Гардијан: Београдске власти би могле да запосле више од 600 возача аутобуса да није трошкова новогодишње расвете

0
(0)

Божићна и новогодишња расвета и украси се постављају ради доброг расположења током празника али у Београду је расвета постала извор бесконачне контроверзе, пише данас лондонски дневник Гардијан.

Буџет за новогодишњу декорацију финансиран је од стране пореских обвезника у износу од 2,56 милиона фунти, изазвао је бес грађана и оптужбе за корупцију.

Градске власти Београда су почеле постављање новогодишње расвете већ у септембру док је време још било топло као лети, а очекује се да ће она остати на месту и следећих неколико месеци, као што је урађено и претходне године.

За разлику од већине европских градова, празничну расвету и украсе у престоници Србије плаћају порески обвезници, каже дневник и додаје да су градске власти потрошиле скоро 800 милиона динара на новогодишњу расвету од 2014. године.

Као пример се наводи да власници радњи у центру Лондона плаћају градски порез којим се покривају трошкови празничне расвете у Оксфорд стриту. У Риму такву расвету плаћа модна кућа Булгари, док се у Вашингтону новац сакупља од приватних донација.

Независни медији и борци против корупције сматрају да су такви трошкови превелики, јер се новац одлива од других неопходнијих ствари. Гардијан наводи да је бивши градоначелник Синиша Мали чак обећао да ће поништити уговор о вештачкој јелки.

Лондонски дневник цитира београдског архитекту Љубицу Славковић која упозорава да се улице града распадају, да се на јавним местима баца ђубре и да је током зиме отежан градски превоз.

Београдске власти би могле да запосле више од 600 возача аутобуса да није трошкова новогодишње расвете, каже Гардијан.

У Београду није проблем само у цени празничне расвете већ и у наводној корупцији која се иза ње крије, каже дневник и наводи да су докази о томе објављени још 2016. на порталу Пиштаљка.

Градске власти се бране од свих оптужби тврдњом да је расвета магнет за туристе и да се од туризма заради вишеструко више од цене расвете, али се са том тврдњом не слаже директор асоцијације туристичких агенција YУТА Александар Сеничић који је за Гардијан изјавио да, колико он зна, ниједна институција није урадила анализу која би указала да расвета утиче на туризам.

Љубица Славковић сматра да су многи огорчени због расвете јер је она шљаштећи подсетник да људи на власти сматрају да су сви остали будале.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Крв на све стране: Поклали се мигранти код Економског факултета! (видео)

5 (4) Мигрант стар 37 година из Алжира убоден је данас ножем у парку „Луке …

Београд: Маса народа код Вуковог споменика чека донацију у храни

5 (23) Александре Вучићу, грађани су ти гладни! А оброк нису у могућности да приусте …

Један коментар

  1. Tako ti je to kad slinava karokatura umisli da je neko i nesto pa hoce da se pokaze a nema nista, niti ima cime slinava jer je bezmuda.
    Dosta mi je vise ovih fukara, ovog sljama beslovesnog, veleizdajnickog i placenickog koji je zaseo kao da su besmrtni faraoni pa nikada nece prestati da vladaju!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend