Гаспром јача позицију у БиХ

Гаспром јача позицију у БиХ

0
(0)

Гаспром се у понедељак сели из Бањалуке у Сарајево. Руси, у суштини, гасе главну фирму у Републици Српској, а јачају кћерку фирму у Федерацији БиХ, која газдује свим ОМВ пумпама које су купили. Занимљиво да се сеоба дешава након недавне посете 

Комплетна управа и менаџмент већински руске фирме „НИС Петрол“ Бањалука напушта ову фирму и у понедељак (11. новембра) прелази радити у Сарајеву, ексклузивно је јуче објавио пословни портал цапитал.ба

Око 15 запослених, у понедељак напушта „НИС Петрол“ и прелази радити у сарајевску фирму „Г-Петрол“, кћерку фирму „НИС Петрола“ у Босни и Херцеговини. Запослени у „НИС Петролу“ ће потписати споразумни раскид радног односа и потписати нови са „Г-Петролом“, потврђено је новинарима овог портала у врху „НИС Петрола“.

Руси у суштини гасе главну фирму у Републици Српској, а јачају кћерку фирму у Федерацији БиХ која газдује свим ОМВ пумпама које су купили.

Руска фирма „Гаспром“ је преко „НИС Петрола“ Бањалука купила „Г-Петрол“ Сарајево који управља са 28 пумпи преузетих од ОМВ-а.

„НИС Петрол“ Бањалука ће бити угашен. Тренутно у њој остаје да ради пет до шест запослених, док се не окончају формалности око престанка рада.

Директор „Г-Петрола“ Сарајево и „НИС Петрола“ Бањалука је Бранко Радујко.

РС им дала сву нафту и гас

„Гаспром“ одлази гдје су бољи услови за пословање и то нема никакве везе са политиком, тврде за цапитал.ба у управи ове фирме. Кажу да је поред мањих пореских даџбина, тржиште БиХ лакше освојити из Сарајева.

Извештач овог портала коментарише да Русе у њиховој одлуци, очигледно, није спречило ни што им је Република Српска, без јавног међународној тендера, дала сва потенцијална налазишта нафте и плина на својој територији, и то у наредних неколико деценија.

“НИС Петрол” Србија је са руском фирмом „Зарубежњефт“ основала предузеће „Јадран-Нафтагас“ којем је Влада Српске 26. септембра 2011. године, дала ексклузивну концесију на 28 година (три године за истраживања и 25 година за експлоатације) на коришћење свих количина сирове нафте и гаса коју пронађу на територији Републике Српске.

Ову одлуку Владе, иако се радио о експоатацији природног богатсва, никада није разматрала нити одобрила Народна скупштина Републике Српске.

А Додик се тек вратио из Москве

Председник Републике Српске Милорад Додик боравио је портеклих дана у званичној посјети Русији. Додик каже да је током дводневне посете Москви на свим местима наилазио на пријатељски пријем, где је истицано да Русија има стабилног партнера у РС.

Колико је партнество стабилно Додик је имао прилику уверити се по самом доласку у Бањалуку, коментаришу Вијести.ба одлуку менаџмента Гаспрома да пословање селе из Бањалуке у Сарајево.

 

Балкан магазин

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОВО ЈЕ ЕПИЛОГ ВИШЕЧАСОВНЕ БИТКЕ СА 2000 МИГРАНАТА КОД САРАЈЕВА: Повређени полицајци, уништена возила (видео)

ОВО ЈЕ ЕПИЛОГ ВИШЕЧАСОВНЕ БИТКЕ СА 2000 МИГРАНАТА КОД САРАЈЕВА: Повређени полицајци, уништена возила (видео)

5 (6) У сукобу миграната и полиције, у кампу Блажуј код Сарајева, повређена су два …

Повампирење политичког ислама ради изградње унитарне БиХ и разарања Републике Српске

Повампирење политичког ислама ради изградње унитарне БиХ и разарања Републике Српске

5 (7) Ради се у суштини о два члана Председништва БиХ, који су под огромним …

Један коментар

  1. Rusi znaju ko je Dodik i svi oko njega i nemaju nikakvog razloga da bacaju so u vodu. Dodik se takmičio u pljuvanju na Rusiju i Srbiju ranije, posebno kad je najteže bilo, 1999.god. i to Rusi ne zaboravljaju. I Njima je svejedno, Sarajevo ili Banja Luka. Važno da profitiraju.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend