Гондола сече стабла и руши по Калемегдану

Гондола сече стабла и руши по Калемегдану

0
(0)

НАЈЛЕПШИ поглед са Калемегдана више неће бити са камене ограде и са клупица под четинарима – већ из станице гондоле. Због припремних радова који су планирани на траси будуће жичаре, која ће се градити од маја и спојити Калемегдан и Ушће, радници су почели да секу зимзелена стабла на шеталишту код београдске Тврђаве. Ускоро ће бити уклоњена и камена ограда, где ће бити изграђена улазна, односно излазна станица гондоле.

Како су за „Новости“ рекли из ЈП „Скијалишта Србије“, које је носилац пројекта, током рада гондоле нема места нечему што би на неки начин могло угрозити безбедност људи.

– Планирана је сеча стабала на траси гондоле у ширини заштитног појаса од 16 метара – кажу из ЈП „Скијалишта Србије“. – У складу са тим израђен је геодетски елаборат, како би се испоштовале све процедуре око добијања сагласности за сечу. Током рада гондоле не сме бити никаквих препрека које могу угрозити транспорт путника на инсталацији, тако да се не планира садња дрвећа на траси гондоле. У складу са условима надлежних институција, предвиђено је подизање засада, као компензација за уклоњену вегетацију.

Према њиховим речима, полазна тачка на Калемегдану биће повезана са постојећим стазама на падини, будућим планираним прилазима рампи и пешачком пасарелом, која је тренутно у првој фази изградње.

– Локација за станицу на Калемегдану одређена је Планом детаљне регулације, а биће у оном делу где нема зидина тврђаве. Планира се уклањање камених ограда које су изграђене после Другог светског рата, а све у складу са условима надлежних институција.

фото К.Михајловић

Гондола сече стабла и руши по Калемегдану

Главни садржаји, наводе, биће на другој страни реке. На станици Ушће, у будућем стакленом објекту планирани су локали за продају спортске опреме, угоститељски простор и управно-техничке просторије ЈП „Скијалишта Србије“, који су управљачи гондолом.

Тужна слика на Калемегдану у уторак. Чувено дрво које је у врелим данима нудило хлад својом широком крошњом, око којег су пензионери недељом играли коло – исечено је у делове. Више нема ни четинара испод којих су старији играли шах, млади седели и певали увече, парови се састајали. Туристи и сви београдски гости више се неће наслањати и фотографисати на каменом зидићу, одакле пуца поглед на реке и цео град. Ту ће се убудуће наплаћивати карте за импресивни поглед на Београд, који ће, очигледно, бити могућ једино из гондоле.

фото К.Михајловић

Гондола сече стабла и руши по Калемегдану

Слична судбина задесиће и парк Ушће, где ће око почетног пункта жичаре бити посечена стабла у појасу од 16 метара. Радници су у уторак ујутро почели да уклањају листопадна стабла, на делу код Бранковог моста, одмах поред полигона за скејт-вожњу. Грађани престонице у уторак су негодовали због овог потеза, постављали су фотографије посеченог дрвећа на друштвеним мрежама уз поруке да се „уништавају плућа и симболи града“.

Гондола сече стабла и руши по Калемегдану

ВРЕДНОСТ 1,8 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА

РАДОВИ на изградњи гондоле, према најавама надлежних, требало би да буду готови крајем текуће године. Траса жичаре између Ушћа и Калемегдана биће дугачка километар, имаће 25 кабина и превозиће око 3.000 путника на сат. Ова инвестиција је вредна 1,8 милијарди динара, од чега ће 600 милиона обезбедити Град Београд, а остатак Министарство трговине, туризма и телекомуникација.

С. ВИДАЧКОВИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Пукла водоводна цев и отворила се рупа код Београђанке, аутобус се стрмекнуо у рупу (видео)

Београд: Пукла водоводна цев и отворила се рупа код Београђанке, аутобус се стрмекнуо у рупу (видео)

5 (3) Око 3 сата после поноћи пукла је водоводна цев и отворила се велика …

Драгољуб Симоновић, бивши председник општине Гроцка, осуђен на четири године и три месеца затвора

Драгољуб Симоновић, бивши председник општине Гроцка, осуђен на четири године и три месеца затвора

5 (2) Драгољуб Симоновић, бивши председник општине Гроцка, осуђен је данас у Другом основном суду …

2 Коментара

  1. AMAN, BRE, LJUDI A STO DOZVOLISTE DA VAM TO RUGLO UNISTAVA GRAD!?
    STA CEKATE, BRE!?
    UNISTISE SVE STO SU VIDELI, I DALJE UNISTAVAJU, A VI CUTITE!?
    UNISTAVAJU ONO STO JE DECENIJAMA I STOLECIMA ODOLEVALO I VREMENU I LJUDIMA I SVIM NEDACAMA, A SADA DODJOSE AKREPI, PEDERI, NISTARIJE, KOPILAD SIPTARSKA I DROLJE I POCESE UNISTAVANJE NEVIDJENIH RAZMERA. ONO STO NIJEDAN NEPRIJATELJ NE URADI URADISE OVE NEMANI IZGMIZALE IZ SAMOG PAKLA!

  2. NE PRAVE OVI HISTERICNI POMAHNITALI SIFILISTICARI, SIDADZIJE I SIZOFRENICARI GONDOLU, KAKVA GONDOLA, PERU PARE, TRPAJU U DZEP, I GLEDAJU DA UNISTE STO VISE MOGU, DA POKAZU KAKO IM NIKO NISTA NE MOZE, DA SU NEPRIKOSNOVENI!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend