fbpx

Годишње на транзиту робе губимо преко 300 милиона евра јер нико у задњих 15 година није бринуо о транспортној инфраструктури

0
(0)

Србија, по процени европских експерата, на транзиту робе годишње изгуби више од 330 милиона евра због изостанка модернизације и реформи на железници.

Хиљаде компанија из Европе, Турске, Блиског Истока и Азије избегава да робу пошаље преко територије наше земље, наводе у Мрежи за пословну подршку.

У организацији водећих немачких и аустријских компанија за сертификацију и контролу технологија и производа на немачким и аустријским железницама, у Београду ће 5. новембра бити одржана велика конференција железничких компанија и њихових највећих подизвођача из Србије, Хрватске, Словеније, Црне Горе, БиХ, Македоније.

Компаније чланице једног од водећих светских железничких кластера – Баварског кластера железнице планирају да, у сарадњи са Мрежом за пословну подршку, окупе железничке компаније из земаља региона и највеће приватне компаније које производе и пружају услуге железничким компанијама у региону, али и водеће факултете у области саобраћаја, електротехнике и грађевинарства.

Организатори ове конференције сматрају да се препреке у развоју железница у региону могу превазићи само заједничким радом и сарадњом железничких компанија и њихових добављача у региону, јер све оне заједно морају да се укључе у јединствен систем европских железница.

Зато ће се на скупу, истичу, отворено говорити о проблемима у промету робе и путника на железницама југоисточне Европе, али изнети и конкретна решења како да се актуелне тешкоће превазиђу.

Теме овог скупа, који би требало да отвори министарка за грађевинарство, инфраструктуру и саобраћај Зорана Михајловић, биће формирање Кластера железница југоисточне Европе (Раил Цлустер СЕЕ) и неопходна европска регулатива коју железничке компаније и сви они који раде за њих морају усвојити у процесу приступања Европској унији, што треба да омогући улазак српских, црногорских, македонских и босанско-херцеговачких железница у заокружени систем европских железница.

Немачке и аустријске компаније изнеће своја искуства о улози и функционисању Баварског кластера железнице који је окосница железничког система Баварске и Аустрије.

Њихова намера је да се овај модел примени и у окупљању железница и компанија које раде за њих у земљама бивше Југославије, кроз формирање кластера железница земаља региона.

Циљеви окупљања железничких компанија и њихових подизвођача су: заједнички рад на пројектима реконструкције и модернизације железничке инфраструктуре, едукација и усавршавање запослених на железници и у компанијама подизвођачима и повећање безбедности у регионалном систему железничког саобраћаја.

Ове активности треба да омогуће да железничка инфраструктура, професионално знање и вештине запослених и безбедност на железницама буду подигнути на ниво који захтевају прописи Европске уније, чиме ће се омогућити интеграција железница региона југоисточне Европе у јединствен систем железница ЕУ.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Браћа Александар и Андреј Вучић су највећи нарко босови у Србији (видео)

5 (14) Александар Вучић и Андреј Вучић у целости контролишу српско нарко тржиште. Овај снимак …

Ко је у Београду био логистика монтенегринских плаћених убица који су из снајпера пуцали на Миодрага Давидовића?

5 (2) НА црногорског бизнисмена и великог добротвора Српске православне цркве Миодрага Даку Давидовића (62) …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *