Годину дана од убиства адвоката Мише Огњановића: Без починиоца и налогодаваца, али и без одговора да ли је био на мерама

0
(0)

Пре тачно годину дана, испред зграде у којој је живео, убијен је београдски адвокат Драгослав Миша Огњановић. Случај води специјализовано Тужилаштво за организовани криминал, а у истрагу је, према ранијим најавама, укључена и БИА. Упркос томе, до данас нису познати починиоци нити налогодавци, а у надлежном тужилаштву за Инсајдер наводе да док траје предистражни поступак “неће давати никакве информација, нити коментарисати дате изјаве у вези овог случаја”. Тако је до данас остало без одговора и питање да ли је и, уколико јесте, због чега је Огњановић био под мерама надзора, као и како је онда убијен.

У пуцњави на Новом Београду 28. јула прошле године убијен је познати београдски адвокат Драгослав Миша Огњановић, док је његов син рањен у руку.

Одмах након пуцњаве, полиција је почела потеру за нападачима, а проглашена је била и акција “Вихор” током које су се заустављали и претресале сва сумњива возила и пролазници.

Овај случај од Вишег јавног тужилаштва, неколико дана након убиства преузело је Тужилаштво за организовани криминал. Kако је тада саопштио председник Адвокатске коморе Београд Југослав Тинтор у истрагу је укључена и Безбедносно информативна агенција.

Ову одлуку донело је, како је тада рекао Тинтор, Републичко јавно тужилаштво са образложењем да овај чин убиства препознаје као напад на правосуђе и државу и да је овај догађај од општег јавног интереса.

Ипак, годину дана касније и даље нису познати починиоци и налогодавци нити је покренута истрага. Kако кратко наводе у одговору Инсајдеру из Тужилаштва за организовани криминал и даље се спроводи предистражни поступак.

“Све док траје предистражни поступак, Тужилаштво за организовани криминал неће давати никакве информације, нити коментарисати дате изјаве у вези овог случаја. Након окончања предистражног поступка, о свим сазнањима и одлукама у предмету поводом овог случаја јавност ће бити благовремено обавештена”, наводи надлежно тужилаштво Инсајдеру.

Да ипак има неких помака у истрази, изнео је у петак председник Адвокатске коморе Србије Виктор Гостиљац. Он је, на конференцији поводом годишњице убиства Огњановића, рекао да су на основу података које су добили стекли утисак да случај није заборављен, односно да је приоритетан.

Kако је нагласио, истрага је шира, међународна, а убиство Огњановића је „практично постало парадигма и симбол напада на све адвокате“.

„На неки начин су и новинари и адвокати, практично, представници две најугроженије врсте“, рекао је Гостиљац.

Драгослав Миша Огњановић био је познати београдски адвокат који је био у тиму одбране некадашњег председника Југославије Слободана Милошевића, Луке Бојовића и Ђорђа Прелића једног од оптужених за убиство француског навијача Бриса Татона.

Бранио је и Данијела Kорбета, америчког специјалца, некадашњег припаднику елитне јединице за когу су медији писали да је припремао ликвидацију познатог политичара, а коме се у Србији судило за ношење нелегалног пиштоља.

Адвокати протестима позивају надлежне да брзо реагују и реше случај убиства Огњановића
Неколико дана након убиства Драгослава Огњановића, испред Вишег суда у Београду адвокати су одржали протестни скуп са којег су надлежнима послали поруку “да се у првим данима након злочина сви ресурси морају ставити у погон и учинити све како би се починиоци брзо пронашли”.

Они су тада, уз обуставу рада на недељу дана, затражили и посебан истражни тим као и решење напада на адвокате на системском нивоу истичући да је “напад на адвоката суштински напад на вршење правде”.

Пре протеста, представници адвоката били су на састанку са Министарком правде Нелом Kубуровић, на коме је договорено да се формира Стално тело које ће пратити све случајеве напада на адвокате.

Убрзо након тога, званично је и формирана Стална радна група за унапређења кривично-праве заштите адвоката и свеобухватне анализе положаја адвоката у Србији. Поред представника адвоката, радну групу чине и представници Министарства правде, Републичког јавног тужилаштва, Министарства унутрашњих послова и Врховног касационог суда.

Ипак, ова група није допринела разрешењу случаја Огњановића али је, судећи по медијским написима, иницирала увођење новог кривичног дела “Напад на адвокате” као и доношење Упутства свим тужилаштвима за хитно поступање поводом кривичних дела учињених на штету адвоката.

Више од два месеца касније, адвокати су поново протестовали и то због тога што нема видљивих помака и конкретних резултата у расветљавању кривичних дела напада на адвокате. Kако је тада саопштено, једнодневна обустава рада односи се посебно због обуставе комуникације са Републичким јавним тужилаштвом у вези са расветљавањем убиства адвоката Драгослава Мише Огњановића.

Kако је тада саопштено, адвокати су незадовољни поступањем Републичког јавног тужилаштва које је због наводне заштите интереса истраге убиства адвоката Огњановића, прекинуло комуникацију са представницима Адвокатске коморе Србије.

Сумње да је Огњановић био на мерама у тренутку убиства ни демантоване ни потврђене
Одмах након убиства у јавности се се чуле спекулације да су адвоката Мишу Огњановића пре убиства пратиле безбедносне службе. Ове информације до данас нису ни потврђене ни демантоване, а никада нису стигли ни одговори на питање које је тада упутила Адвокатска комора Београд коју предводи адвокат Владимир Гајић.

Републичку јавну тужитељку Загорку Доловац, министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића и директора полиције Владимира Ребића адвокати у саопштењу које је је потписао Гајић адвокати су упитали када ће бити решено убиство Огњановића.

Kолеге адвокате Виктора Гостиљца и Југослава Тинтора из радне групе упитали који су ефекти заједничког рада с полицијом и јавним тужилаштвом. Адвокатима из радне групе постављено је и питање да ли су Тужилаштво за организовани криминал питали зашто је Драгослав Миша Огњановић био под мерама надзора, као и како је онда убијен.

„Иако је опште познато да је колега Огњановић био ‘под мерама’ тајне службе по наредби специјалног суда и на захтев Тужилаштва за организовани криминал, до данас нисмо сазнали колико дуго су мере примењиване и по ком основу, односно због чега“, навели су у саопштењу.

Kако су додали, ово није први пут да лице које је под обрадом и под мерама страда од стране непознатог извршиоца.

Извор: Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Државни секретар МУП-а Милосав Миличковић као сведок одбране у афери планатаже марихиане Јовањица

5 (2) Адвокатица Предрага Колувије, оптуженог за узгајање 1,6 тона марихуане, данас је на суђењу …

Нарко дилер Предраг Колувија се састајао са државним секретаром МУП-а Милосавом Миличковићем

5 (2) Суђење већинском власнику пољопривредног газдинства „Јовањица“ Предрагу Колувији и још деветоро оптужених за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend