fbpx

ГИДЕОН ГРАЈФ Злочини у Јасеновцу међу најбруталнијим у историји, убијено 700.000!

0
(0)

Монографија „Јасеновац – Аушвиц Балкана – Усташка империја окрутности“ Гидеона Грајфа, главног истраживача израелског Института за Холокауст „Шем олам“и једног од наважнијих истраживача холокауста на свету представљена је на Београдском сајму књига.

Неоспорно је да су злочини почињени у Јасеновцу међу најбруталнијим у историји света, каже аутор монографије.

Монографија коју су објавили Институт за холокауст „Шем олам“, америчка „Фондација за пројекте едукације о Холохкаусту“ и Академски колеџ Оно из Израела, штампана у Израелу на хебрејском, српском и енглеском, а примерци на српском су у Београд стигли непосредно пред почетак сајамске приредбе.

Реч је о монографији коју њен аутор Грајф, светски познати борац против ревизије историје, описује је као упоредну анализу злочина у два, како каже најстрашнија концентрациона логора, Аушвицу и Јасеновцу.

„Нацисти и усташе су брутално истребљивали људе на тим местима заборављајући на било какав морални кодекс. У њима није било ни трунке обичне људске саосећајности. У Јасеновцу су погажена сва ограничења нељудскости и зато се и данас морамо борити против идеологија које су довеле до тако страшних злочина“, рекао је Грајф.

Напоменуо је да је књигу посветио Мену Хамшелаху, великом стручњаку о догађањима за време Другог светског рата у Југославији.

„Хемашелах је написао књигу о холокаусту у Југославији и то је најбоље и најпрецизније штиво те врсте све до данас. У његовој књизи се наводи да је Јасеновац био логор уништења сличан онима који су нацисти изградили на територијама Пољске. Неоспорно је да су злочини почињени у Јасеновцу међу најбруталнијим у историји света“, рекао је Грајф.

Тврди да је око 700 хиљада људи страдало у Јасеновцу.

„Упркос свим полемикама око броја страдалих у Јасеновцу, одговорно тврдим да је око 700 хиљада људи на бруталан начин изгубило живот у том логору. Ако узмемо у обзир и све несрећне људе који су изгубили живот на путу до Јасеновца, тај број би могао да буде и већи.“ рекао је Грајф.

Према његовим речима, мора се чути глас истине уместо страдалих људи у Јасеновцу који почивају у тишини.

„Ми увек треба да подсећамо на моменте тоталног лудила у којима су ти људи мучени и злостављани пре смрти. Сви доступни подаци говоре о бескропулозности мучитеља над жртвама. У Јасеновцу је отворено такмичење у убијању у којима су убице уживале у мучењу својих жртава“, истакао је Грајф.

РТС.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ТЕРОР МИЛОВИХ УСТАША СЕ НАСТАВЉА Приведени свештеници у Бијелом Пољу, на север упућени специјалци

5 (5) Према нашим незваничним информацијама, специјалне антитерористичке јединице стигле су Бијело Поље, Пљевља и …

УСТАША Мило у маниру Павелића: Градимо домовински идентитет Црне Горе!

2.3 (3) Поводом јубилеја десет година од оснивања Филолошког факултета у Никшићу, који је настао …

Један коментар

  1. у Јасеновцу је страдало око 1.400.000 људи.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *