fbpx

Годишњица НАТО бомбардовања воза у Грделици (видео)

0
(0)

Комеморативним скупом и полагањем венаца обележено 14 година од ракетирања воза у Грделичкој клисури када је погинуло најмање 15 цивила. Комеморацији присуствовали и ратни ветерани, чланови мировне организације Центра за ненасилну акцију из Босне и Херцеговине, Републике Српске, Хрватске и Србије.

У Грделичкој клисури, поред железничког моста преко Јужне Мораве, комеморативним скупом и полагањем венаца обележено је 14 година од НАТО ракетирања путничког воза. Тачан број погинулих, међу којима је било и деце, ни до сада није утврђен.

Путнички воз број 393 гађан је из авиона 12. априла 1999. године, док је прелазио преко моста и претпоставља се да је у нападу погинуло најмање 15 цивила.

Комеморативни скуп је почео доласком путничког воза који се тачно у 12 сати и 10 минута зауставио на 100 метара пре моста. Док је воз стајао, венце и цвеће на спомен-обележје положили су представници ЈП „Железнице Србије“, лесковачке локалне самоуправе, политичких странака, удружења ветерана ратова, родбина и пријатељи настрадалих.

Директор „Железница Србије“ Драгољуб Симоновић подсетио је да су у возу страдали обични људи, деца и радници железнице.

„Много година касније, и НАТО је признао да је ово за њих била колатерална штета. Нема тог војног, политичког и стратешког циља којим се може оправдати овакав злочин и оваква трагедија“, рекао је Симоновић.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић подсетио је да тачан број жртава у возу није утврђен и да је, према званичним подацима, погинуло 15, а рањено више од 50 путника.

„У последњих десетак година, обновили смо мостове, саградили саобраћајнице, нове зграде, али жртве, нажалост, не можемо да вратимо. Сви погинули остаће у нашим сећањима, а ми ћемо увек постављати питање зашто се све то догодило“, рекао је Цветановић.

Комеморацији су присуствовали и ратни ветерани чланови мировне организације Центра за ненасилну акцију из Босне и Херцеговине, Републике Српске, Хрватске и Србије.

Ратни ветеран из БиХ и члан Центра за ненасилну акцију Аднан Хасанбеговић из Сарајева рекао је да је његов лични утисак да постоји базична атмосфера помирења међу нама и да људи у Србији, као и у Босни, осећају захвалност када нас виде овако заједно.

„Међу ратним ветеранима на простору бивше СФРЈ постоје разлике, али оно око чега се слажемо јесте да су нам ратови унуштили животе, породице, децу. Након помирења оно што морамо да радимо јесте да се згражавамо над злоделима која су чињена у наше име и да говоримо о рату као великом злу“, поручио је Хасанбеговић.

Након полагања венаца, путнички воз је уз једноминутни звук сирене прешао преко железничког моста у Грделичкој клисури.

 

РТС

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Црногорске НЕОУСТАШЕ хапсе старице и невине људе по Црној Гори, бабе им највећи непријатељ „државе“

5 (1) ВЛАСТ у Црној Гори наставља са притиском на опозицију, после тензија које је …

Стеван Гајић: Главни партнери НАТО губе позиције на Балкану

5 (3) Ђукановић разуме једну ствар – уколико би Подгорица одустала од закона, што од …

3 Коментара

  1. RT @srbijadanas: Годишњица НАТО бомбардовања воза у … – http://t.co/oqY9yI6vMx #Srbija http://t.co/7JrmkTLc4F

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *