здраве лекове”, навела је она за Тањуг, указавши да би радници за добровољни одлазак из “Галенике” требало да добију 300 евра по години стажа.

О вишку радника није било речи
Што се тиче технолошког вишка и отпремнине по том основу, у разговорима са Министарством финансија и привреде није било речи, тврди Тамара Лалић, која очекује да се број запослених смањи добровољним социјалним програмом. 

Одлука о томе које мере за ресавање вишка запослених у “Галеници” могу дати најбоље ефекте зависиће од програма за ресавање вишка запослених који та фабрика буде доставила Министарству рада и Министарству финансија и привреде. 

Како наводе у Министарству рада, да би се реализовао део закључка Владе Србије који се односи на решавање вишкова запослених у “Галеници”, потребно је да то привредно друштво надлежним министарствима достави програм за решавање “прекобројних”. 

Према њиховим речима, тај програм мора да уважи број запослених који би били обухваћени, њихову старосну и квалификациону структуру, просечне године радног стажа… 

На основу тога утврдиће се и потребан износ средстава који треба да се издвоји за ове намене, истичу у Министарству рада. 

Влада Србије недавно је задужила Министарство финансија и привреде да крене у проналажење стратешког партнера “Галеници”, припремама за расписивање медјународног тендера почетком наредне године. Директор Агенције за приватизацију Владислав Цветковић сматра да је суштинска економска вредност те компаније око 100 милиона евра.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!