Србија

Годинама ратују за акције ПКБ

ПЕНЗИОНЕРИ Пољопривредне корпорације Београд, који су остали без акција свог предузећа, окупили су се у петак пред Привредним судом. Чекали су исход завршног припремног рочишта у њиховом спору против државе и некадашњег предузећа. Пресавили су табак после вишегодишње борбе, јер их је држава, одлуком од пре десет година да друштвено претвори у државно предузеће, оставила без учешћа у матичној компанији. Они и даље траже свој део, а процењују га на непуних 12 милиона евра.

Тужбу је поднело Удружење “Рит”, које окупља 3.000 пензионера, некадашњих радника ПКБ и траже да се прогласи ништавним Закључак Владе којим је 65 одсто друштвене имовине претворено у државну. Акције, како тврде надлежни, нису стекли, јер то право произилази из друштвене, а не државне имовине.

– Ми смо ту фирму из мочваре направили, радили дан и ноћ, откупљивали њиве и на крају остали без онога на шта су сви други имали право – каже Милинко Миладиновић, председник Удружења “Рит”. – Запослени свих других зависних предузећа, “Имлека”, “Фрикома” и других су добили акције. Нас сад питају, а што ви нисте узели њихове. Па ми смо хтели акције своје фирме. Нико није знао да ће бити како је било. И нико од нас није узео друге бесплатне акције.

Пензионери ПКБ тражили су од суда и привремену меру како би се забранила даља продаја имовине предузећа. Суд им је захтев одбио, јер јавни позив за продају земљишта у Комаревој хумци у Сурчину није био довољан доказ да постоји таква намера. У међувремену, 55 хектара је продато и уписан је нови власник “БГ спортски центар Ковилово”, који је у власништву фирме “Константин д грејт”, која поседује хотел и друге објекте изграђене на овој земљи, али неукњижене.

– Ми смо се на ту одлуку суда жалили и жалба је пред Привредним апелационим судом – објашњава Саша Гемаљевић, адвокат пензионера ПКБ. – Судија је зато, пошто списи предмета нису код ње, одложила завршно припремно рочиште, независно од тога што су ти папири по пријему скенирани. Инсистирао сам да у записник уђе да је ПКБ отуђио део имовине, 55 хектара у Ковилову, што указује на постојање намере туженог да осујети потраживања бивших радника. Ново рочиште је заказано за 18. октобар.

ПРЕД ВЛАДОМ

ПЕНЗИОНЕРИ ПКБ у петак су после рочишта у Привредном суду прошетали и до зграде Владе Србије. Протестовали су и пред њеним вратима, јер одавно чекају одговор надлежних на њихов захтев да их прими премијерка Ана Брнабић. Нико из Владе их није примио.

С. БУЛАТОВИЋ, Новости.рс

Фото Никола Скендерија

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!