Генерал-мајор Ранко Живак: Војни хеликоптер у акцији спасавања ангажован супротно важећим процедурама!

0
(0)

Генерал-мајор Ранко Живак у својој изјави наводи да је у разговору са бригадним генералом Бандићем констатовао да се „поново издају задаци супротно важећим процедурама“ и да се на тај начин Војска доводи у незгодну ситуацију.

„Било би боље да су се преко Кабинета Министарства одбране обратили Генералштабу и да су доставили све расположиве податке“, навео је Живак.

Такође, навео је да је констатовано да су метеоролошки услови били променљиви и да се ту ради о „ограничавајућем фактору за извршавање задатка“, као и да није безбедно слетати у ноћним условима на неприпремљене терене.

„Разменили смо још пар информација о хитности ситуације, условима, оствареној комуникацији о стању на терену и др. при чему ми је бг Бандић рекао да има изричито наређење министра одбране за наведени задатак“, наводи Живак.

„Задатак наређен и ауторизован од стране министра одбране“

Пуковник Гордан Павловић, који је обављао дужност руководиоца дежурног оперативног тима РВ и ПВО навео је да је у 20.00 мобилним телефоном добио позив Предрага Банидћа који му је предочио ситуацију и саопштио захтев и наређење министра одбране Братислава Гашића за ангажовање хеликоптера из састава дежурних снага за хитну медицинску евакуацију детета.

„Напоменуо је да је неопходно да упознам команданта РВиПВО генерал-мајора Ранка Живака са добијеним задатком и да је задатак наређен и ауторизован од стране министра одбране господина Братислава Гашића и да нема препрека да се приступи извршењу задатка. У даљем објаснио је да ће се слетање извршити на хелиодром ВМА и да ће на тој позицији чекати медицинска екипа и да ће вероватно бити присутни министар здравља и министар одбране. Хитност извршења задатка је била императив“, навео је Павловић.

Такође навео је да је током лета хеликоптера ка Београду извршио процену развоја метео ситуације.

„Уз консултацију са Бандићем закључили смо да се слетање хеликоптера изврши на аеродром „Никола Тесла“ уместо на хелиодром ВМА. Узимајући у обзир да је аеродром опремљен уређајима за прецизно слетање, представљао је сигурнији избор у датим околностима“, написао је Павловић.

Он је додао и да је у рејону Аранђеловца посади саопштена измена позиције за слетање и навео да овакав поступак измене задатка у лету није неуобичајен нити критичан.

„Пренети Мехићу да је дошло до промене плана“

У једном делу транскрипта, време 21.31 наводи се да је Бандић јавио да му је Мехић послао поруку да слеће на ВМА и да му треба пренети да је дошло до промене плана.

После констатације да Мехић тражи да иде на ВМА и питања „ко је њему то дао“, уследио је одговор да треба да иде на Сурчин зато што је медицинска екипа пребачена на Сурчин.

Транскрипт разговора вођеног у 22.27 наводи да је хеликоптер у том тренутку био изнад Ушћа и да поново улази у правац за слетање на Сурчин. Четири минута касније наводи се да је већ јављено да „ватрогасци и остало иду тамо јер је био километар од писте“.

У транскриптима београдске Контроле лета наводи се да је оператер у комуникацији са авионом Ер Србије у 22.38 саопштио да очекује вести за хеликоптер који се изгубио негде у зони аеродрома.

Министарство одбране је претходно објавило извештаје комисија које су истраживале пад хеликоптера Војске Србије у ком је страдало седам особа.

Б92

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Војни синдикат Србије: Kо је дозволио Жељку Митровићу да слети хеликоптером у касарну у Новом Пазару?

5 (9) Војни синдикат Србије јавно је питао председника Србије ко је дозволио власнику компаније …

САД: Покренута петиција за покретање истраге против Била Гејтса због „злочина против човечности и злоупотребе медицине“

5 (16) У САД је покренута петиција за покретање истраге против Фондације оснивача Мајкрософта Била …

Један коментар

  1. Страшно, ко нам брани отаџбину,кад у војсци јури луд збуњеног…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *