Годишњица чекања: Полиција никако да стигне на врх Kопаоника и помогне рушење нелегалног објекта

Годишњица чекања: Полиција никако да стигне на врх Kопаоника и помогне рушење нелегалног објекта

5
(3)

Прошло је тачно годину дана од када је министарка грађевинарства Зорана Михајловић „повукла ручну“ и обуставила рушење нелегалног објекта од хиљаду квадрата на врху Kопаоника. Зашто – питање је без одговора и на прву годишњицу непоштовања закона, уз међусобно пребацивање одговорности два министарства – грађевине и унутрашњих послова.

„Опет сте се преварили и опет нећете рећи ‘извините’ када се буде видело да се одлуке надлежних орагана буду проводиле у дело“, рекао је председник Александар Вучић 9. августа прошле године, упитан за рушење овог објекта..

И проводе се, али ево које:

„Министарство грађевинарства неће изаћи само да руши ниједан објекат без потребне помоћи и подршке полиције, јер то никада до сада нисмо радили“, казала је министарка Зорана Михајловић истог дана.

Доследно, већ читаву годину, упркос одлуци да сруши нелегални објекат на Панчићевом врху, нити министарство руши, нити полиција асистира. Хиљаду квадрата објекта са кафаном у сред националног парка и даље стоји нетакнуто.

Инсистирање медија на разлозима непоштовања властитих одлука, љутило је и председницу Владе.

„Шта тачно желите да ја урадим, да одем сад тамо са чекићем и да почнем да рушим?“, упитала је премијерка 25. јануара ове године.

У пребацивању лоптице стиже и прва годишњица нечињења.

„То је симбол једне осионости ове власти и сомбол немогућности државе да се избори са криминалом.И очигледно исто тако да је те људе неко заштитио, а у Србији такве људе може да заштити само врх државе и господин Вучић и мислим да би он на ову невеселу годишњицу могао да више говори о томе зашто овај објекат тамо стоји“, казао је новинар БИРН-а Сободан Георгиев.

Бранко Чечен из ЦИНС-а каже да је страшно што инспекција није изашла пре него што им се БИРН обратио.

„Мислим да је једнако страшна игра између МУП-а и самог министарства. И ми гледамо једну фарсу у којој је потпуно јасно да смо ми као грађани ту у потпуно споредној улози и да се ту ради о нечијим парама и нечијем интересу“, оценио је Чечен.

Новинари БИРН-а и Инсајдера су за непуне две године објавили готово све контроверзе. Сумњу да иза инвестиције стоје људи повезани са владајућом Српском напредном странком, попут координатора странке Зорана Милојевића Зеље са севера Kосова. Да је само формално инвеститорка, јавности непозната, Снежана Митковић која на банковном рачуну није имала довољно новца за финансирање таквог пројекта, као и да МУП Вишем тужилаштву у Kраљеву ни после шест ургенција није доставио податке о пореклу новца.

Током последњих годину дана било је и порука упозорења, а БИРН је објавио и да је начелница инспекције која је истраживала случај била у страху за своју и безбедност своје породице.

„Једина ствар која није објављена јесу разговори које су имали господин Вучић и Зорана Михајловић и можда господин Небојша Стефановић у вези са тим зашто одлука државе није спроведена. И ја бих заиста понекад волео да Зорана Михајловић буде храбрија и да каже јавно, гласно и јасно због чега је спречено рушење тог објекта“, каже Георгиев.

На крају – повратак на почетак – ко онда треба да се извини? Новинари који упорно питају ко су људи јачи од државе, или надлежни због лажних обећања?

Извор: Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Масовни протести у Енглеској и Велсу због закона који полицији даје већа овлашћења у сузбијању протеста (видео)

Масовни протести у Енглеској и Велсу због закона који полицији даје већа овлашћења у сузбијању протеста (видео)

0 (0) Хиљаде људи демонстрирале су у Лондону и другим енглеским и велшким градовима против …

Нека неко објасни ВУЧИЋЕВОМ ГЕСТАПОУ да се овако не поступа ни са терористима! (видео)

Нека неко објасни ВУЧИЋЕВОМ ГЕСТАПОУ да се овако не поступа ни са терористима! (видео)

5 (6) Како „Србин инфо“ сазнаје, др Јовану Стојковић ће пребацити у Палату правде, где …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend