Грчка се решава ММФ-а

Грчка се решава ММФ-а

Грчкој не треба нови кредит и неће тражити нови план помоћи са кредиторима из ЕУ и Међународног монетарног фонда (ММФ), изјавио је у недељу грчки премијер Антонис Самарас.

Грчкој су до сада била одобрена два међународна програма зајма у укупном износу од 240 милијарди евра како би избјегла стечај, а заузврат је морала да уведе драстичне мере штедње које су тешко погодиле њене грађане.

“Други кредит истиче крајем децембра и од почетка наредне године Грчка ће моћи да покрије не само своја дуговања већ и камате на дуг”, рекао је премијер у интервјуу за дневник “Прото тема”.

Он је додао да након исплате другог пакета помоћи Грчка више неће имати потребу за новим кредитима.

“По окончању програма помоћи међународни кредитори – ЕУ, ММФ, Светска банка напустиће Грчку као што је био случај са Ирском и Португалијом. Желимо да се држава врати у нормалу”, рекао је Самарас.

Међутим, повериоце и даље забрињава велики јавни дуг који је са 127 одсто бруто националног дохотка у 2009. години порастао на око 176 одсто на крају 2013. године, што износи 318 милијарди евра.

Поједини стручњаци страхују да држава још није у стању да одговори на финансијске потребе и да ће бити присиљена да тражи нову међународну позајмицу.

 

Срна

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Атина окружена ватром: Аутопут блокиран, град би могао да остане без воде (видео)

Атина окружена ватром: Аутопут блокиран, град би могао да остане без воде (видео)

Све јачи ветрови разбуктали су велики шумски пожар северно од главног града Грчке. Ватра постаје …

Нереди у Грчкој због најављене обавезне вакцинације: Коришћени водени топови и сузавац (видео, фото)

Нереди у Грчкој због најављене обавезне вакцинације: Коришћени водени топови и сузавац (видео, фото)

Грчка полиција морала је данас да користи сузавац и водене топове како би растерала демонстранте …

4 Коментара

 1. posle Madjarske evi i Grcka,,,,,a kako su veseli

 2. Европски закон који брани крштење деце изазвао оштру реакцију Светог Синода Бугарске цркве

  Нови Закон о детету, који забрањује родитељима да воде децу на крштења, венчања, литургије, литије и друге црквене делатности, узнемирио је Свети Синод Бугарске православне цркве.
  Свети Синод БПЦ чине свих 15 епархијских епископа

  Глоба до 5000 лева прети родитељима који воде децу у цркву. То предвиђа пројект Закона о детету, који је подигао на ноге Свети Синод.

  У чл. 23, ал. 3, се наводи, да „свако дете има право на заштиту против увлачења у политичке, религиозне и синдикалне делатности“. Нарушења се кажњавају глобом од 2000 до 4000 лева, а за поновљени прекршај – од 4000 до 5000 лева.

  По владикама, то означава, да свако, ко жели да крсти дете у Цркви, потпада под удар закона.

  „Забрана за учешће у „религиозним делатностима“ представља правно полагање апсолутно неоснованих препрека пред религиозно васпитавање и образовање у дому, храму, вртићу и школи, пред практиковањем религије од стране деце у породичној и друштвеној средини. Јер шта су, ако не форме религиозне делатности, Свете Тајне Цркве (нпр. Св. Крштење, Св. Исповест, Св. Причешће), молитва, упознавање са читањем библијских текстова, богослужење у храму, занимања у црквеној школи, летњи кампови у православним манастирима, литијно хођење, празнични хришћански концерти и друго?“, питају синодални старци у свом званичном ставу.

  У њему владике изражавају забринутост, да документ даје недопустиво много права деци и никакве дужности, док се родитељи постављају у потпуности у потчињености својем породу и, као резултат свега, на њих немају никаква права. Синодални старци (у БПЦ Синод чине сви епархијски архијереји) су незадовољни, такође, јер ће увођењечасова о репродуктивном здрављу и планирању породице срушити границу узраста, у којем се почињу полни односи.

  «Због ког разлога у пројект закону нема нити један члан, који уређује дужности детета? Да ли је нужно – да би се показало, да се пројављује брига за децу Бугарске – да се стварају услови за озакоњење њиховог претварања у безобзирне личности, које ће живети и расти у сазнању, да су једини носиоци права у дому, а одатле и у школи, до толиког степена, да могу да злоупотребљавају та права и да увлаче своје родитеље/учитеље у судске саморасправе?», пита Свети Синод.

  За време патријарха Максима, сада 98-годишњег поглавара, БПЦ је доживљавала велике изазове и искушења. У последње време ова помесна црква се одликује све већим неслагањем са курсем којим иде политичка елита у Бугарској. Медији су све чешће непријатељски расположени према ставовима Цркве. Архијереји се много отвореније него у Србији супротстављају разним девијацијама у друштвеном животу.

  Владике су узнемирени и зато што закон поставља родитеље у потчињени положај у односу на државу у вези односа према деци. «Држава не може да буде бољи родитељ детету од правих његових родитеља», сматрају они. И подвлаче, да због изолираних примера родитеља, који се не брину добро о својој деци, не треба да се лише родитељских права остали.

  Текст става је прихваћен од пуног састава Светог Синода.

 3. ДВЕРИ ЋЕ БИТИ ЖИВИ ШТИТ ЗА ПРЕЗАДУЖЕНЕ ПОРОДИЦЕ http://www.youtube.com/watch?v=BpjFoCINXxA VIDEO

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *