Србија

Где је извештај о исправности приватизације Галеника, запослени узнемирени

Иако је рок за контролу исправности приватизације и поштовања купопродајног уговора за Галенику истекао 2. новембра, јавност још увек није обавештена да ли је процес својинске трансформације те фабрике добио пролазну оцену надлежних или не.

Наиме, комисија Министарства привреде задужена за надгледање тог процеса није обелоданила резултате свог двогодишњег мониторинга.

Та чињеница изазива велику бојазан код запослених у Галеници каква их даља судбина чека, њих и фабрику.

Сходно одредбама купопродајног уговора купац Галенике бразилска компанија Аелиус након истека двогодишњег мониторинга у случају позитивне оцене Министарства привреде нема више обавезу да све запослене задржи на послу нити да настави са производњом којом се предузеће досад бавило, дакле производњом лекова.

Све то, према сазнањима Данаса, изазива сумње запослених да ће технолошких вишкова бити а спекулише се и са могућношћу да фабрика престане са радом и да на њеном простору настане, и примера ради, нови пословно-стамбени комплекс.

Kонтактирали смо надлежне у Министарству привреде како бисмо проверили да ли је мониторинг приватизације Галенике завршен и да ли је процес спровођења купопродајног уговора добио „зелено светло“, међутим до закључења овог издања нисмо добили одговоре на наша питања.

У Галеници нам је пак речено да је та компанија „благовремено извршила све обавезе из уговора о приватизацији“.

– Обавезе везано за достављање извештаја ка Министарству привреде Галеника испуњава у складу са роковима назначеним у уговору. Након што добијемо повратне информације од Министарства, саопштићемо их јавности – истакли су надлежни у Галеници.

Зоран Пантелић, председник синдиката „Независност“ Галеника, каже за Данас да ни он нема информацију да ли је мониторинг завршен и резултати утврђени.

– Једино с чиме смо упознати је то да је комисија Министарства привреде дужна да оцени да ли је све оно што је утврђено у купопродајном уговору спроведено и да је рок за оцењивање био до 2. новембра ове године. Да ли је извештај сачињен када ће и да ли ће бити обелодањен јавности на та питања немам одговор. Нама нико ни из Министарства привреде ни из пословодства фабрике није дао никакву информацију по том питању. Међу запосленима, с обзиром да се још увек не зна да ли је приватизација добила пролазну оцену, влада неизвесност и бојазан шта ће бити даље. Послодавац након истека двогодишњег периода надгледања спровођења купопродајног уговора има право да у случају постојања технолошких вишкова, отпусти део запослених. У случају такве ситуације имамо спреман социјални програм који подразумева отпремнине за раднике који би евентуално били вишак – наводи наш саговорник.

Према његовим речима запослени сматрају да ниво инвестиција које је бразилски власник досад уложио у фабрику није довољан за њен развој.

– Инвестиције су могле да буду и веће како би се повећао обим производње. Након што је Галеника приватизована само једном су порасле плате у износу од шест одсто. Тренутно су за раднике у производњи и пратећим службама те плате на просечном нивоу од 400 евра. То није много с обзиром на трошкове живота. Ситуација је таква да менаџмент има добре плате а радници ниске те смо ми као синдикат предложили да се плате повећају али на тај начин што би се највише повећале за оне који добијају најмање, а ту спадају радници у производњи, а они који имају високе плате да им повишица буде мања. Kада је реч о колективном уговору откако је реализована приватизација са послодавцем смо потписали један којим су испуњени раднички захтеви и задржана права која смо имали пре процеса својинске трансформације. У том сегменту треба рећи да је послодавац испао коректан према запосленима – објашњава Пантелић.

У новембру 2017. године министар привреде Горан Kнежевић и представник компаније Аелиус Хорхе Kоста де Силва потписали су уговор о продаји капитала фармацеутске компаније Галеника у власништву државе (93,73 одсто) за суму од 16 милиона евра. Kупац је био у обавези да, поред износа од 16 милиона евра на име купопродајне цене, уплати и износ од 25 милиона евра на име измирења обавеза према банкама, као и износ од додатних 200 евра по години стажа за запослене који су се определили за добровољни социјални програм.

Такође, Аелиус је био у обавези да у наредне две године на име обавезне инвестиције уложи 5,5 милиона евра у Галенику, као и да број запослених на неодређено време не спушта испод 900.

Г. Влаовић, Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!